Doktorluk şansı

Güncelleme Tarihi:

Doktorluk şansı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2017 00:07

Suriye’deki içsavaşın ardından otistik oğlunun eğitim alabilmesi için Türkiye’ye gelip terzilik yapan kalp damar cerrahı Zaher Battah’ın hayatı bir haberle değişti. Önce çocuğuna bir merkezde eğitim imkânı sağlanan Suriyeli doktora şimdi de çok sevdiği mesleğine dönme umudu doğdu.

Haberin Devamı

ZAHER Battah Suriye’de Şam Üniversitesi’nde kalp damar cerrahıydı. Savaşın henüz başladığı 2011’de evlenen Battah, tüm zor şartlara rağmen ülkesini terk etmemek için direndi. Ancak bir gün 3 yaşındaki oğlu Enver’in otistik olduğunu öğrendi. Bir hekim olarak oğlunun özel eğitim alması ve tedavi edilmesi gerektiğini biliyor ancak Suriye’de şiddetlenen savaş nedeniyle artık bunun mümkün olmadığını düşünüyordu.
Önce evlerini sattılar ve küçük oğullarını yanlarına alarak Lübnan’daki akrabalarının yanına kaçtılar. Ardından da Türkiye’ye geldiler. Diğer mülteciler gibi

Avrupa’ya kaçmak da bir yoldu ancak bunun çok zor olduğunu görüyordu. Otizmle ilgili araştırmalarında, oğlunun Türkiye’de iyi eğitim alabileceği merkezler olduğunu anladı. Ve aile İzmir’de kalmaya karar verdi. Ancak Zaher cerrah olarak çalışamıyordu. Aylarca iş aradıktan sonra bir konfeksiyon atölyesinde terzi olarak iş buldu.

HABERLERLE SESİ DUYULDU
Gazete ve TV’lere haber olan Battah, “Benim tek isteğim çocuğumun özel eğitim alarak tedavi edilmesi. Bunun için terzilik yapmışım, hamallık yapmışım hiç önemli değil. Enver için gerekli parayı kazanamadığım için çok üzgünüm” dedi. Onun bu seslenişini Hürriyet’te okuyan İzmirli Besim Toker, Facebook aracılığıyla kendisine ulaştı.

Narlıdere Belediyesi ile Narlıdere Zihinsel Engelliler Derneği’nin ortak projesi olan Nar Taneleri Özel Eğitim ve Engelsiz Yaşam Evi’nde görev yapan Toker, Zaher Battah’ı merkeze davet etti, yapılan görüşmeler sonrası küçük Enver eğitimlere başladı. Bu sırada Enver’de otizmli bireylere özgü üstün müzik yeteneği olduğu da keşfedildi. Merkez Enver’in engellilerin faydalandığı haklardan yararlanabilmesi için resmi makamlarla görüşerek aileye yardımcı oldu. Bu arada Battah Ailesi’nin çok sevdikleri Mustafa Kemal Atatürk’ün adını verdikleri bebekleri Mustafa da 15 gün önce İzmir’de doğdu.

İSTANBUL’A KURSA ÇAĞRILDI
Kamuoyunda doktorun sesi duyulunca yeni iş olanakları da ortaya çıktı. Önce Konak’ta Suriyeli çocukların eğitim aldığı okulda öğretmenliğe başlayan Zaher’i umutlandıran bir haber daha geldi. Türkiye’deki 50 Suriyeli uzman doktorla birlikte İstanbul’a davet edilen Battah kısa süreli bir kursa katıldı. Mesleğine geri dönme ümidi yaşayan Zaher Battah duygularını yine Hürriyet’e anlattı: “Tek düşüncem oğlumdu. Onun geleceği için buraya geldik. Bir de kalp damar cerrahlığına bir gün dönmek istiyorum. Uzunca bir süre iş aradığımda terzilik yapmıştım. Benim gibi bir cerrah için çok kolaydı. Şimdi İstanbul’a çağırılınca yine çok mutlu oldum. Nerede, nasıl, ne zaman çalışabileceğiz hiç bilmiyorum. Belki bir klinikte Suriyeli hastalara... Ama benim tabii ki asıl isteğim çocukluktan bu yana hayalini kurup, olmayı başardığım kalp damar cerrahlığını yapabilmek.”

Suriye’de birçok başarılı operasyona katıldığını söyleyen Battah, dönemin Başbakanı Vail Nadir el Halki’nin de ameliyatında yer aldığını anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!