ABD'nin Kentucky eyaletinde hortum felaketi: Ölü sayısı artıyor

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2021 10:22

Dün geceden beri ABD'nin birçok eyaletini kasırga vurdu. Kentucky eyaletinde meydana gelen hortumun ardından en az 70 kişinin öldüğü açıklandı. Kentucky Valisi Andy Beshear gün sonuna kadar can kaybının 100'ü geçebileceğini belirtirken olayı "Tarihte gördüğümüz en ağır, en yıkıcı, en ölümcül hortum vakası" sözleriyle değerlendirdi. Eyalet genelinde acil durum ilan edildi. ABD Başkanı Joe Biden ise felaketi "hayal edilemez bir trajedi" olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

ABD'de dün geceden beri Arkansas, Illinois, Kentucky, Missouri ve Tennessee olmak üzere beş eyalette en az 24 kasırga bildirildi.

ABDnin Kentucky eyaletinde hortum felaketi: Ölü sayısı artıyor

KENTUCKY'DE EN AZ 70 ÖLÜ

ABD’nin Kentucky, Illinois, Arkansas, Tennessee ve Missouri eyaletlerinde yaşanan hortum felaketinde can kaybı netleşmeye başladı. Kentucky eyaletindeki hortum felaketine ilişkin açıklama yapan Vali Andy Beshear, hortum felaketinde en az 70 kişinin hayatını kaybettiğini ifade ederek, can kaybının gün sonuna kadar 100’ü geçebileceğini belirtti.

Vali Beshear, “Bu, eyaletimiz tarihindeki en yıkıcı hortum olayı oldu. Yaşanan yıkım seviyesi şimdiye kadar gördüğüm hiçbir şeye benzemiyor” dedi.

Haberin Devamı

CAN KAYBININ ARTMASINDAN ENDİŞE DUYULUYOR

Canlı yayında konuşan  Vali Beshear ,"Gördüğünüz gibi hortum bölgede fazla zarara yol açtı ve muhtemelen tarihte gördüğümüz en ağır, en yıkıcı, en ölümcül hortum vakası. Gün ağardığında daha da kötü haberler alacağız, can kaybının artmasını bekliyoruz." dedi.

CİDDİ HASAR BEKLENİYOR

Valinin canlı yayında yaptığı açıklamalar şöyle; 

"Bölgeyi 4 farklı hortum vurdu, 1 tanesi saatte 200 mil, en uzun olanı 227 mil hızla  gerçekleşti. Ciddi hasara yol açmalarını bekliyoruz. Hastanelerin durumu iyi, 1 tane hastanede elektrikle ilgili bir sıkıntı yaşandı ama hastaları taşıdık.

BIDEN: HAYAL EDİLEMEZ BİR TRAJEDİ

ABD'nin Kentucky, Illinois, Arkansas, Tennessee ve Missouri eyaletlerinde yaşanan hortum felaketi sonrası ABD Başkanı Joe Biden açıklama yaptı. Biden, yaşanan hortum felaketini "hayal edilemez bir trajedi" olarak nitelendirerek, "Bu sabah, ABD'nin orta kesimindeki yıkıcı fırtınalar hakkında bilgilendirildim. Sevilen birini böyle bir fırtınada kaybetmek düşünülemez bir trajedi. Hayatta kalanları arama ve hasar tespitleri devam ederken, ihtiyaç duydukları her şeye sahip olmalarını sağlamak için valilerle birlikte çalışıyoruz" dedi.

ABDnin Kentucky eyaletinde hortum felaketi: Ölü sayısı artıyor

Eyalette hasar görülen bölgeler

Bu sabah itibariyle destek gelecek. Su dolu kamyonlar gönderiyoruz, acil durum müdahale grupları gelecek bölgeye. Bir an önce yardıma koşacaklar. Aylar boyunca burada destek verilmesi gerekecek.

Bu fırtına daha önce hiç şahit olmadığımız bir şey, bence yeterince uyarı yaptık. Bu kadar büyük hasar beklemiyorduk. .

EN AZ 5 BÖLGEDE CAN KAYBI

Haberin Devamı

En az 5 bölgede ya da daha fazlasında can kaybı olduğunu düşünüyoruz. Bu çok büyük bir felaket ve gün ağardığında sayıların arttığını göreceğiz."

