ABD ve Çin arasındaki görüşmenin detayları ortaya çıktı: Xi Biden'ın yüzüne söyledi: Tayvan ve Çin yeniden birleşecek

Güncelleme Tarihi:

ABD ve Çin arasındaki görüşmenin detayları ortaya çıktı: Xi Bidenın yüzüne söyledi: Tayvan ve Çin yeniden birleşecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2023 15:37

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in ABD Başkanı Joe Biden'la ile Kasım ayında gerçekleştirdiği görüşmenin bilinmeyen detayları ortaya çıktı.

Haberin Devamı

ABD medyası Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in geçtiğimiz Kasım ayında ABD’nin San Francisco kentinde düzenlenen Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesi (APEC) kapsamında bir araya geldiği ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesinin detaylarına ulaştı.

BİDEN'IN YÜZÜNE SÖYLEDİ: ÇİN İLE TAYVAN YENİDEN BİRLEŞECEK

NBCNews'ün dört üst düzey ABD'li yetkililerden elde edindiği bilgilere göre Xi, Biden’a Çin anakarasının Tayvan ile yeniden birleşeceğini söyledi.

Pekin yönetiminin güç kullanarak değil, barışçıl bir şekilde yeniden birleşmeden yana olduğunu belirten Çinli lider ABD ordusunun, Çin'in 2025 veya 2027'de Tayvan'ı "işgal etmeyi" planladığı yönündeki iddialarını da yalanladı.

ABD ve Çin arasındaki görüşmenin detayları ortaya çıktı: Xi Bidenın yüzüne söyledi: Tayvan ve Çin yeniden birleşecek

ABD GÜNDEMİNE BOMBA GİBİ DÜŞTÜ

Haberin Devamı

NBCNEWS'a göre Çinli yetkililer ABD'den Tayvan'ın bağımsızlığını desteklemediklerini belirten bir basın açıklaması yapılmasını istediler ancak Beyaz Saray Çin'in bu talebini reddetti.

İddia ABD gündemine bomba gibi düştü. Senatör Lindsey Graham, çıkan haberler sonrası Cumhuriyetçiler ve Demokratlara Çin'i caydırmak için birlikte çalışma çağrısında bulundu. Graham açıklamasında "Bu iddia sinir bozucu olmanın çok daha ötesinde" ifadelerini kullandı.

KİRBY'DEN AÇIKLAMA GELDİ

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby ise gazetecilerden gelen soru üzerine, “Başkan Xi, yeniden birleşme arzusunu kamuoyuna açık ve net bir şekilde açıkladı. Biz hala ‘Tek Çin’ politikasına bağlı olduğumuzu açıkça ifade ettik ve Başkan Biden da Xi'ye karşı açıktı. Tayvan'ın bağımsızlığını desteklemiyoruz” açıklamasında bulundu.

ABD ve Çin arasındaki görüşmenin detayları ortaya çıktı: Xi Bidenın yüzüne söyledi: Tayvan ve Çin yeniden birleşecek

"ÇATIŞMACI DEĞİL AÇIK SÖZLÜ VE SAMİMİ"

Biden ve Xi arasındaki görüşmeye aşina olan kaynaklar Çinli lideri çatışmacı değil, açık sözlü ve samimi olarak tanımladılar. Kaynaklara göre Xi Biden'la görüşmesinde de Tayvan konusundaki sert çizgisini yumuşatmadı.

Haberin Devamı

ÇİN-TAYVAN GERİLİMİ

Pekin yönetimi Tayvan'ın Çin’in bir parçası olduğunu belirtirken, Tayvan ise "bağımsız bir ülke" olduğunu iddia ediyor. Çin yönetimi "barışçıl yeniden birleşme" adı altında Tayvan’ın idaresini eline almayı isterken, bu doğrultuda güç kullanmaktan çekinmeyeceğini ifade ediyor. Pekin ayrıca, diğer ülkelerin Tayvan ile resmi temas kurmasını da "egemenlik ihlali" olarak görüyor.

Tayvan, dünyada yalnızca 13 ülke tarafından resmi olarak tanınıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!