AB’den Türkiye’ye yapıcı yaklaşım

Güncelleme Tarihi:

AB’den Türkiye’ye yapıcı yaklaşım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2023 07:00

AB Dışişleri Temsilcisi Borrell ve Genişleme Komiseri Varhelyi’nin AB liderlerinin siparişi üzerine hazırladığı Türkiye raporunda yapıcı yaklaşım dikkat çekti. Raporda Türklere vize kolaylığı sağlanması, ortaklık konseyi ve Avrupa Yatırım Bankası’nın faaliyetlerine geri dönmesi gibi öneriler yer alıyor.

Haberin Devamı

Türkiye ile ilişkilerin yönünü belirlemek üzere Avrupa Birliği liderleri tarafından talep edilen rapor AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Genişleme Komiseri Oliver Varhelyi tarafından açıklandı. Gerçekçi, yapıcı ve şartlara bağlı yaklaşımıyla dikkat çeken belge, AB’nin Türkiye ile mümkün olan her alanda, güvene ve uzlaşı kültürüne dayalı bir ilişki geliştirmekte stratejik çıkarı olduğuna vurgu yapıyor. Raporda farklılıkları gidermek için köprü kurma çabalarının devam etmesi gerektiği mesajı veriliyor.

İŞTE O ÖNERİLER

Türkiye’nin çeşitli konularda daha yapıcı bir tutum sergilediğinin ve olumlu adımlar attığının teslim edildiği ve bunların sürdürülmesinin temenni edildiği raporda yapılan önerilerden öne çıkanlar şunlar:

Haberin Devamı

* VİZE KOLAYLIĞI SAĞLANSIN: İş insanları, öğrenciler ve AB’de aile fertleri bulunanlar gibi bazı kategorilerdeki Türk vatandaşlarına vize kolaylığı sağlanmasının yolları araştırılsın. Bu aynı zamanda, uzun geçerlilik süresine sahip çok girişli vizelerin verilmesine imkan sağlamak üzere Vize Kanununun esnekliklerinden tam olarak yararlanılmasını da içermeli.

* ORTAKLIK KONSEYİ BAŞLASIN: Ortaklık Konseyi toplantılarına yeniden başlansın. Türk Dışişleri Bakanı, uygun gündem olduğunda, gayriresmi nitelikli AB Dışişleri Bakanları Toplantısına (Gymnich) davet edilsin.

* GÜMRÜK BİRLİĞİ VURGUSU: Gümrük Birliği’nin modernizasyonuna yönelik taslak müzakere çerçevesi üzerindeki görüşmelere devam edilsin. Konsey, Komisyon’a müzakere yetkisi versin.

* DİYALOG TOPLANTILARI BAŞLASIN: Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yasa dışı sondaj faaliyetinde bulunmaması ve AB ülkelerinin egemenliklerine saygı göstermesi şartıyla 2019’da askıya alınan ekonomi, enerji ve ulaştırma alanlarındaki yüksek seviyeli diyalog toplantılarına yeniden başlansın. Ticaret kapsama dahil edilsin.

* YATIRIM BANKASI ÖNERİSİ: Avrupa Yatırım Bankası, Türkiye’deki tüm sektörlerde faaliyetlerine yeniden başlasın.

* MÜLTECİ YARDIMI SÜRSÜN: Türkiye’deki mültecilere ve ev sahibi topluluklara destek sürdürülsün. Mültecilerin ülkelerine güvenli ve gönüllü geri dönüşleri desteklensin. 18 Mart mutabakatı daha güçlü ve iki tarafın faydasına olacak şekilde uygulansın.

Haberin Devamı

‘ÇOK ÖNEMLİ BİR ORTAK’

“Türkiye bizim için önemli bir komşu, çok önemli bir ortak ve unutmayın ki AB adayı bir ülke” diyen Borrell, karşılıklı yarar sağlayan ilişki geliştirmenin AB’nin stratejik çıkarına olduğunu söyledi. Varhelyi de AB ile Türkiye’yi birleştiren unsurların ayıranlardan daha fazla olduğunun altını çizerek, “İşbirliğine odaklanmalıyız” dedi.

KIRILGAN BAŞLIKLAR

Raporda AB ile süreci kırılgan kılan konulara da değiniliyor:

* Türkiye’nin Kıbrıs sorununa ilişkin tutumu ve iki devletli çözümü desteklemesi.

* Türkiye’nin bölgesel çatışmalara yönelik askeri desteği ve Hamas’a bakışı.

* İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarındaki durum ve bazı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmaması.

Haberin Devamı

* Rusya’ya yaptırımların delinmesinin engellenmesine yönelik çabaların henüz sonuç vermemesi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!