AB ile atışma

Güncelleme Tarihi:

AB ile atışma
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2016 19:25

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye’nin yakın zamanda AB üyesi olamayacağını belirterek idamın geri getirilmesi halinde müzakerelerin derhal duracağını söyledi. AB Komisyonu Başkanı Juncker’in sözlerini bir TV programında değerlendiren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Onların tehditlerine biz pabuç bırakmayız” dedi.

Haberin Devamı

DARBE girişimi sonrasında Türkiye’den gelen üst düzey siyasi açıklamalarda ‘idam cezasının tekrar yürürlüğe sokulabileceğine’ yönelik vurgular ve Avrupa Birliği’nin bu konudaki tepkileri Ankara-Brüksel hattında yeni bir gerginlik kaynağı oldu. AB Komisyonu Jean Claude Juncker’in, ‘idam cezasının gelmesi halinde Türkiye’nin müzakere sürecinin derhal durdurulacağına’ yönelik açıklamalarına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sert tepki gösterdi. Juncker, France 2 televizyonunda katıldığı bir programda, ‘Türkiye’yle müzakereleri durdurmanın ve Türkiye, Avrupa’ya girmeyecek demenin zamanı gelmedi mi’ sorusuna verdiği yanıtta şunları söyledi: “Türkiye’nin mevcut durumunda kısa sürede ya da daha uzun bir dönemde AB’ye katılabileceğini düşünmüyorum. Aldığımız kararlar çerçevesinde Türkiye’yle müzakere süreci devam ediyor. Yakında adalet ile ilgili başlığın açılmasını ele alabiliriz. Ama Türkiye, yarın sabah kalkıp da idam cezasını getirirse müzakereleri derhal durdururuz çünkü yasal mevzuatında idam olan bir ülkenin AB’de yeri yok.”
Alman Bild gazetesine konuşan Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da, “Bu Türkiye hâlâ Avrupa’ya ait mi” yönündeki soruya “Hayır. Kesinlikle hayır” yanıtını verdi. Türkiye’nin Avrupa perspektifini korumak için politik dönüşüm yapmaya ihtiyacı olduğunu belirten Schulz, idam cezası konusunda Juncker ile aynı çizgide bir mesaj verdi: “Eğer idam cezası geri gelirse üyelik sürecinin sonu olur. İdam cezasının kaldırılması tam üyelik için bir şarttı.”

Haberin Devamı

MİNİ YORUM

AB kuralları idam cezasının gelmesi halinde müzakerelerin sona ereceğine işaret ediyor ve bu sadece Türkiye için geçerli bir düzenleme değil. Gelinen aşamada sıkıntı yaratan unsur, AB’nin bu konudaki mesajı değil, bu mesajın çok fazla tekrarlanması ve veriliş şekli.

ÇAVUŞOĞLU: TEHDİTLERE PABUÇ BIRAKMAYIZ

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, HaberTürk televizyonuna yaptığı açıklamalarda 15 Temmuz darbe girişimi sonrasındaki gelişmeleri değerlendirdi. 

AB’ye mesaj: Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in, Türkiye’de idam cezasının geri getirilmesi halinde Türkiye’nin AB sürecinin durdurulacağı yönündeki değerlendirmesinin sorulması üzerine Çavuşoğlu, “Türkiye’yle böyle tehditvari konuşamazlar. Onların tehditlerine de biz pabuç bırakmayız” diye konuştu.  AB yetkililerinin idam cezası konusunda kendi düşüncelerini söylemekte özgür olduklarını söyleyen Çavuşoğlu, “Ama Türkiye’yi tehdit eder şekilde bunu söylerlerse bu ters teper. Junker Türkiye’nin patronu değil” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

ABD’ye mesaj: Darbeyle suçlanan Gülen ile ilgili dosya hazırladığında Adalet Bakanı ile ABD’ye gideceğini söyleyen Çavuşoğlu, “Türkiye’de ABD karşıtlığı ciddi bir şekilde artmaya başladı. Bunun ne Türkiye’ye ne ilişkilerimize bir faydası var. ABD’ye de bir faydası olmaz. Kötü senaryolar üzerinden düşünmek istemem ama diyelim ki vermedi, bu, ilişkilerimizi etkiler” dedi. 

Büyükelçiler de mercek altında:   Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, darbe girişiminin ardından Dışişleri Bakanlığında büyükelçi düzeyinde görevden almalar olacağını bildirdi. Çavuşoğlu, “Zaten zamanında personelin başına geçen insan kaynakları aynı şekilde o günkü bakan arkadaşlarımızla yakın çalışan bazı kişiler, Dışişleri Bakanlığına bu sızmayı da organize eden kişiler” ifadesini kullandı.   

Haberin Devamı

‘Dışişleri Konutu’na helikopterle geldiler’

Darbe girişimi sırasında Samsun’da olduğunu belirten Çavuşoğlu, darbeci helikopterlerinin Ankara’daki resmi konuta inmeye çalıştığını, ancak koruma ve polislerin piste sandalye ve metal atarak engel olduklarını anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!