ABD Dışişleri'nden Ukrayna protestolarına 'ekmek' müdahalesi

Güncelleme Tarihi:

ABD Dışişlerinden Ukrayna protestolarına ekmek müdahalesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2013 00:49

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de günlerdir devam eden EuroMaidan protestolarına dün gece polis müdahale etti. Müdahaleye uluslararası kamuoyunun tepkisi sert oldu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry olayın kendisini "iğrendirdiğini" belirtirken, yardımcısı Victoria Nuland da meydana inerek muhaliflere ve polislere yiyecek dağıttı.

Haberin Devamı

Dokuz saat süren çatışmaların ardından Ukrayna İçişleri Bakanlığı polisin çekildiğini açıkladı. Bakan Vitali Zaharçenko açıklama yaparak, “Polisin operasyonu zaten göstericileri dağıtma amacı taşımıyordu. Maidan ve çevresindeki sokaklarda son günlerde birikmiş çöpleri temizleme amacı taşıyordu. Ukrayna halkına söz veriyorum. Protestolar barışçıl olduğu sürece kimse halkın üzerine polis gönderme niyeti taşımıyor” dedi.

Ukrayna Sağlık Bakanlığı ise UNIAN haber ajansına açıklama yaparak, dün akşamdan itibaren Kiev hastanelerine 460 kişinin getirildiğini duyurdu.

Kiev hükümetinin "çöp temizliği" operasyonuna uluslararası kamuoyunun tepkisi de sert oldu.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, yardımcısı Nuland ve Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın görüşmeler için Kiev'de olduğu sırada böyle bir olay yaşanmasının kendisini "iğrendirdiğini" belirtti. Kerry, “Bu cevap ne kabul edilebilirdir ne de demokrasiye uygun düşmektedir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Nuland ise bugün Maidan'ı bir kez daha ziyaret etti. ABD'nin Kiev Büyükelçisi Geoffrey Pyatt ile birlikte protestocularla görüşen Nuland, göstericilere ve polislere yiyecek dağıttı. İlerleyen saatlerde Ashton'ın da meydana ineceği belirtildi.

ABD DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI MAİDAN'DA YİYECEK DAĞITTI/FOTO GALERİ

TAM ORTALIK YATIŞTI DERKEN
Tepkilere neden olan müdahale, Ashton ile Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç arasında dün yapılan görüşmenin ardından gerçekleşti.

Eksi 12-13 dereceyi bulan dondurucu soğuğa rağmen göstericilerin Bağımsızlık Meydanı'ndan ayrılmaması üzerine "Berkut" çevik kuvvet polisleri gece 01.00 sularında meydanı dört taraftan kapatıp göstericilerin üzerine ilerledi. Polisin ve buldozerlerin geçişine engel olmak için kurulan insan zincirinde UDAR partisi lideri ünlü boksör Vitali Kliçko da vardı.

Polisin barikatları ve çadırları yıkmak amacıyla getirdiği dozerlerin önünü meydana varmadan kesen Kliçko sürücülerle on dakika konuştuktan sonra inşaat makineleri geri dönme kararı aldı.

Önden giden meydan ve çevresindeki 25 bin kadar nöbetçi göstericiyi kalabalıktan çıkararak geride bulunan işlem gruba teslim etmeye başladı. Polis güçlerinin attığı adımlar sonuç verir gibi olsa da sabah saatlerinde durum değişmeye başladı. Müdahale haberlerinin yayılması üzerine halk meydana akın etti. Bu kez kuşatma altında kalan polisler oldu.

Haberin Devamı

Göstericilerle polis arasında bir süre çatışma yaşandıktan sonra iki kitle birbirinden uzaklaştı. Meydanın kuzeyinde 10 gündür duran barikatlar da polis tarafından yıkıldı. Çatışmalarda 50 kadar göstericiyle 30 kadar polisin yaralandığı ifade edildi.

UKRAYNA'DA GÖSTERİCİLERİ POLİS KUŞATTI/FOTO GALERİ

KİLİSE YİNE GÖSTERİCİLERİN YANINDA
BBC göstericilerin buz tutmuş yerin üzerine su dökerek zeminin polis için kaygan olmasını sağladıklarını aktardı.

Boynunda haçıyla bir papaz konuşmak için polisin hattına doğru ilerledi ancak geri gönderildi. Protesto liderleri ana kürsüden polise geri çekilme çağrısı yapıp barışçıl bir gösteri düzenlediklerini belirtirken bir de dini ayin düzenlendi. Ukrayna Ortodoks Kilisesi de sabah saatlerinde yayınladığı açıklamayla müdahaleyi kınadı.

Haberin Devamı

Göstericileri destekleyen Channel 5 TV kanalı meydanda yaklaşık 15 bin göstericinin bir araya geldiğini duyurdu.

BAKMADAN GEÇME!