GeriSeyahat Dünya üç Michelin yıldızlı kazan siz kepçe!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dünya üç Michelin yıldızlı kazan siz kepçe!

Dünya üç Michelin yıldızlı kazan siz kepçe!

Gurme ruhlara gerçek olamayacak kadar şehvetli bir fantezi: Yeryüzündeki üç yıldızlı tüm Michelin restoranlarında bir akşam yemeği yemek. Üstelik 6 ayda, üstelik her şey dahil. Paket hazır, alıcısını bekliyor.

Instagram’a düşen yemek fotoğrafları, Twitter’da an başı beliren #foodporn tweet’leri, sayısı katlanarak artan şöhret şeflerın varlığı, dizi dizi evladiyelik yemek kitapları... Modern yaşamda yemeğe duyulan şehvetin dozu artıyor, yemek fetişzmi seyahatten medyaya televizyondan sinemaya dalga dalga yayılıyor. Gelinen son nokta iştah açıcı bir dünya turu! Hayattan 6 ay çalma, banka hesabınızdan da yaklaşık 530 bin lira çekme gibi bir lüksünüz varsa, üstüne siciliniz köfte için Tekirdağ’a, iskender uğruna Bursa’ya gitme gibi lezzet kaçamaklarıyla doluysa reddedilmesi zor bir paket var karşınızda: Online İngiliz lüks seyahat acentası Holidayplease ve ‘bir tür’ İngiliz fırsat sitesi olan veryfirstto.com güçlerini birleştirdi, ortaya Michelin yıldızlık bir seyahat turu çıkardı. Ana fikir: 6 ayda üç Michelin yıldızlı 109 restoranda bir akşam yemeği yemek, kusursuz tabağın peşinde dünyayı dört dönmek.
Yarım milyara yakın maliyetli tura business class uçuşlar, beş yıldızlı otellerde konaklamalar, günlük şehir turları ve Michelin yıldızlı akşam yemekleri dahil.
Düzenleyen bir İngiliz acentası fakat katılım için İngiltere’de olmanız şart değil. Veryfirstto.com yetkilileri tura dünyanın dört bir yanından şimdilik 500’ün üzerinde çiftin başvurduğunu, ilk ekibin 2013 sonlarında yollara döküleceğini söylüyor. Talebe göre tur sayısını yılda iki, belki üçe çıkarmaları gündemde. Böyle bir fikrin nereden çıktığı, yemeğin popüler kültüre eriştiği mertebeye dair mühim bir tespit: “Fine dining diye tabir edilen kültür, milyon dolarlık bir pazar. Bu kültürün bir parçası olmak zaman, para ve emek istiyor. İnsanların amacı karın doyurmak değil, bir performans deneyimlemek. Artık yemeğin lüks tüketimde en az sanat kadar, mücevher kadar değerli ve önemli.” Belirtmekte fayda var: Turun bir takım hassas kuralları mevcut. Misal yalnız katılamıyorsunuz, eş ya da sevgilinizin size eşlik etmesi şart. Yarı yolda nefesiniz tıkanır, mideniz bulanırsa da iptal etme ya da ertleme gibi bir şansınız yok.

Hangi şehirler var?

Tur kapsamında 6 ayda toplam 12 ülkeye ayak basıyorsunuz: Çin, Japonya, ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Belçika, İsviçre, Hollanda ve Monaco. En fazla mesai yapılacak 4 şehir var: Tokyo’da 16, Paris’te 10, Kyoto ve New York’ta yedişer üç Michelin yıldızlı restoran mevcut.

Türkiye neden yok?

Yeri gelmişken Michelin’le yıldızımızın neden bir türlü barışamadığını, mutfaklarımızdan yükselen “Bizde neden Michelin yıldızlı restoran yok?” serzenişlerini temize çekelim. Seçici kurul, sadece Michelin rehberinin basıldığı ülkelerin restoranlarını tek tek geziyor, tadıyor, tartıyor. Rehberin basılmadığı ülkeler Michelin’in kapsama alanı dışında. Rehber, Japonya, ABD, İngiltere dahil 24 ülkede basılıyor. Tüm ülkelerde Michelin’in bir ofisi ve kalabalık bir denetim ekibi var. Mutfağında (ve pazarında) potansiyel gördüğü ülkelere yatırım yapıyor. Türkiye hâlâ kurulun takviminde değil. Şimdilik.

False