Alman basınında Karabağ yorumu: Bölgenin en önemli gücü Türkiye

Güncelleme Tarihi:

Alman basınında Karabağ yorumu: Bölgenin en önemli gücü Türkiye
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2023 07:00

Alman Focus dergisinde Azerbaycan’ın Karabağ’da kontrolü yeniden ele geçirmesi üzerine yapılan bir analizde Türkiye tespitleri dikkat çekti. Dergi, Türkiye’nin Rusya’yı geçerek bölgedeki en önemli güç haline geldiğini yazdı.

Haberin Devamı

AZERBAYCAN’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki anti-terör operasyonu sonrası ayrılıkçı Ermeni yönetiminin kendini feshetmesi dünya basınında yer bulmaya devam ediyor. Son olarak Alman Focus dergisinde konuyla ilgili bir analiz yayımlanırken, yazıda Türkiye’nin Rusya’nın önüne geçerek bölgedeki lider güç konumuna yükseldiği değerlendirmesi yapıldı.

RUSYA ZAYIFLADI

Derginin baş editörü ve güvenlik politikaları uzmanı Joachim Krause’un kaleme aldığı “Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’ı ele geçirmesi Putin ve Erdoğan için ne anlama geliyor” başlıklı yazı, Karabağ’ın alınmasında Rusya ve Türkiye’nin rolüne odaklanıyor. Rusya’nın Ermenistan’a Erivan yönetiminin arzuladığı yardımı yapmadığına dikkat çekilen analizde, Rusya’nın Ukrayna’da yürütülen savaş nedeniyle istese de yardım seçeneklerinin kısıtlı olduğu vurgulanıyor. Rusya’nın askeri gücündeki zayıflamanın politik nüfuzunda da zaafiyet yarattığı belirtilirken, “Bugün bu bölgenin en önemli gücü Rusya değil, Türkiye’dir” saptaması dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Alman basınında Karabağ yorumu: Bölgenin en önemli gücü Türkiye
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan - Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev

PAŞİNYAN’A TAVSİYE

Azerbaycan’a ait Karabağ’ın 1990’lı yıllarda Ermeniler tarafından “aşırı milliyetçi bir çılgınlıkla” işgal edildiğini ve bölgede etnik temizlik yapıldığını hatırlatan Krause’nin, bu nedenle bölgeyi terk ederek Ermenistan’a gidenler için “hissettiği üzüntünün sınırlı olduğu” yorumu dikkat çekti. “Moskova’nın zayıfladığı bu aşamada her şey Ermenistan ile Türkiye arasında bir yakınlaşmanın gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine bağlı. Paşinyan gerçekçi ve ileriye dönük düşünürse Türkiye ile barışır ve onun isteklerine boyun eğer” diyen Krause, Ermenistan lideri Paşinyan’ın ülkesinin içinde bulunduğu durumu iyileştirmesi için tek yolunun Türkiye ve Azerbaycan ile normalleşmek olduğunu yazdı.

BATI TEŞVİK ETMELİ

Batı ülkelerinin de böylesi bir yakınlaşmayı teşvik etmesi gerektiği belirtilen yazıda, Batı’nın “Ermenilere, içinde bulundukları kötü durumun asıl sorumluluğunun kendilerinin olduğunu açıkça göstermesi” gerektiği yorumu da dikkat çekti.

Haberin Devamı

BM MİSYONU BÖLGEDE

- Azerbaycan, Ermeni nüfusunun neredeyse tamamının ayrılmasının ardından Dağlık Karabağ’a bir Birleşmiş Milletler misyonunun ulaştığını açıkladı. Azerbaycan cumhurbaşkanlığı sözcüsü AFP’ye yaptığı açıklamada, BM misyonunun “insani ihtiyaçları değerlendirmek üzere” Karabağ’a geldiğini söyledi. Bu, BM’nin 30 yıl sonra bölgeye ilk gelişi oldu.

Alman basınında Karabağ yorumu: Bölgenin en önemli gücü Türkiye

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!