GeriSeyahat Doğa fotoğrafçılarına en iyi 10 adres
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Doğa fotoğrafçılarına en iyi 10 adres

Doğa fotoğrafçılarına en iyi 10 adres

Doğa fotoğrafçılığı, fotoğraf sanatı altında ayrı bir uzmanlık alanı. Doğa fotoğrafı çekebilmek için fotoğraf bilgisine olduğu kadar doğa bilgisine de ihtiyaç var. İnsan eliyle yaratılmamış canlı veya cansız varlıklar doğa fotoğrafçısının konusu olabiliyor.

Yabani hayvanlar, dağlar, göller, bitkiler, bulutlar, ormanlar... Bazı adresler, manzaralar var ki, güzelliği ve eşsizliğiyle insanın işini büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Biz de bu hafta amatör doğa fotoğrafçıları için, gidilebilecek en iyi güzergahları araştırdık.

EN İYİ 10

1. Kapadokya - NEVŞEHİR

1. Fethiye - MUĞLA

2. Kaçkarlar - DOĞU KARADENİZ

3. Küre Dağları - KASTAMONU

4. Macahel - ARTVİN

5. Bafa Gölü - AYDIN

6. Yedigöller - BOLU

7. Kapuzbaşı Şelaleleri - KAYSERİ

8. Dişlice - MUĞLA

9. Van Gölü - VAN

10. Amasra - BARTIN

KAPADOKYA

Her mevsim en iyi kareler
/images/100/0x0/55eb11b5f018fbb8f8a906d0


Kapadokya bölgesi, Erciyes Dağı’nın volkanik tüflerinin doğal şartlarla aşınması sonucu oluşmuş. Özellikle Göreme Milli Parkı, Zelve, Ürgüp peribacaları, yeraltı mağaraları ve Ihlara Vadisi, fotoğrafçılar ve gezginler için çok fazla malzeme sunuyor. Her mevsimin kendi güzelliğini en iyi fotoğraf karelerine dönüştüren bölge. Özellikle yaz mevsimlerinde sabah ve akşam ışıklarında üretilecek fotoğraf kareleri etkileyici olur. Mevsimine göre öğle sıcağından ve sert ışıktan kaçınmakta yarar var. Kapalı havalarda 81A filtreyle rengin soğukluğu sıcağa dönüşebilir. Polarize filtre ile gökyüzü laciverde, bulutlar ise daha belirgin görsele dönüşebilir.

FETHİYE

Kayaköy’den Ölüdeniz’e
/images/100/0x0/55eb11b5f018fbb8f8a906d2

Yürüyüşe Kayaköy’ün tepelerinden başlayın. Orman içinden ve yükseklerden, civar koyların kuşbakışı manzarasını izleyerek Ölüdeniz’e varabilirsiniz. Saat 14.00- 15.00 gibi yürüyüşe çıkmakta yarar var. Ölüdeniz’in kuş bakışı görüntüsü ile yorgunluğunuzu unutursunuz. Gün batımını bekleyip küçük kara parçalarının siluetini fotoğraflayabilirsiniz. Kızıl renkler içerisinde ilginç görüntüler oluşuyor. Bu bölgede orkideler için şubat, mart ve nisan ayları, panoramik görüntüler için bahar ve kış ayları tercih edilmeli.

KAÇKARLAR

Yeşilin her tonu

Rize ve Hopa arasında yer alan Kaçkar Dağları, keskin buzulları, masmavi gölleri, yeşilin her tonuna sahip ormanları, coşkulu dereleri, bin bir çeşit bitkileri ve hayvanları ile doğal bir park görünümünde. Burası tüm yaz yeşil ve çiçekli. Ayrıca sayısız buzul gölleri var. Yaban yaşamın en zenginine ev sahipliği yapıyor. Yayla gezisi ve yeşillikli çayırlar, buzul gölleri, çiçekler ve karlı dağ manzarası için 15 Haziran-15 Eylül arası uygun. Kuş göçü için nisan ve eylül ayları ideal. 15 Ekim’de de ilk karın görüldüğü sonbahar renkleri ile birlikte büyüleyici görüntüler elde edebilirsiniz.

KÜRE DAĞLARI
/images/100/0x0/55eb11b5f018fbb8f8a906d4

Tam bir orkide cenneti

İlkbaharda yemyeşil bir orkide cenneti olan Küre Dağları, sizi her mevsim hoş görüntülerle karşılar. Çiçeklerle dolu çayırlar, ormanlarla kaplı dağ manzaraları burada yer alıyor. Çok sayıda büyük kaya duvarlı kanyon var. Türkiye’nin en iyi sonbahar renkleri burada oluşuyor. Henüz bozulmamış bir yaban yaşamı var. Sonbahar renkleri için 15 Ekim-8 Kasım tarihleri arası, çiçekli ve bol akarsulu doğa manzarası için 7 Mayıs-30 Haziran arası ve kış manzaraları için ocak ve şubat ayları tercih edilmeli.

