ABD ve İran yeni yıla krizle girdiler

Güncelleme Tarihi:

ABD ve İran yeni yıla krizle girdiler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2016 23:40

Tahran ile nükleer anlaşma yolunda ilerlerken İran ile ABD arasında bu kez füze geliştirme programı nedeniyle kriz çıktı. İran’a yaptırıma hazırlanan ABD, Tahran’ın tepkisi üzerine geri adım attı.

Haberin Devamı

BU hafta başı İran’ın 11.3 tonluk düşük zenginleştirilmiş uranyum materyalini geçen temmuzda varılan nükleer anlaşma uyarınca Rusya’ya teslim etmesinin yarattığı iyimser ortama gölge düştü. Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin 30 Aralık’ta yayımladığı özel haberinde Obama yönetiminin İran’ın balistik füze programına katkı yaptıkları gerekçesiyle İran, Hong Kong ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) bir düzine şirket ve kişiye yaptırım uygulamaya hazırlandığı iddia edilmişti. İran, nükleer anlaşmadan bu yana ilki ekim, diğeri ise kasım ayında olmak üzere iki balistik füze denemesi gerçekleştirmişti. 

RUHANİ’DEN SERT TEPKİ

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yeni yaptırım hazırlığına önceki gün sert tepki gösterdi. İran Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Ruhani, Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan’a hitaben yayımladığı yazılı bir talimatta, ABD’nin yaptırım planlarını, Washington yönetiminin ülkesine karşı düşmanca siyasetinin devamı ve İran’ın savunma kapasitesine gayrimeşru müdahalesi olarak niteledi. Ruhani, “Ülkenin onaylanmış savunma politikaları çerçevesinde silahlı kuvvetlerin ihtiyaç duyduğu çeşitli füzelerin üretilmesine süratle ve daha ciddi bir şekilde devam edilmeli” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ABD’DEN GERİ ADIM

Ruhani’nin çıkışından sonra Beyaz Saray, İran’a füze programından ötürü yürürlüğe koymaya hazırlandığı yeni yaptırım planlarını askıya aldığını duyurdu. Kararın, İran’la varılan nükleer anlaşmayı tehlikeye atabileceğine dair endişelerden kaynaklandığı sanılıyor. WSJ, bu yaptırımların Washington’da gelecek çarşamba günü duyurulacağını yazmıştı. Gazete bunu, Beyaz Saray’dan Amerikan Kongresi’ne gönderilen bir bildirime dayandırmıştı.

‘TÜNELLER FÜZE DOLU’

Bu arada İran Devrim Muhafızları Komutan Yardımcısı General Hossein Salami, dün Tahran’da cuma Namazı için toplanan cemaate hitabında yaptığı konuşmada, “Sizin bütünlüğünüzü, bağımsızlığınızı ve özgürlüğünüzü korumak için yüzlerce uzun tünel uçmaya hazır füzelerle dolu” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!