AB’de Ukrayna anlaşması.... Orban sonunda ikna oldu

Güncelleme Tarihi:

AB’de Ukrayna anlaşması.... Orban sonunda ikna oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2024 07:00

Avrupa Birliği liderleri dün Brüksel’de düzenlenen özel zirvede, geçen aralıktaki zirvede Macaristan tarafından veto edilen Ukrayna’ya 50 milyar Euro’luk yardım paketi konusunda uzlaşıya vardılar.

Haberin Devamı

Uzlaşı, Brüksel’e gelmeden önce sert mesajlarını yineleyen ve ne yapacağı merak konusu olan Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın, istediğini tam olarak elde etmese de pakete yönelik vetosunu kaldırmasıyla sağlandı.

Orban’ı ikna çalışmaları zirve öncesinde başladı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, dört yıllık yardımın her yılı için veto yetkisini elinde tutmak isteyen Orban’ı farklı bir formüle ikna etti. Anlaşma, AB liderlerinin yardım paketinin uygulanmasına ilişkin yıllık bir değerlendirmede bulunmalarını ve gerekli olması halinde iki yıl içinde bir gözden geçirme yapılmasını içeriyor.

Orban’ın bu kez erken havlu atmasında ülkesine yönelik baskının en üst düzeye çıkması ve olası bir vetonun sonuçlarının uzlaşıdan daha ağır olma riski etkili oldu. Polonya Başbakanı Donald Tusk’ın zirve öncesindeki, “Orban, Putin yanlısı tutumuyla AB sahnesinde yapayalnız. Tavize yer yok. Ya Ukrayna’nın yanındasın ya da değilsin. Viktor Orban seçim yapmak zorunda” şeklindeki açıklaması AB içindeki havayı özetler nitelikteydi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!