AB’de Polonya umudu

Güncelleme Tarihi:

AB’de Polonya umudu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2023 07:00

Avrupa Birliği’nin son sekiz yıldır en fazla sorun yaşadığı üye ülkelerden olan Polonya’daki seçim sonuçlarının Varşova’da Avrupa yanlısı bir hükümet olasılığına işaret etmesi Brüksel’de memnuniyetle karşılandı.

Haberin Devamı

Resmi olmayan sonuçlar, sekiz yıldır iktidarda olan Hukuk ve Adalet Partisi’nin (PiS) en fazla oyu (yüzde 36,6) almasına rağmen muhalefete düşeceğini, eski AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’un oluşturduğu muhalefet ittifakının ise parlamentodaki 460 sandalyeden 248’ini alarak iktidar olacağını gösteriyor.

DÜMENİ AB’YE KIRACAK

Polonya’daki olası iktidar değişikliği sadece ülke değil AB açısından da önem taşıyor. Bunun nedeni ise Brüksel ile Varşova arasındaki ilişkilerin yeniden tanımlanacak olması. PiS yönetiminde demokratik alanda gerileme, kadın haklarında erozyon, devlet kurumlarına iktidara yakın isimlerin yerleştirilmesi ve mali politikalardaki yanlışlar nedeniyle eleştirilen Polonya’nın, Tusk’ın iktidarında dümeni tamamen AB’ye kırması bekleniyor. Böyle bir durumda hukukun üstünlüğüne ilişkin endişeler nedeniyle dondurulan AB fonlarının serbest bırakılması konusunda adım atmasına kesin gözüyle bakılıyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!