"DNS'lerle ilgili de 5 yılda bir şifrelerin değiştirilmeli"

Güncelleme Tarihi:

DNSlerle ilgili de 5 yılda bir şifrelerin değiştirilmeli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2017 13:18

İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) Ortadoğu'dan Sorumlu Küresel Paydaş İlişkileri Başkan Yardımcısı Baher Esmat, "Nasıl bilgisayarınızın güvenli olması için belli aralıklarla şifrenizi değiştiriyorsanız, DNS'lerle ilgili de 5 yılda bir şifrelerin değiştirilmesi üzerinde çalışıyoruz." dedi.

Haberin Devamı

Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek olan Türkiye Alan Adı Sistemi (DNS) Forumu, 15-16 Şubat 2017 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek.

Foruma yönelik düzenlenen basın toplantısında konuşan Esmat, söz konusu forumun üçüncüsünü gerçekleştireceklerini belirterek, söz konusu forumu gerçekleştirmedeki amaçlarının yerel camia ile bir araya gelerek, onlarla internet pazarı ile alan adlarıyla ilgili fikir alışverişinde bulunmak olduğunu dile getirdi.

Esmat, forumda konuşacakları ana konulardan birisinin DNS sisteminin güvenliği ile ilgili olacağına dikkati çekerek, sözlerine şöyle devam etti:
"Bunun gerçekleştirilmesi için kullanılan başlıca teknoloji de DNSSEC diye adlandırılıyor. Bu teknolojide kriptografik anahtarlar söz konusu. Burada yeni bir anahtar projesi üzerinde çalışıyoruz. Nasıl bilgisayarınızın güvenli olması için belli aralıklarla şifrenizi değiştiriyorsanız, DNS'lerle ilgili de 5 yılda bir şifrelerin değiştirilmesi üzerinde çalışıyoruz. Bu konu da forumda ele alınacak. Bu konu internet kullanıcıları için çok önemli. Çünkü internet kullanıcılarının internete bağlanabilmeleri için bir DNS'e ihtiyacı var. DNS sunucularının kendilerini yeni bir anahtarla güncellemeleri büyük önem taşıyor. Aksi halde internet kullanıcıları internete bağlanamayacaklar. Bu konuda farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz." 

Haberin Devamı

.ist ile .istanbul uzantısı bulunduğu bölgede önde

Baher Esmat, .istanbul ve .ist'in üst düzey uzantı isimleri olduğunu belirterek, bunların tanıtımının 2016 yılının başında gerçekleştirildiğini anımsattı.
Şu anda 17 binin üzerinde .istanbul uzantılı, 13 bin civarında da .ist uzantılı tescilli adresin olduğunu aktaran Esmat, "Bu da belli bir talep olduğunu gösteriyor." diye konuştu.

Esmat, bu konuyla ilgili Türkiye'deki başka belediyelerden kendilerine yapılan herhangi bir başvuru olmadığını ifade etti.

Kendisinin Türkiye'yi de içeren Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinden sorumlu olduğuna işaret eden Esmat, talep noktasında .ist ile .istanbul uzantısının, bulunduğu bölgede önde olduğunun altını çizdi.

Esmat, bu anlamda Berlin'e (.berlin) yönelik 59 bin, New York'a (.nyc) yönelik 72 bin, Londra'ya (.london) yönelik ise 57 bin civarı tescilli uzantılı web sitesinin olduğu bilgisini verdi. 

Haberin Devamı

Forum herkese açık 

ICANN tarafından düzenlenen Türkiye Alan Adı Sistemi (DNS) Forumu, yarın İstanbul'da başlayacak.

İki gün sürmesi planlanan forumda, başta Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan ve İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Tayfun Acarer olmak üzere, yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda katılımcının konuşma yapması bekleniyor.

Forumda yirmiyi aşkın konuşmacı, internet yönetişimi ve DNS hakkındaki güncel başlıklar hakkında sunum yapacak ve tartışacak.

Ücretsiz olan forum, alan adı endüstrisi ve sağlayabileceği iş fırsatlarına ilişkin konulara, alandaki önemli oyuncular ve uzmanlarla buluşmaya ilgi duyan herkese açık. İlgilerin daha fazla bilgi için www.turkeydnsforum.org adresindeki etkinlik internet sitesini ziyaret etmeleri gerekiyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!