10 bin 520 metreye sondaj

Güncelleme Tarihi:

10 bin 520 metreye sondaj
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2023 07:00

Çin doğalgaz bulma umuduyla derin sondaj kuyuları açıyor. Şimdi hedef 10 bin 520 metre derinliğe inmek.

Haberin Devamı

DÜNYANIN en kalabalık iki ülkesinden biri olan Çin’de doğal kaynaklar ülkenin enerji tüketimine yetmiyor. Pekin yönetimi farklı ülkelerden ithal edilen enerji araçlarıyla durumu dengelemeye çalışırken dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip ülkede bir yandan da doğalgaz bulma umuduyla derin sondaj kuyuları açılmaya devam ediyor. Devlete ait haber ajansı Xinhua’nın haberine göre Çin’in güneybatısındaki Siçuan Havzası’nda 10 bin 520 metreye ulaşacak bir sondaja geçen hafta başlandı.

Pekin yönetimi daha önce, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde bulunan Taklamakan Çölü’nde, 11 bin 100 metre derinliğe inmeyi hedefleyen bir sondaj projesi daha başlatmıştı. Bu konudaki rekor ise Sovyetler Birliği’ne ait. Rusya’nın kuzeybatısındaki, tamamlanması 20 yıl süren ve 12 bin 262 metre derinliğe ulaşan bir sondaj projesi gerçekleştirilmişti.

Haberin Devamı

Uzmanlar bu devasa deliklerin tersten bakıldığında yaklaşık 8.849 metre uzunluğunda olan Everest Dağı’ndan daha yüksek olduğunu vurgularken bu tip derin sondajların Dünya’nın oluşumuna dair yapılan bilimsel çalışmalara da katkı sağlayacağına inanılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!