MACAHEL

Ayaklarınızın altında bulutlar

Macahel, Artvin’in Maden Köyü’nden Camili İlçesi’ne kadar uzanan bir bölgenin adı. Kış aylarında yol kapalı oluyor. Bu nedenle fotoğraf için yaz ayı tercih edilmeli. Yaban yaşamı gözlemek için uzun süre doğada beklemeyi göze almak gerekiyor. Yeterince beklenirse yörede yaşayan ayıları bile fotoğraflayabilirsiniz. Sabah erkenden yürüyüşe başladığınızda ayaklarınızın altına serilmiş olan bulutları seyre dalabilirsiniz. Yürüyüş esnasında çağlayan dereleri, çan çiçekleri, güneş görmeyen yüzlerde buzulları, kimi zamanda buzul göllerini görürsünüz.

BAFA GÖLÜ

Nefes kesici manzara

Kapıkırı’na gelmeden önceki köy olan Gölyaka’dan (eski adı Bucak Köyü), bir saatlik yürüyüşle, Latmos Dağları (Beşparmak) eteklerinde saklı Yediler Manastırı’na varılıyor. Latmos Manastırlarının en büyüklerinden biri olan bu yapının içine girdiğinizde nefes kesici, göle hakim bir manzarayla karşılaşacaksınız. Etrafı surlarla çevrili manastır, iki kilise, bir şapel ve bir sarnıç var. Bölgede prehistorik mağaralar ve içlerinde kaya resimleri bulunuyor. Yürüyüş, Gölyaka Köyü’nde sona eriyor. En iyi mevsim mart-nisan-mayıs ile eylül-ekim ayları.

YEDİGÖLLER

Sonbaharda ayrı bir güzel
/images/100/0x0/55eb11b5f018fbb8f8a906d6

Flora ve fauna bakımından önemli bir alan. Patikalardan yürüyerek bütün gölleri görmek mümkün. Özellikle ekim ayının sonu ile kasım ayının ilk haftası, sonbaharda kızaran yaprakların seyrine doyum olmuyor. Çevrenize biraz dikkatle baktığınızda, ağaçlarda oradan oraya koşuşan sincapları, yerde biten mantarları, ötüşen kuşları, hatta geyik sürülerini bile görebilirsiniz.

KAPUZBAŞI ŞELALELERİ

Sabah oluşan gökkuşağı

Aladağlar Milli Parkı sınırları içinde bulunuyor. Buraya iki yoldan ulaşılabilir. Birinci seçenek Niğde Çamardı’dan dört günde yürümek. Yürüme rotasında Yedigöller bölgesi, muhteşem zirveleri ve gölleri ile fotoğrafçılar için özel hazırlanmış plato gibi. Hacer Ormanı’ndan aşağı doğru salınarak Kapuzbaşı Şelaleleri’ne ulaşabilirsiniz. İkinci yol, Kayseri Yahyalı’dan araba ile gitmek. Şelale dibine kadar araçla ulaşım yapılabilir. Bu şelaleler Aladağlar’dan kopup gelen yeraltı ırmakları gibi. Şelale bölgesine sabah 10.00’dan önce gitmeye gayret edin ki, oluşan gökkuşaklarını görebilesiniz.

DİŞLİCE ADASI

Denizin içini fotoğraflayın

Gökova’dan Dişlice Adası’na doğru yürüyerek, Balıkaşıran Koyu’na kadar gidebilirsiniz. Bu güzergáhta çok hoş kareler elde edilebilir. Çünkü hem manzara fotoğrafı, hem de denizin dibi göründüğünden, içinin fotoğrafları çekilebilmekte. Gün batımında çekim yapmak için yanınızda bir fener bulundurmanızda fayda var.

VAN GÖLÜ

Arkada Süphan Dağı
/images/100/0x0/55eb11b5f018fbb8f8a906d8

Van Gölü çevresinde her mevsim çok güzel görsel malzemeyle karşılaşmak mümkün. Özellikle Van Gölü’nden Süphan Dağı’nın görüntüsü muhteşem oluyor. Günün her saatinde çekim yapabilirsiniz. Bahardan haziran sonuna kadar gelincik ve kır çiçeği tarlalarıyla karşılaşılır. Göl çevresindeki doğanın ve hayvan sürülerinin görselleri etkileyici. Muradiye Şelalesi’nde uzun bir mola vermek ilginç olabilir. Kapalı havalarda 81A filtre ile soğuk renkler sıcağa dönüştürülebilir.

AMASRA

Bu mevsimde katırtırnakları

İnebolu-Amasra arasındaki sahil yolu, nisan sonu ve mayıs başında çok güzel görsel malzeme sunuyor. Katırtırnaklarının açtığı bu mevsimde, kara tarafındaki sapsarı yamaçlar ve kıyı, manzara bakımından verimli. Sabah erken ve akşam saatlerini kullanabilirsiniz. Ayrıca Çakraz, Güzelcehisar, İnkum, Kurucaşile’de deniz ve doğanın birlikteliği büyüleyici nitelikte. Amasra’da gün batımı ve yaz mevsiminde gün doğumu ön planda yer alırken, geri planda balıkçı tekneleri fotoğraflanabilir.
False