ABD ile İran arasında nükleer müzakereler başladı

Güncelleme Tarihi:

ABD ile İran arasında nükleer müzakereler başladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2015 12:42

ABD Dışişleri Bakanı Kerry ve İran Dışişleri Bakanı Zarif arasındaki nükleer müzakereler, İsviçre'nin Cenevre kentinde başladı

Haberin Devamı

İran ile nükleer müzakereler, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde başladı.

Cenevre'deki President Wilson Hotel'inde 20 Şubat tarihinde dışişleri bakanı yardımcıları düzeyinde başlayan müzakerelere, Kerry ve Zarif de dahil oldu.

İran, ABD ve bugün müzakerelere katılacak olan diğer 5 ülke Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya'nın (P5+1), dışişleri bakanları düzeyinde Cenevre'de ortak görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor.

Kerry, Cenevre'ye geçmeden önce Londra'da yaptığı açıklamada, İran'ın nükleer programı konusunda hedeflenen anlaşmanın ilk aşaması için belirlenen sürenin dolmasına sadece birkaç hafta kala İran ile aralarında hala "önemli görüş ayrılıkları" bulunduğunu belirterek, ABD'nin müzakerelerden çekilebileceğinin sinyalini vermişti.

Haberin Devamı

Kerry, İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi ve ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz'in, olası bir anlaşmanın önündeki teknik anlaşmazlıkların çözümüne destek vermek amacıyla ilk kez müzakerelere katılması konusunda, "bunun, herhangi bir şeye karar verilmek üzere olduğu anlamına gelmediği, hala önemli görüş ayrılıklarının bulunduğu" yorumunu yapmıştı.

Cenevre'deki müzakerelere dün Salihi ve Moniz de katılmıştı. Görüşmelere, Salihi ve Moniz'in katılmasıyla nükleer müzakerelerde taraflar arasında var olan teknik sorunların çözümü için nükleer enerji konusunda hem ABD'den hem de İran'dan üst düzey uzmanlar, nükleer görüşmelerine dahil edilmiş oldu.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Abbas Arakçi ile ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Wendy Sherman arasında 20 Şubat tarihinde Cenevre'de başlayan ve Avrupa Dış Eylem Servisi Genel Sekreter Yardımcısı Helga Schmidt ile Salihi ve Moniz'in de sonradan iştirak ettiği görüşmelere, iki ülkenin dışişleri bakanları ve Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya dışişleri bakanı yardımcılarının da katılımıyla devam ediliyor.

İran ve 5+1 grubu arasında yürütülen müzakerelerde nihai anlaşmaya varılamamış, müzakereler 1 Temmuz 2015'e kadar uzatılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!