AB kararlı: Türkiye ile çözeriz, başka yolu yok

Güncelleme Tarihi:

AB kararlı: Türkiye ile çözeriz, başka yolu yok
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2016 10:20

Ankara’daki terör saldırısı nedeniyle AB Türkiye ile mülteci zirvesini Mart ayına erteledi. Almanya Başbakanı Merkel ve AB Komisyonu Başkanı Juncker, “Türkiye ile işbirliğinin başka alternatifi yok” dedi.

Haberin Devamı

AB mülteci krizinde izleyeceği yolu perşembe ve cuma günkü zirvede nihai sonuca bağlayacaktı. Ankara’daki

AB kararlı: Türkiye ile çözeriz, başka yolu yok

terör saldırısı nedeniyle Başbakan Davutoğlu zirveye katılamayınca, plan ertelendi. Ancak AB, Türkiye ile zirvede ve mülteci krizini Türkiye ile çözmede kararlı. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Türkiye ile eylem planını biz sadece teyit etmekle kalmadık ve şuna vurgu yaptık: Eylem planı hedefe ulaşılmasında bizim uygulamaya konulacak önceliğimiz. Bu yüzden AB-Türkiye eylem planına özellikle dikkat adayacağız” diye konuştu.

AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker de, “Türkiye ile iyi, akıllı ve bilge bir işbirliğinin başka alternatifi yok” dedi. 

AB liderleri, Türkiye ile bir özel zirve kararı aldı. AB, Türkiye ile zirvenin 18 Mart’ta yapılmasını istedi. Ancak Merkel, zirvenin martın ilk haftasında yapılmasında ısrarlı. Çünkü Almanya’nın Baden Württemberg, Rheinland Pfalz ve Saksonya Anhalt eyaletlerinde, 13 Mart’ta meclis seçimleri var. Anketlere göre CDU, mülteci krizi nedeniyle oy kaybediyor... Mülteci karşıtı parti AfD oylarını artırıyor. Merkel, seçimlerden önce mülteci krizinde yol aldıklarını ve başarısını göstermek istiyor. Bu nedenle Türkiye ile özel zirve mart ayının ilk haftasında bekleniyor.

Kısa bir süre öncesine kadar Avusturya, mülteci krizi çözümünü Türkiye ile işbirliğine odaklayan Merkel’in A planını destekliyordu. Avusturya ani bir dönüşümle Polonya, Çek, Slovakya ve Macaristan’ın Bulgaristan ve Makedonya sınırlarını Yunanistan’a kapatmayı öngören B planına da destek vermeye başladı. Dışarı sızan bilgilere göre Avusturya’nın, Schengen’i ve Yunanistan’ı fiilen devre dışı bırakacak B planını desteklemesi, zirvede sert ve yüksek sesle tartışmalara yol açtı. Almanya, Yunanistan ve İtalya, Avusturya Başbakanı Faymann’a yüklendi.

Avusturya kendisine günde 80, yılda 37 bin 500 mülteci almayı sınır koydu. AB Komisyonu, Avusturya’ya bir mektup yazarak uyardı. AB Mülteciler Komiseri Dimitris Avramopoulos, Avusturya İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner’e gönderdiği mektupta, mülteci alımında üst sınır koymanın AB yasalarına aykırı olduğunu vurguladı. Mektupta, “İltica başvurularına sayısal sınır ne AB’nin insan hakları, ne Cenevre Konvensiyonu, ne de AB’nin temel haklar bildirgesinin 18’inci maddesiyle bağdaşıyor” denildi. Avusturya’nın günde sadece 80 iltica başvurusu kabul etme kararını zirve sonuna kadar uygulamaya koymaması istendi.

AB, mülteci krizini çözmede Merkel’in A planına karşı bir alternatif görmüyor. A planı Türkiye’nin sınırlarını iyi koruması, Avrupa’ya mülteci akınını durdurması karşılığında, AB’nin Türkiye’den her yıl belirli sayıda Suriyeli mülteci paylaşmasını öngörüyor. AB-Türkiye işbirliğinin ana sorusu ise uygulamaya önce kimin başlayacağı? AB, kontenjanı belirlemeden önce Türkiye’nin mülteci akınını durdurmasını görmek istiyor. Türkiye ise kontenjan sayısında görüş birliği bulunmayan AB’nin önce kontenjanı güvence altına almasını istiyor.

BAKMADAN GEÇME!