ABD tahliye için Sudan’a askeri birlik yollayacak

Güncelleme Tarihi:

ABD tahliye için Sudan’a askeri birlik yollayacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2023 07:00

Amerika, ateşkese uyulmayan Sudan’dan vatandaşlarını çıkarmak için askeri operasyona hazırlanıyor. Afrika ülkesi Cibuti’ye tahliye için ek kuvvet sevk ediliyor. Güney Kore ve Japonya orduları da kendi vatandaşlarını tahliye etmek için ABD’ye katıldı.

Haberin Devamı

Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon), vatandaşlarını tahliye etmek için geçen cumartesiden beri çatışmaların sürdüğü Sudan’a asker göndermeye hazırlanıyor. Çatışmalarda bir ABD vatandaşının öldüğünü kaydeden Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, “tahliye gerekirse diye yakınlara asker konumlandıracaklarını” açıkladı. Bu kapsamda Afrika ülkesi Cibuti’deki bir deniz üssüne malzeme ve asker taşınmaya başlandı. Geçen pazartesi Amerikan büyükelçiliğine ait konvoy Sudan’ın başkenti Hartum’da saldırıya uğrayınca, olası tahliye için Cibuti’nin başkentindeki Amerikan üssüne ek kuvvet sevkıyatı planlandı.

KARAYOLU RİSKLİ

Hartum Büyükelçiliği’nde yaklaşık 70 ABD’li çalışıyor. Ayrıca ülkede kayıtlı 16 bin Amerikan vatandaşı var ancak ülkeye giriş ve çıkışlarda büyükelçiliğe bildirim zorunluluğu olmadığından, bu sayının yanlış olduğu değerlendiriliyor. Etiyopya, Eritre ve Somali’ye komşu Cibuti, tahliye operasyonunda merkez olacak. Tahliye önünde en büyük zorluk, çatışmalarda zarar gören Hartum Havalimanı’nın işlevsiz olması. Güvenli bir iniş alanı bulunamazsa, karayoluyla 12 saat boyunca ülkenin Kızıldeniz kıyısındaki bir limana yolculuk yapılması gündemde. Ancak bu rota oldukça tehlikeli görülüyor.

Haberin Devamı

GÜNEY KORE VE JAPONYA

Sudan ve Cibuti arasındaki Eritre’yi geçiş noktası olarak kullanmak da gündemde ancak ABD ve Eritre arasında dostane ilişkiler yok. Güney Kore ve Japonya da kendi vatandaşlarının tahliyesi için ABD’ye katılarak Cibuti’deki Amerikan üssüne uçak gönderdi. Sudan’dan 26 vatandaşını çıkarmak isteyen Seul yönetimi, bir adet C-130J askeri nakliye uçağı görevlendirdi. Tokyo yönetimi de 60 Japon’u Sudan’dan çıkarmak için C-130 nakliye uçağını Amerikan üssüne yolladı.

ATEŞKES BAYRAMDA DA OLMADI

- Sudan’da bayram nedeniyle ilan edilen 72 saatlik ateşkese de uyulmadı. Geçen cumartesiden beri önce 3, sonra 24 ve 72 saatlik üç ateşkes denemesinin sonuncusu da şiddetli çatışmalarla bölündü. Başkentte ağır makineli tüfek ve patlama sesleri duyuldu.

- Dünya Sağlık Örgütü, çatışmaların başından beri dokuzu çocuk 413 kişinin öldüğünü, 3551 kişinin yaralandığını bildirdi. Ayrıca ülkedeki 20 hastanenin tükenen malzeme ya da aldığı hasardan ötürü çalışmayı durdurduğu aktarıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!