AB göçe karşı Tunus ile mutabakat yaptı

Güncelleme Tarihi:

AB göçe karşı Tunus ile mutabakat yaptı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2023 07:00

Ege Denizi’nden kural dışı geçişleri Türkiye ile vardığı anlaşmayla büyük ölçüde kontrol altına alan Avrupa Birliği (AB), benzer bir formülü Afrika’dan Avrupa’ya geçişler için deniyor.

Haberin Devamı

Bu çerçevede önceki gün Tunus ile beş ayaklı bir mutabakat muhtırası imzalandı. AB, insan ticaretiyle mücadele, geri dönüşler ve daha sıkı sınır kontrolleri için bu ülkeye ilk etapta 105 milyon Euro verecek. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, geçen ay yaptığı açıklamada, AB’nin Tunus’a ticaret, yatırım ve enerji işbirliği gibi alanlarda 1 milyar Euro’dan fazla destek sağlamaya hazır olduğunu söyledi.

ELEŞTİRİ KONUSU OLDU

AB, anlaşmayı, “Ortak zorlukların üstesinden gelmek ve gelecekteki fırsatlar konusunda daha yakın bir şekilde birlikte çalışmak için yeni bir stratejik ve kapsamlı ortaklık” olarak tanımlıyor. Uzlaşı ekonomik istikrar, ticaret, yeşil enerjiye geçiş, bireyler arası temas ve göç alanlarını kapsıyor. Von der Leyen, Tunus’a Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’yle gitti. Rutte, anlaşmanın insanların denizleri aşarak İtalya’ya yaptıkları tehlikeli ve çoğu zaman ölümcül olan yolculuğu durdurmayı amaçladığını ve kaçakçıların iş modelini bozacağını ifade etti. Meloni de Tunus ile varılan anlaşmayı Kuzey Afrika ülkeleriyle kurulacak yeni ilişkiler için bir model olarak gösterdi. Göç konusunda kurulan ortaklık, Tunus Cumhurbaşkanı Kais Said’in ülkesindeki insan kaçakçılığının şok edici boyutunu açıklamasından birkaç gün sonra gerçekleşti. Son aylarda Tunus’ta ciddi bir göç krizi yaşanıyordu. Anlaşma, Tunus’un insan hakları sicili nedeniyle eleştiriliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!