MUM FABRİKASINDA 110 KİŞİ MAHSUR KALDI

Yıkımın çoğunun Mayfield kentinde bağlı Graves County'de yaşandığını vurgulayan Beshear, bir mum fabrikasında toplu can kaybının yaşanmış olabileceğini işaret ederek, "Hortum vurduğunda yaklaşık 110 kişi bir mum fabrikasındaydı. Bu kişilerden onlarcasını kaybettiğimize inanıyoruz" dedi. Hortumda büyük hasar alan binalar arasında Graves County Adliye Sarayı da bulunuyor.


ABDnin Kentucky eyaletinde hortum felaketi: Ölü sayısı artıyor

ÇATI ÇÖKTÜ 20 KİŞİ MAHSUR KALDI

ABD'nin Arkansas eyaletine bağlı Monette kentinde de şiddetli fırtına ve yağış etkili oldu. Kentin farklı noktalarında hortumlar meydana geldi. Bölgedeki bakımevi Monette Manor'un çatısı şiddetli rüzgârın etkisi ile çöktü. Craighead İlçe Yargıcı Marvin Day içerde 20 kişinin mahsur kaldığını ve bodrum kata saklandıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

2 KİŞİ ÖLDÜ, 5 KİŞİ YARALANDI

Day, binanın bir kısmının yıkılması sonucu 2 kişinin hayatını kaybettiğini ve 5 kişinin de yaralandığını belirtti. Day, "Bina görünüşe göre büyük ölçüde yıkılmış gibi görünüyor. Hızlı oldu ama görünüşe göre kasırga sirenlerinin çalmasına az bir süre kalmış" dedi.

ABDnin Kentucky eyaletinde hortum felaketi: Ölü sayısı artıyor

Twitter'da yayınlanan fotoğraflar, ağır hasar görmüş bakım evini çevreleyen acil servis araçlarını gösteriyor. (Twitter/@brianemfinge)

OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

Ekipler hayatta kalanlara yardım etmek için çalışırken olağanüstü hal ilan etti. Arkansas İnsan Hizmetleri Departmanına göre , Monette Manor bakımevinde yaklaşık 90 yatak vardı. Hortumun bakımevinde büyük hasara yol açtığı açıklandı. 

Haberin Devamı

ABDnin Kentucky eyaletinde hortum felaketi: Ölü sayısı artıyor

Edwardsville, Illinois yakınlarındaki Amazon merkezi

AMAZON DEPOSUNUN ÇATISI DA ÇÖKTÜ: 100 İŞÇİ İÇERİDEYDİ

ABD'nin Illinois eyaletinde etkili olan şiddetli fırtınada teknoloji şirketi Amazon'a ait bir deponun çatısının çökmesi sonucu yaralananlar olduğu bildirildi.

ABD'nin Illinois Arkansas, Tennessee ve Missouri dahil olmak üzere birçok eyalet için verilen kasırga uyarıları devam ediyor. Illinois eyaletinde etkili olan şiddetli fırtınada Edwardsville bölgesinde teknoloji devi Amazon'a ait bir deponun çatı kısmen çöktü. Olay yerine polis ve acil servis ekipleri sevk edilirken, çökme sırasında içeride 100 civarında işçinin bulunduğu belirtildi. Acil servis yetkilileri yaralananlar olduğunu aktarırken, net sayıya dair henüz bir açıklama yapılmadı.

Illinois Valisi Jay Robert Pritzker, "Dualarım bu gece Edwardsville halkıyla, gerekli tüm kaynakları sağlamak için belediye başkanına ulaştım" dedi. Amazon'dan bir yetkili ise depodaki hasarın değerlendirildiğini belirterek, “Çalışanlarımızın güvenliği şu anda en büyük önceliğimiz. Durumu değerlendiriyoruz ve ek bilgiler paylaşacağız" denildi.

Haberin Devamı

ABD Ulusal Hava Durumu Servisi, Arkansas, Tennessee, Missouri ve Illinois dahil olmak üzere birçok eyaletteki bölgeler için cuma gecesi kasırga uyarıları yayınlamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!