‘ABD askeri Sincar’da’

Güncelleme Tarihi:

‘ABD askeri Sincar’da’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2018 23:51

Irak’ta Sincar ilçesi Kaymakamı Mehma Halil, ABD ordusuna bağlı bir grup askerin, ağır silahlar ve zırhlı araçlarla Irak’ın Musul vilayetine bağlı Sincar ilçesinde konuşlandığını söyledi. Irak ve ABD’li askerlerin, 1 Haziran’da terör örgütü DEAŞ’ın varlık gösterdiği Musul’un batısındaki Irak-Suriye sınır şeridine ulaşarak kontrolü sağladığı bildirilmişti.

Haberin Devamı

SİNCAR Kaymakamı Mehma Halil, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, ABD’li askerlerin Musul’un kuzeybatısında yer alan, stratejik konuma sahip Sincar Dağı’na zırhlı araçlar ve ağır silahlarla konuşlandığını ifade etti. Halil, ABD’nin çok önceden Sincar’da konuşlanmak için hazırlık yaptığını ve Sincar Dağı’nda bir askeri üs kurmayı hedeflediğini öne sürdü.

15 ZIRHLI ARAÇ

Bunun yanı sıra Irak medyasında, ABD askerlerinin önceki gün 15 adet zırhlı personel taşıyıcı araçla Sincar Dağı’na geldiği yönünde haberler yer aldı. Terör örgütü PKK, DEAŞ’ın 3 Ağustos 2014’te Sincar’daki Ezidilere saldırısını bahane ederek ilçede varlık göstermeye başlamıştı. Türkiye’nin, Sincar’a operasyon yapılabileceği sinyalini vermesinin ardından örgüt geçen mart ayında bölgeden çekildiği iddiasında bulunmuş, Irak ordusu da teröristlerin çekildiği noktalara yerleştiğini duyurmuştu. PKK’nın yanı sıra, Sincar’da Irak Başbakanlığı bünyesindeki Haşdi Şabi’ye bağlı silahlı unsurlar da varlık gösteriyordu.
Irak ve ABD’li askerlerin 1 Haziran’da, terör örgütü DEAŞ’ın varlık gösterdiği Musul’un batısındaki Irak-Suriye sınır şeridine ulaşarak kontrolü sağladığı belirtilmişti. Musul Ortak Operasyonlar Komutanlığı’nda görevli Albay Ahmed el Cuburi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD askeri danışmanlarının katılımıyla, Irak ordusuna bağlı 15’inci Tugay ve 37’nci Alay’ın Musul’un batısındaki Irak-Suriye sınır şeridine ulaştıklarını ifade etmişti.

Haberin Devamı

KALICI ASKERİ BÖLGE

Cuburi, ABD’li ve Iraklı askerlerin sınır şeridine ulaşabilmek için Musul’un Sincar ilçesinden başlayıp Baac ilçesinin sahra bölgesindeki Um Ceris, Um ez-Ziban ve Tel Sıfuk köylerine girdikleri bilgisini vermişti. Iraklı askeri yetkili, Ezidilerin çoğunlukta yaşadığı Sincar Dağı’nda ise kalıcı askeri bölge kurmayı hedeflediklerini kaydetmişti.

FRANSIZ KADINA DEAŞ ÜYELİĞİNDEN MÜEBBET

Irak’ta mahkeme Fransız Melina Boughedir’i terör örgütü DEAŞ üyesi olduğu gerekçesiyle 20 yıl müebbet hapis cezasına çarptırdı. 2017’de 27 yaşındaki Fransız kadın, yeni yabancılar yasası uyarınca, vize almadan ve yasadışı yollarla Irak topraklarına girmekten suçlu bulunmuştu. Mahkeme, Melina Bougedir’in hakkında başka bir dava olmadığı için serbest bırakılmasına ve Irak’tan sınırdışı edilmesine karar verilmişti. Geçen perşembe Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Melina Boughedir’i “Irak’a karşı savaşan bir DEAŞ teröristi” olarak nitelendirmişti. Öte yandan Irak güçleri, üst düzey bir DEAŞ sorumlusunu yakaladı. Musul Emniyet Müdürü Tuğgeneral Hamad Namis el-Ceburi, basına yaptığı açıklamada, istihbarat üzerine harekete geçen emniyet güçlerinin DEAŞ’ın üst düzey kadrosundan Vacide Casim Nuh adlı kadını Musul’un güneybatısındaki El-Memun ilçesinde saklandığı yerde yakaladıklarını söyledi.

BİLGİ NOTU

Haberin Devamı

Sincar’da Irak hükümeti bünyesindeki Haşdi Şabi milislerine bağlı silahlı unsurlar da varlık gösteriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!