ABD ve Japonya meydan okudu: 50 savaş uçağı aynı anda havalandı!

Güncelleme Tarihi:

ABD ve Japonya meydan okudu: 50 savaş uçağı aynı anda havalandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2022 15:42

ABD ve Japonya, işbirliği yaparak bölgede güç gösterisi yapan Çin ve Rusya'ya meydan okuyarak ortak bir tatbikat gerçekleştirdi. 50 savaş uçağının katıldığı tatbikatın "Japon-ABD İttifakı'nın etkili caydırıcılık kapasitesini güçlendirmek" amacıyla yapıldığı açıklandı.

Haberin Devamı

Japonya Savunma Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, ABD Hava Kuvvetleri'nden bir düzine F-22 hayalet avcı uçağı, 4 adet F-35 savaş jeti ve 13 adet F-15 savaş uçağı ile Japonya'ya ait 20 adet F-15 ve F-2 savaş uçağı Japonya yakınlarında ortak tatbikat gerçekleştirdi.

ABD-JAPON İTTİFAKI GÜÇLENİYOR

Bakanlık savaş uçaklarının taktik becerileri ve 'ortak müdahale kabiliyetini' geliştirmek amacıyla Japonya Denizi, Pasifik Okyanusu ve Doğu Çin Denizi üzerinde uçuşlar gerçekleştirdiğini belirtti.

Yapılan açıklamada tatbikatın "Japon-ABD İttifakı'nın etkili caydırıcılık kapasitesini güçlendirmek" amacıyla gerçekleştirildiğinin altı çizildi.

ABD Hava Kuvvetleri bu haftaki tatbikat hakkında herhangi bir açıklama yapmadı ancak geçtiğimiz ay Kadena Hava Üssü'ne 12 adet F-22 savaş uçağı gönderildiği açıklanmıştı. Konuya ilişkin açıklamada, gönderilen F-22'lerin özgür bir Hint-Pasifik sağlamak için çeşitli görevler yürüteceği vurgulanmıştı.

ABD ve Japonya meydan okudu: 50 savaş uçağı aynı anda havalandı

ÇİN VE RUSYA VARLIKLARINI ARTIRDI

Haberin Devamı

Çin ve Rusya'ya ait savaş gemileri son dönemde Japonya çevresindeki varlıklarını artırdı.

Japonya Sahil Güvenlik Kuvvetleri son olarak geçtiğimiz hafta Çin hükümetine ait 2 geminin, Doğu Çin Denizi'ndeki Senkaku Adaları açıklarında Japonya karasularını ihlal ettiğini duyurmuştu. Yapılan açıklamada gemilerin yerel saatle 04:30 sıralarında Uotsuri Adası açıklarındaki sulara girdiği ve bölgede faaliyet gösteren bir Japon balıkçı teknesine yaklaşmaya çalıştığı belirtilirken, Japonya Sahil Güvenlik Kuvvetleri'ne ait devriye gemilerinin ise Çin gemilerini Japonya'nın karasularını derhal terk etmeleri konusunda uyardığı ifade edildi.

Son gelişme ile birlikte, Çin'in bu yıl Japonya karasularına yönelik ihlallerinin sayısı 12'ye yükseldi. Çin gemileri son olarak 23 Haziran'da Japonya karasularına girmişti.

ÇİN: EGEMENLİK HAKLARIMIZA UYGUN

Japonyalı yetkililer Çin Donanmasının bu yıl Senkakus çevresindeki sularda rekor  zaman harcadığını öne sürüyor, Çin Dışişleri Bakanlığı ise adaları çevreleyen sulardaki devriyelerinin "Çin'in egemenlik hakkının uygun bir uygulaması" olduğunu iddia ediyor.

Haberin Devamı

ABD ve Japonya'nın ortaklaşa gerçekleştirdiği tatbikat Batı medyasında Rusya ve Çin'e verilen ortak bir mesaj olarak yorumlandı.

BİR TATBİKAT DA GÜNEY KORE İLE

ABD ve Güney Kore, Pyongyang ile gerilimin sürdüğü dönemde ortak hava tatbikatı düzenledi. İlk kez F-35A savaş uçaklarının kullanıldığı tatbikatta F-35A, F-15K, KF-16 ve FA-50 jetleri ile F-16'lar da yer aldı. Güney Kore Hava Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, her iki ülkeden 30'dan fazla jeti içeren 4 günlük tatbikatın tamamlandığı duyuruldu.

Tatbikatın güçlü Güney Kore-ABD ittifakını ve ortak savunma duruşunu simgeleyen önemli bir Tatbikat olduğu belirtildi. 

Haberin Devamı

RUSYA'DAN YAPTIRIM MİSİLLEMESİ

Öte yandan Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları nedeniyle Japonya'nın Rus parlamentosundaki bir grup milletvekilini yaptırım listesine almasının ardından Rusya'dan misilleme geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Japonya parlamentosundaki 384 milletvekilinin yaptırım listesine alındığı duyuruldu. Listedeki vekillerin Rusya'ya girişlerinin yasaklandığı ifade edilen açıklamada, "Bu yılın nisan ayında alınan duyuruyla bağlantılı olarak Japonya hükümeti 14 Temmuz tarihinden itibaren Rusya Federasyonu Devlet Duması büyük bir milletvekilleri grubuna karşı kişisel yaptırımlar uygulamaya karar verdi. Rusya'ya karşı düşmanca bir tavır alarak Ukrayna'daki özel askeri operasyon bağlamında ülkemize karşı temelsiz suçlamalarda bulunan Japonya Parlamentosu Temsilciler Meclisi'nin 384 üyesinin Rusya'ya girişi yasaklanmıştır" denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!