ABD'den flaş Türkiye açıklaması

Güncelleme Tarihi:

ABDden flaş Türkiye açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2018 18:22

Ankara’nın ABD’nin geçen haziranda iki ülkenin üzerinde mutabakata vardığı Menbiç yol haritasının uygulanmasını  yokuşa sürdüğüne ilişkin şikayetine ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel’den yanıt geldi.

Haberin Devamı

ABD’nin yol haritasındaki yükümlülüklerine bağlı olduğunu savunan Votel, başından beri ilerlemenin sahadaki koşullara bağlı olduklarını söylediklerine dikkat çekti. Votel, terör ötgütü PKK’nın Suriye kolu YPG’nin Menbiç’teki varlığı konusunda ise ‘Tamamı değilse de YPG’lilerin büyük bölümü çıktı’ ifadesini kullandı.

Votel, Perşembe günü CENTCOM’un Tampa Florida’daki karargahından telekonferans yöntemiyle ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’daki gazetecilerin sorularını yanıtladı. ABD Başkanı Trump tarafından CENTCOM komutanlığı için yerine aday gösterdiği Kenneth McKenzie’nin Senato’da onaylanması sürecinin ardından görevi devredecek olan Votel, Suriye’deki son gelişmeleri değerlendirdi.

TAKVİM BİZİM BEKLEDİĞİMİZ ŞEKİLDE İLERLİYOR

General Votel’e Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın ‘Menbiç yol haritası hazırlandığı zaman 90 günlük takvim ilan edilmişti. Maalesef bir takım oyalama taktiklerinin devreye girdiğini görüyoruz’ şeklindeki sözleri hatırlatıldı. Takvimin sahadaki koşullara bağlı olacağını başından beri söylediklerini belirten Votel, yol haritasıyla altına girdikleri yükümlülüklere bağlı davrandıklarını savunurken ‘Bugüne kadar tansiyonu düşürmek için Türkiye ile 54 bağımsız ama koordineli devriye gerçekleştirmiş olmamız bunun göstergesi. Anlaşmaya bağlıyız’ dedi.

Haberin Devamı

YPG’NIN TAMAMI DEĞİLSE DE BÜYÜK BÖLÜMÜ ÇIKTI

Votel, kendi açılarından gelinen noktanın büyük ölçüde beklenenle örtüşen bir aşama olduğunu kaydetti. Türkiye açısından yol haritasının en hayati unsuru olan YPG’lilerin Menbiç’i tamamen terk etmesi konusunda ise Votel, ‘Tamamı değilse de büyük bölümü çıktı’ dedi.

Yol haritasının uygulanabilmesi için atılması gereken adımlar olduğuna değinen CENTCOM komutanı, ortak devriyeler için Türk askerlerine verilmesi gereken eğitime işaret etti. ABD Savunma Bakanı James Mattis, hafta başında bu eğitimin başladığını duyurmuştu. Türk eğitmenlerin eğitiminin başladığını teyit eden Votel, devriyeye katılacak askerlerin eğitimi için de hazırlık yapıldığını belirtti.

 

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!