Oylama nefes nefese sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Oylama nefes nefese sürüyor
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 04, 2010 17:00

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde sözde "soykırım" tasarısıyla ilgili oylama nefes nefese devam ediyor. Şu ana kadar 46 üyenin 45'i oy kullandı. Bunların 22'si tasarının reddi yönünde oyunu verirken son anda 3 üye daha kabul oyu verdi. Böylelikle tasarı komitede kabul edildi.

Haberin Devamı

AK Parti Dış Ä°liÅŸkiler BaÅŸkan yardımcısı Suna KınıklıoÄŸlu'nun NTV'ye yaptığı açıklamaya göre oylamaya ÅŸu ana kadar katılmayan 4 üye bulunuyor. Türk heyeti bu 4 üyenin oy kullanmamasını ve Komite BaÅŸkanı'nın mevcut sonuca göre tasarının reddedildiÄŸini ilan etmesini umuyor. Çünkü söz konusu 4 üyenin tasarı lehine oy vermesinden endiÅŸe ediliyor.  Â

Dış Ä°liÅŸkiler Komitesi'nde oylama öncesi üyeler görüşlerini belirtti. Komite üyelerinden Mike Pence, Türkiye'nin ABD'nin en büyük müteffiklerinden biri olduÄŸunu belirterek, 'soykırım' için ret oyu vereceÄŸini söyledi. Pence, Türkiye'nin Afganistan'daki rolünün önemine dikkat çektikten sonra, Ä°ncirlik üssünün ABD için çok deÄŸerli olduÄŸunu belirtti.  Â

Cumhuriyetçi Michael T. McCaul da tasarı üzerindeki görüşlerini şöyle açıkladı: "GeçmiÅŸte bu tasarıyı destekmiÅŸ olanlardan biriyim. Bir ırkın yok edilmesinden bahsedildi. Bu kongre 25 yıl önce zaten bir tasarı kabul etmiÅŸti. Ben Türk hükümetinin de bunu kabul etmesini isterdim. Türkiye ile Ermenistan arasındaki iliÅŸkilerin normalleÅŸmesi çok önemli. Bence Ermeniler ve Türkler geçmiÅŸ sorunları kendi aralarında görüşmeliler. Bir protokol var ve her iki hükümette bunu sürdürebilecek durumda. Bu tasarı protokolü rotasından saptıracağı düşüncesindeyim. Bu tasarı ayrıca Ermenistan'a yarardan çok zarar verecek. Sonuç olarak bu tasarı bize ve askerlerimize zarar verecek." Â

Haberin Devamı

Demokrat Michael McMahon da tasarının geçmesi halinde ABD'nin Irak ve Afganistan'daki çabalarının zarar göreceğini söyledi. Irak ve Afganistan konusunda Türkiye ile yakın bir işbirliği içinde olduklarına işaret eden McMahon,  tasarının geçmesi ve ardından Türkiye'nin İncirlik üssünü kapatması halinde Amerikan ordusunun Irak'tan çekilirken daha tehlikeli rotalar kullanmak zorunda olacağına işaret etti. Türkiye'nin Afganistan'a olan katkılarına dikkati çeken McMahon, tasarının kabul edilmemesi çağrısında bulundu.

Demokrat Eni Faleomavaga da Türkiye ile Ermenistan arasında süren müzakerelere dikkati çekerek Başkan Berman'a, bu olurken Kongre'nin böyle bir tasarıyı ele almasının nedenini sordu.

Haberin Devamı

Oturumun ilk bölümünde söz alan Komite'nin BaÅŸkanı Howard Berman da, oturumun açılış konuÅŸmasında, "Türkiye bizim müttefikimiz. Ancak Türkiye'nin soykırım iddialarını tanıması ve bunu konuÅŸması büyük önem arz ediyor" dedi.  Â

Kendisinin bir tarihçi olmadığını ancak uzmanların büyük çoğunluğunun bu trajik cinayetlerin "soykırım olması" gerektiği konusunda hem fikir olduklarını anlatan Berman, bu tasarının simgesel bir önemi bulunduğunu anlattı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Artık Ermeni soykırımını tanımanın vakti gelmiştir. Elbette ki bu Türkler için hayal kırıklığı olacaktır. Ancak ilişkilerimizin zamanla düzeleceğine ve daha sağlıklı bir şekilde ilerleyeceğine inanıyorum."

Haberin Devamı

Berman'ın ardından söz alan Dış İlişkiler Komitesi'ndeki Cumhuriyetçi grubun lideri Ileana Ros-Lehtinen de yaptığı konuşmada tasarıya destek vererek, kabul edilmesi çağrısı yaptı.

Şu anda tasarıyla ilgili Komite üyeleri görüşlerini dile getiriyor. Görüşlerin dinlenmesinin ardından oylamaya geçilecek. Oturumu üç Ermeni ve sekiz Türk parlamenter de izliyor.

Tasarının geçmesi için 46 üyenin salt çoğunluğunun kabul yönünde oy kullanması gerekiyor. Geçmesi durumunda tasarı, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'na sevk edilecek.

OBAMA'DAN SON DAKÄ°KA MÃœDAHALESÄ°

Tasarının Komite'den geçmesi bekleniyordu. Ancak Obama yönetiminden gelen bir son dakika müdahalesinin çıkacak sonuç üzerinde etkili olabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, bugün Komite'nin Demokrat Başkanı Berman'ı telefonla arayarak, tasarının reddedilmesini tavsiye etti.

Beyaz Saray Sözcüsü Mike Hammer yaptığı açıklamada, Clinton'ın Berman'a tasarının kabulünün Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleÅŸme sürecini tehlikeye atacağı uyarısında bulunduÄŸunu söyledi. Â

Bu müdahaleyle Obama, seçim döneminde "soykırım" iddialarını tanıma yönünde vermiş olduğu sözden de geri adım atmış oldu.

ANKARA BÃœTÃœN SENARYOLARA HAZIR

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'de tasarı görüşülmeye başlandıktan sonra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bakanlık'ta üst düzey diplomatlarla bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı.

Haberin Devamı

Bu görüşmede tasarının kabul edilmesi, reddedilmesi veya oylamanın ertelenmesi yani olası bütün senaryolar ele alındı. Her senaryo için birer açıklama metni hazırlandı.

Dolayısıyla oylama sonucunun ardından herhalükarda Dışişleri Bakanlığı tarafından bir açıklama yapılması bekleniyor.

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, bugün daha erken saatlerde yaptıkları açıklamada, tasarının geçmesi durumunda Büyüelçi Namık Tan'ın geri çekilmesi de dahil bütün seçeneklerin masada olduğunu söyledi.

Â

Â

Â

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!