40 ülke Cidde’de toplandı... Ukrayna için barış arayışı

Güncelleme Tarihi:

40 ülke Cidde’de toplandı... Ukrayna için barış arayışı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2023 07:00

DÜNYADAN yaklaşık 40 ülke temsilcisi Ukrayna’ya barış arayışı çerçevesinde Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde dün iki günlük bir konferans için bir araya geldi.

Haberin Devamı

Toplantıya ABD, AB gibi Ukrayna yanlısı ülkelerin yanı sıra tarafsız kalmaya çalışan Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika gibi ülkeler ve Rusya yanlısı olmakla itham edilen Çin de katılıyor. ABD’yi Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın temsil edeceği zirveye Türkiye’den Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç’ın katılım göstereceği açıklanmıştı. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Andriy Yermak, ulusal güvenlik yetkilileri düzeyinde yapılacak zirvede tartışmaların kolay geçmesini beklemediğini söylemişti.

ORTAK PLAN ÇIKAR MI

Rusya’nın Ukrayna işgali sürerken birçok barış anlaşması önerisi gündeme gelmişti. Ukrayna’nın 10 maddelik teklifine karşılık Çin 12 maddelik bir teklif hazırlamış, Afrika’dan farklı bir barış planı önerisi gelmişti. Görüşmelerde  ortak bir plan çıkarılıp çıkarılamayacağı ele alınıyor. Toplantıya Rusya davetli değil. Cidde’den gelecek bir barış planına Rusya’nın nasıl yaklaşacağı net değil.

Haberin Devamı

Ukrayna lideri Volodimir Zelenski, mayıs ayında Suudi Arabistan’ı ziyaret etmişti.

 

BAKMADAN GEÇME!