AB bu sorunu çözemedi... Avrupa’da göç gerginliği

Güncelleme Tarihi:

AB bu sorunu çözemedi... Avrupa’da göç gerginliği
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2023 07:00

AB ülkeleri son dönemde birlikte en çok tartışma yaratan göç konusunda bir uzlaşıya varabilmek adına görüşmeleri sürdürüyor. Önceki gün yapılan AB içişleri bakanları toplantısında bir sonuç elde edilemezken, dün de Akdeniz’e kıyısı olan 9 AB ülkesi Malta’da bir araya geldi.

Haberin Devamı

Göç nedeniye gerginliğin eksik olmadığı Avrupa Birliği (AB) ortak bir tutum belirleme çabalarını sürdürüyor. Önceki gün AB içişleri bakanlarını bir araya getiren toplantıda Almanya ile İtalya arasında ciddi gerginlik yaşanırken dün de Akdeniz’e kıyısı olan dokuz ülkenin liderleri MED9 toplantısı için Malta’da bir araya geldiler. Son dönemde kuraldışı göçmenlerin yoğun şekilde çıktığı İtalya, konunun bir Avrupa sorunu olduğu mesajının yerleşmesini, uygulamanın da buna uygun olmasını sağlamaya çalışıyor.

AB bu sorunu çözemedi... Avrupa’da göç gerginliği

Berlin ve İtalya’yı karşı karşıya getiren iki unsur var. Bunlardan ilki Almanya’nın, İtalya tarafından desteklenen ve gözaltı merkezlerindeki asgari standartların istisnai durumlarda ihlal edilmesine izin verecek yeni bir maddeye itiraz etmesi. İkincisi ise İtalya’nın, sivil toplum kuruluşları tarafından bir AB ülkesine ulaşmalarına yardımcı olunan göçmenlerle ilgili bir maddeye karşı çıkması.

Haberin Devamı

İTALYA BASTIRIYOR

İtalya sadece Almanya’yla değil, göçmenler konusunda dayanışma seviyesini çok düşük bulduğu Fransa’yla da ciddi sorun yaşıyor. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, ülkesinin “Avrupa’nın mülteci kampı” olmasına izin vermeyeceği mesajını net şekilde iletiyor. AB ülkeleri, göçmenlerin Avrupa çapında yeniden yerleştirilmesini ve kendilerine ayrılan kota çerçevesinde bu kişileri kabul etmeyi reddeden ülkelere kişi başına 20 bin Euro para cezası verilmesi konusunda daha önce anlaşmıştı.

ILIMLI MESAJ

Gelinen aşamada ise göçmenlerin AB’ye ilk giriş noktalarından olan İtalya ile Yunanistan’ın yükünün azaltılmasına ve zorunlu dayanışma sistemi oturtulmasına çalışılıyor. Üye ülkeler arasında gerginlik yaşansa da AB Dönem Başkanı İspanya’nın İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska, anlaşmadan uzak olunmadığı mesajı vererek, “Önümüzdeki birkaç gün içinde genel bir yaklaşım açıklayabileceğimizi umuyoruz” dedi. İspanyol bakanla aynı görüşte olan AB Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson da, “Temel siyasi engeller yok. Anlaşmaya varacağız” dedi. AB’deki hedef, konunun Birlik liderlerini önümüzdeki hafta İspanya’da bir araya getirecek toplantı öncesinde halledilmesi.

Haberin Devamı

İspanya’nın AB bakanı tarafından temsil edildiği MED9 toplantısına İtalya, Fransa ve ev sahibi Malta’nın yanı sıra Yunanistan, Hırvatistan, Portekiz, Slovenya ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi liderleri katıldı. AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de toplantının ilk bölümüne katıldılar.

BM’DEN UYARI

BİLEŞMİŞ Milletler Mülteciler Yüksek Temsilciği (UNHCR), bu yıl Akdeniz’i geçmeye çalışırken hayatını kaybedenlerin ya da kaybolanların sayısının 2500’ü aştığını duyurdu. Geçen yılın aynı döneminde bu sayı 1682 seviyesindeydi. UNHCR New York Ofisi Direktörü Ruven Menikdiwela, bu yıl 47 bin kişinin denizde kurtarılarak ya da yakalanarak Tunus ve Libya’da karaya çıkarıldığını söyledi. Menikdiwela, “Karada da halkın dikkatinden uzakta hayatlar kaybediliyor” dedi. 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!