ABD, Suriyeli Kürtleri buluşturdu

Güncelleme Tarihi:

ABD, Suriyeli Kürtleri buluşturdu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2015 20:11

IRAK Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) başkenti Erbil, terör örgütü IŞİD’e karşı Suriyeli Kürt güçlerini bir araya getirme konusunda Amerikalıların başını çektiği diplomatik trafiğe sahne oldu.

Haberin Devamı

IKBY’de eğitilen Suriyeli Peşmerge gücünün Suriye’nin kuzeyine dönmesi ve Rojava’daki hakim yapının IŞİD’e karşı mücadelenin resmi temsilcisi olması konusunda uzlaşma sağlandığı öne sürüldü. ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk, ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Stuart Jones, ABD Özel Kuvvetler Komutanı James Terry ve ABD’nin Irak’taki Özel Kuvvetler Komutanı Tony Thomas’dan oluşan heyet önceki gün Erbil’de önce IKBY Başkanı Mesut Barzani ve Suriyeli Kürtlerin Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim’le ayrı ayrı görüştü. Amerikalılarla temasların ardından Barzani, Müslim ile bir araya geldi. McGurk, Twitter’dan “Barzani ve PYD başkanı ile terörle mücadeleyi ele alan önemli bir toplantı yaptık” bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

ANLAŞMAZLIK VARDI

Suriyeli Kürtlerin Hawar Haber Ajansı’na göre PYD ile Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) çatı kuruluşu Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Rojava’da IŞİD’e karşı mücadelenin resmi temsilcisi olarak kabul edildi. Irak Kürdistan Demokrat Parti’nin Dış İlişkiler Sorumlusu Hemin Hewrami ise Twitter’da “Kürdistan bölgesinde eğitim alan Rojavalı Peşmergeler, Rojava’ya dönecekler. PYD ile birlikte DAEŞ’e karşı Kürt bölgelerini koruyacaklar” iddiasında bulundu. Peşmerge tarafından eğitilen Suriyeli Kürtlerin (Roj Askeri Gücü) Rojava’ya dönüşü konusunda geçen ekimde Duhok’ta yine Amerikalıların arabuluculuk ettiği bir toplantıda ön mutabakat sağlanmıştı. Sonra ilerleme sağlanamamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!