AB’nin yeni Türkiye Temsilcisi Avusturyalı Berger

Güncelleme Tarihi:

AB’nin yeni Türkiye Temsilcisi Avusturyalı Berger
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2016 16:27

Avrupa Birliği, Haziran’da istifa eden Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Haber’in yerine halen Avrupa Dış Eylem Servisi (EEAS) Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü olarak görev yapan Avusturyalı Christian Berger’i atadı.

Haberin Devamı

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu telefonla arayarak atamayı bizzat bildirdi. Berger, yaklaşık 30 yıllık bir kariyere sahip. 1997’den bu yana AB kurumlarında çalışan Berger, Ortadoğu odaklı görevleriyle dikkat çekiyor.

Berger’in olağanüstü bir gelişme olmadığı takdirde önümüzdeki ay Ankara’daki görevine başlaması bekleniyor.

AÇIKLAMALARI İSTİFA ETTİRMİŞTİ

AB Delegasyonu’nun Türkiye Temsilcisi Hansjörg Haber, AB ile Türkiye arasındaki göçmen anlaşması kapsamında Türkiye’nin tutumunu eleştirmesi nedeniyle yaşanan krizin ardından istifa etmişti. Haber, geçen Mayıs ayında Ankara’da bir grup gazeteciye vize muafiyetiyle ilgili yaptığı açıklamada, AB’nin Türkiye’den yerine getirmesini istediği 72 kriterin 2013’ten itibaren belli olduğunu belirterek, “Bir atasözümüz var. ‘Türk gibi başlayıp Alman gibi bitirmek’, burada tersi oldu” demişti. Dönemin AB Bakanı Volkan Bozkır, Haber’i sert sözlerle eleştirmişti. Haber, Dışişleri Bakanlığı’na da davet edilerek hükümetin tepkisi kendisine sözlü olarak iletilmişti. Mogherini de Ankara’nın sert tepkisi nedeniyle Haber’den istifa etmesini talep etmişti. Haber tepkiler üzerine, 14 Haziran’da görevinden istifa etmişti.

Haberin Devamı

DARBE GİRİŞİMİNİ BİR KEZ DAHA KINADI

Öte yandan Mogherini ile Çavuşoğlu arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde darbe girişimi sonrasındaki gelişmelerin de ele alındığı öğrenildi.

Mogherini, görüşmede darbe girişimini bir kez daha kınarken, AB’nin ülkenin meşru kurumlarına yönelik tam desteğini yineledi. Mogherini, AB’nin, Türk yetkililerin hukuk devleti ile temel hak ve özgürlükler alanlarında en yüksek standartlara uyacağına yönelik beklentisini de Çavuşoğlu’na iletti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!