1915 açıklamalarına yanıt: Kimse Türkiye'ye ders veremez

Güncelleme Tarihi:

1915 açıklamalarına yanıt: Kimse Türkiyeye ders veremez
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2023 07:00

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Beyaz Saray’dan Başkan Joe Biden adına yapılan 1915 olaylarına dair açıklamaya sert tepki gösterdi.

Haberin Devamı

TWITTER üzerinden yaptığı açıklamada “Tarihi çarpıtmaya yeltenen siyasi şarlatanlar yine sahnede” ifadesini kullanan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Siyasi açıklamalarla tarih yeniden yazılamaz. Bu tutumlarında ısrar eden fırsatçılar, art niyet ve ikiyüzlülükleriyle hatırlanacaktır. Yüce Türk Milleti’ne tarih dersi vermek kimsenin haddi değildir” dedi. Dışişleri Bakanlığı tarafından da bazı hükümetlerin yaptığı açıklamalara tepki gösterildi. Açıklamada “1915 olayları konusunda gerçeklerle ve uluslararası hukukla bağdaşmayan talihsiz açıklamalar, tarihi siyasi saiklerle yeniden yazmaya yeltenen beyhude çabalardır. Hiç kimse ve hiçbir kuruluş, Türkiye’ye kendi tarihiyle ilgili ders veremez” denildi

ŞEHİT DİPLOMATLAR ANILDI

Dışişleri Bakanlığı, Ermeni terör örgütü ASALA tarafından katledilen Türk diplomatları da unutmadı. Bakanlığın resmi Twitter hesabı üzerinden 1915 Olayları etiketiyle birlikte yapılan açıklamada, “Tarihi çarpıtarak ortaya atılan asılsız iddialara dayanarak birçok mensubumuzu katleden Ermeni terörünü lanetliyoruz. Şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz. Ruhları şad olsun” denildi ve şehit edilen 31 diplomat ve aile mensuplarının isimleri paylaşıldı.

Haberin Devamı

1915 açıklamalarına yanıt: Kimse Türkiyeye ders veremez

BİDEN YİNE ‘SOYKIRIM’ DEDİ

ABD Başkanı Joe Biden, dün 24 Nisan dolayısıyla yaptığı açıklamada 1915 Olaylarını bir kez daha ‘soykırım’ olarak nitelendirdi. Beyaz Saray’dan paylaşılan açıklamada iki kez soykırım ifadesine yer verildi. Açıklamada, Türkiye’nin adı geçmezken, Amerikalı başkanların 2021 yılına kadar soykırım yerine kullandığı, Ermenice ‘Büyük Felaket’ anlamına gelen Meds Yeghern ifadesi de yer aldı. Açıklamada “Bugün, Meds Yeghern - Ermeni soykırımı - sırasında kaybedilen hayatları hatırlamak için duruyoruz ve asla unutmama sözümüzü yeniliyoruz” dendi. ABD Kongresi 2019, Beyaz Saray da Biden’ın liderliğinde 2021 yılında, 1915 Olayları’nı ilk defa soykırım olarak tanıdıklarını ilan etmişlerdi.

Haberin Devamı

1915 açıklamalarına yanıt: Kimse Türkiyeye ders veremez

 

ATİNA’DAN ERMENİ YANLISI TUTUM

YUNAN siyasetçiler 1915 Olaylarına dair önceki yıllardaki kadar sert söylemlerde bulunmasa da Ermeni iddialarını sahiplendi. Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu, sosyal medyada “Osmanlı İmparatorluğu döneminde katledilen Ermeni Soykırımı kurbanlarını saygıyla anıyoruz” dedi. Başbakan Kiriakos Miçotakis de sosyal medya hesabında, “Ermeni Soykırımı kurbanlarını, bu kadar haksız şekilde katledilenleri saygıyla anıyoruz” diye yazdı. Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ise, “Ermeni Soykırımı kurbanlarının anısını yaşatmak tüm insanlığın asgari görevidir” ifadesini kullandı. Yunanistan’daki Ermeniler dün Atina ve Selanik’te gösteriler düzenledi. Yunan Parlamentosu, 1996 yılında 24 Nisan tarihini “Ermeni Soykırımını Anma Günü” ilan etmişti. (Yorgo KIRBAKİ/ATİNA)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!