ABD ve AB’den destek ve uyarı

Güncelleme Tarihi:

ABD ve AB’den destek ve uyarı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2016 19:33

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile AB dışişleri bakanlarının dün Brüksel’de yapılan gayriresmi kahvaltı toplantısından sonra darbe girişimi atlatan Türkiye’nin seçilmiş hükümetine destek ve uyarı mesajı çıktı. AB Temsilcisi Mogherini, “Darbe teşebbüsü Türkiye’nin hukukun üstünlüğünden ayrılması için mazeret değil” derken ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “Türk hükümetine ülkede sükunet ve istikrarı korumayı tavsiye ediyoruz. NATO üyeliği de demokrasiye saygıyı gerektirir” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de yaşanan darbe girişimin başından bu yana ortak bir tavır sergileyip ülkedeki demokratik kurumların korunması gerektiği yönünde mesaj veren ve seçilmiş hükümetin yanında duran ABD ve Avrupa Birliği, mevcut süreçte de ortak mesaj vermeyi sürdürüyor. ABD ve AB, darbe girişimi sonrasında demokrasi, insan hakları ve hukuk devletine bağlı hareket edilmesini istedi.

NATO ÜYELİĞİ VURGUSU

AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “Ülkeyi temel haklardan ve hukuk devletinden uzaklaştırmak için bir bahane değil ve bu konuda çok dikkatli olacağız” dedi. Mogherini, hukukun üstünlüğünün korunması gerektiğini ve ülkeyi bundan uzaklaştıracak adımların özrü olamayacağını vurguladı. Brüksel’de yapılan Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Mogherini ile düzenlediği basın toplantısında, “Kesin şekilde Türkiye’de seçilmiş liderliğin yanındayız. Türk hükümetine ülke çapında sükuneti ve istikrarı korumayı ısrarla tavsiye ediyoruz. Aynı zamanda ülkenin demokratik kurumlarına ve hukukun egemenliğine duyulan saygının en yüksek standartlarda sürdürülmesi çağrısında bulunuyoruz. Darbe girişiminin arkasındaki isimleri adalete teslim edilmesini destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

“NATO üyeliği de demokrasiye saygı gerektiriyor, Türkiye’deki gelişmeler dikkatle değerlendirilecek” diyen Kerry, umudunun Türkiye’nin demokrasiye saygı doğrultusunda hareket edeceği olduğunu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun demokratik sürece ve hukuka saygı gösterme konusunda kendisine güvence verdiğini söyledi.

‘LİSTELER HAZIR MIYDI’

AB Komisyonu’nun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn da darbe girişimi sonrası yaşananlardan son derece endişeli olduğunu belirterek, “Korktuğumuz tam da buydu” dedi. Tutuklamalara değinen Hahn, “Olayın hemen sonrasında listeler mevcut. Bu da belli bir aşamada kullanılmak üzere önceden hazırlandığına işaret ediyor” ifadelerini kullandı.

AB Dışişleri Bakanları Toplantısı sonuç bildirisinde de darbe girişimi güçlü şekilde kınanarak ülkenin demokratik kurumlarına tam destek verildi. Bildiride Türk yetkililere itidal çağrısı yapılarak, ‘anayasal düzenin tam korunması ve hukukun üstün gelmesinin’ önemi vurgulandı. AB açıklamasında, “AB’nin ortak sınamalara karşı demokratik, kapsayıcı ve istikrarlı bir Türkiye ile çalışma taahhüdünü sürdürüyor” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!