AİHM’den ‘Hayata Dönüş’ mahkumiyeti

Güncelleme Tarihi:

AİHM’den ‘Hayata Dönüş’ mahkumiyeti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2015 21:27

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 19 Aralık 2000’de Bayrampaşa Cezaevi’nde güvenlik birimlerinin toplu açlık grevini bitirme amacıyla yaptıkları ve 12 mahkumun ölümüyle sonuçlanan baskında Türkiye’nin yaşam hakkı da dahil olmak üzere insan hakları ihlalinde bulunduğuna karar verdi.

Haberin Devamı

AİHM’nin kararı 2010’da açılan ve operasyonun düzenlendiği dönemde Bayrampaşa Cezaevi’nde cezalarını çekmekte olan bazı tutukluların şikayetlerine dayanıyor.

Şikayetlerin temelinde hücrelerin boyutunun küçültülmesi amaçlı bir projeye tepki amacıyla başlatılan açlık grevi nedeniyle 45 tutuklunun doktor kontrolünden geçmeyi ve tedaviyi reddetmesi üzerine başlatılan operasyonda güvenlik birimlerinin aşırı ve orantısız güç kullanması yatıyor.

Bayrampaşa’da 19 Aralık 2000’de düzenlenen baskında 12 kişi ölmüş, 50 kişi de yaralanmıştı. Güvenlik güçleri eşzamanlı olarak 20 cezaevinde ‘Hayata Dönüş’ operasyonu altında benzer nitelikli operasyonlar düzenlemiş ve şiddetli çatışmalar sonucu ikisi asker, 30 tutuklu toplam 32 kişi hayatını kaybetmişti.

AİHM, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) yaşam hakkını garanti altına alan 2’nci ve işkence ve kötü muameleyi yasaklayan 3’üncü maddelerini ihlal ettiğine karar verdi. Türkiye davalıya 54 bin Euro tazminat ödeyecek.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ALEYHİNE İKİ KARAR DAHA

*Türkiye aleyhine Eftaliya İpseftel tarafından Gökçeada’da babasından kalan bir gayrimenkulün kamulaştırılması nedeniyle açılan dava da Ankara aleyhine sonuçlandı. Atina’da yaşayan İpseftel’in, 2005’te açtığı davada Türkiye’nin mülkiyetin korunmasıyla ilgili 1 numaralı protokolün 1. maddesini ihlal ettiğine karar veren AİHM tazminat miktarını ileri bir tarihte açıklayacak.

*AİHM, Tüm Bel Sen adlı sendikanın üyesi olduğu dönemde bağlı bulunduğu genel müdürlüğün izni olmaksızın ilgili kurumun bütçesiyle ilgili referandum düzenlemek için oy sandığı kuran Doğan Altun’un kendisine verilen disiplin cezası üzerine açtığı davada Türkiye’nin insan hakkı ihlalinde bulunduğuna hükmetti. Türkiye, karar gereği Altun’a 1500 Euro tazminat ödeyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!