ABD Kongresi için 68 sayfalık Türkiye raporu hazırlandı

Güncelleme Tarihi:

ABD Kongresi için 68 sayfalık Türkiye raporu hazırlandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2023 07:00

ABD’de Kongre Araştırma Servisi adlı kuruluş, Amerikan yasama üyelerine Türkiye-ABD ilişkilerini ele alan bir rapor hazırladı.

Haberin Devamı

68 sayfalık raporda Türkiye’de 2016’daki başarısız darbe girişiminden bu yana ABD-Türkiye ilişkilerinin kötüleştiğine dikkat çekildi. Başlıca sorunlar olarak Suriyeli Kürtler konusunda devam eden anlaşmazlıklar ve Türkiye’nin 2019’da Rus S-400 karadan havaya savunma sistemi satın alması sıralandı.

‘FARKLI CUMHURBAŞKANI SEÇİLİRSE’ VURGUSU

2023’te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde farklı bir liderin iktidara gelmesi halinde ise Türkiye’de bazı iç ve dış politika değişikliklerinin mümkün olabileceği belirtildi. Raporda “2023 seçimlerinde yeni bir cumhurbaşkanı, Türk halkı ve siyasi partilerinin çoğu arasında yaygın olan milliyetçi duygular ve temel güvenlik endişeleri nedeniyle Türk dış politikalarını değiştirmekte zorluk yaşayabilir. Bununla birlikte, farklı bir cumhurbaşkanının, geniş ulusal mutabakattan çok Erdoğan’ın veya AK Parti’nin tercihlerini yansıtan politikaları değiştirme olasılığı da var” dendi.

Haberin Devamı

TAVSİYELER DE VERİLDİ

Raporda Amerikan Kongresi’ne Türkiye ile ilişkileri iyileştirme konusunda çeşitli tavsiyeler verildi. Buna göre ABD’nin silah satışı, yaptırımlar, ekonomik veya diğer konularda potansiyel yeni bir Türk hükümetine yardım etme adımları, ikili ilişkilerde bir iyileşmeyi teşvik edebilir. Raporda bununla birlikte, Türk liderlerin bu tür adımların Türkiye’nin gelecekteki eylemlerini ABD çıkarlarına bağlayacağı şeklinde algılaması halinde, bu endişelerin yeni bir Türk hükümetinin bunları benimseme isteğini sınırlayabileceğine de dikkat çekildi.

BAKMADAN GEÇME!