ABD'ye çok yaklaşan Matthew Kasırgası'nda ölü sayısı 339'a yükseldi

Güncelleme Tarihi:

ABDye çok yaklaşan Matthew Kasırgasında ölü sayısı 339a yükseldi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2016 08:55

ABD'ye yaklaşan Matthew Kasırgası Karayipler'i yerle bir etti. Haitili yetkililer, hızı saatte 233 kilometreyi bulan kasırgada hayatını kaybedenlerin sayısının 339'a yükseldiğini açıkladı. ABD'li yetkililer yaklaşan kasırga karşısında Florida, Georgia ile Güney ve Kuzey Carolina eyaletlerinde yaklaşık 2 milyon kişiye evlerini terk etmeleri çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Yardım çalışanlarının ülkenin güneyinde sular altında kalan köylere ulaşmaya çabaladığını belirten yetkililer, ölü sayısının daha da artmasından endişe duyulduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri ise kasırganın altyapı, tarım ve evlerde ağır tahribata yol açtığını, yaklaşık 350 bin kişinin bu olaydan etkilendiğini kaydetti. Haiti'yi 4 şiddetinde vuran Matthew Kasırgası'nın, ülkede 2010 yılındaki depremden sonra yaşanan "en büyük felaket" olduğu belirtiliyor.

ABD'de de etkili olması beklenen Matthew Kasırgası nedeniyle Florida, Georgia, Güney Carolina ve Kuzey Carolina eyaletlerinin kıyı bölgelerinde "olağanüstü hal" ilan edilmiş, birçok bölgede halkın tahliye edilmesi kararlaştırılmıştı.

Kasırga ABD'ye yaklaşırken kategorisi de en şiddetli ikinci seviye olan 4'e yükseltildi. Florida Valisi Rick Scott, kasırganın eyaleti doğrudan vurabileceğini ve herkesin hazır olması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Scott "Eğer Matthew Florida'yı doğrudan vurursa felaketle sonuçlanabilir. Hazır olmalısınız" dedi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Barack Obama da "Kentinizde tahliye emri varsa ciddiye almalısınız" yönünde açıklama yaptı. Florida ve Güney Carolina'da acil durum bölgesi ilan edildi.

ABD'de halka en az 3 gün yetecek kadar su ve gıda stoğu yapmaları söylendi. Ayrıca olası elektrik kesintilerine karşı cep telefonlarını şarj edebilecek yedek pil bulundurmaları istendi. ABD ordusu da bölgeye ek asker ve 9 helikopter gönderildiğini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!