GeriSeyahat Dikkat! Yurtdışı tur fiyatları yarıya iniyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dikkat! Yurtdışı tur fiyatları yarıya iniyor

Dikkat! Yurtdışı tur fiyatları yarıya iniyor

Avrupa'da mart ve nisan aylarında kutlanan Paskalya tatili, yurtdışına tur yapmak iseteyen Türkler için çok büyük bir fiyat avantajı yaratıyor.

Birçok Avrupalı tatil için dünyanın farklı yerlerine giderken, Avrupa'da boşalan oteller yarı fiyatına müşteri ağırlamaya, uçaklar da boş dönmek yerine büyük indirimlerle yolcu taşımaya hazırlanıyor.

Etstur Yurtdışı Operasyon Müdürü İbrahim Cenk Okumuş ile yurtdışındaki tatil avantajlarını, en uygun fiyatlı güzergahları ve diğer fırsatları konuştuk...

FİYATLAR BİR HAFTADA YARIYA DÜŞÜYOR

Okumuş, "hiç dikkatinizi çekti mi?"; diye söze başlarken, yıl boyunca hatırı sayılır fiyatlardan satışa sunulan turların bazı dönemlerde çok büyük bir düşüş gösterdiğine dikat çekti. Okumuş, şunları söyledi:

"Dünya turistlerinin gözdesi Barcelona, Roma, Paris gibi merkezler yıl boyunca 400- 800 euro fiyat aralığında satılırken bir de bakarsınız sudan ucuza Barselona turları ortalığı sarar birden bire… Ya da sadece uçak biletini almaya kalksanız 400 euro ödeyeceğiniz Roma’ya uçak, 3 gece otel ve şehir turu da dahil paket programları, uçak bileti fiyatının yarı fiyatına görüyorsunuz gazetedeki turizm ilanlarında…  Programı incelediğinizde; aynı uçaklar, aynı oteller, aynı rehberler her şey aynı…Ama fiyatlar bir hafta öncesinin yarısı !!!

- Peki nedir bu işin sırrı?

/images/100/0x0/55eb2d20f018fbb8f8b04726
İşin sırrı gidilen ülkede: Eğer bir ülkede toplu seyahat hareketine uygun bir zaman aralığı varsa (dini ya da milli bayramlar) fiyatlar bizim için cazip ötesi hale geliveriyor.

Örnek vermek gerekirse Paskalya.. Hz. İsa’nın ölüp tekrar dirilişlini simgeleyen, Hıristiyan aleminin Noel’den sonraki en önemli dini bayramı paskalya ay takvimi doğrultusunda mart ya da nisan ayı içinde Cuma-pazartesi günleri arasına yayılmış bir resmi tatil dönemi. Hemen tüm Avrupa ülkelerinde dini bayram özelliğinin yanı sıra, bahar bayramı havasında da kutlanır. Bazı ülkelerin halkları tarafından pek önemsemeyip birbirlerine yumurta ve çikolata hediye ederek geçiştirilirken, özellikle İspanyollar ve İtalyanlar için Paskalya tam da hafta sonu kaçamağı yapılacak bir fırsat.

- Türk turistler için nasıl bir fırsat var burada?

İspanyol tur operatörleri, binlerce İspanyolu sadece 4 - 5 günlük dönem için Türkiye’ye taşıyacak uçaklar kiralamak zorunda kalıyıor. Madrid’den İstanbul’a yolcu getiren uçaklar boş olarak geri dönerler, 5 gün sonra bomboş gelip, İspanyol yolcularını alıp giderler. İşte burada devreye bazı Türk tur operatörleri girer.

İspanyollara yapılan öneri çok mantıklı ve ilginçtir: “ Bu uçaklar nasılsa boş gidip, tatil sonunda da boş dönecekler; gelin siz bize bu boş yerleri makul bir fiyata verin bir sıfırdan iyidir”. Böylelikle turun ana maliyeti olan uçak fiyatı ciddi derecede düşürülmüş olur ve bu da satış fiyatına yansır haliyle…

BEKLENTİYİ ÇOK YÜKSEK TUTMAYIN

-Peki normal turlara göre herşey aynı mı?

/images/100/0x0/55eb2d20f018fbb8f8b04728
Bunun gibi avantajlı fiyatlı turları satın alanların bilmesi gereken bazı önemli noktalar var, eğer bir takım ayrıntıların bilincindeyseniz beklentilerinizi ona göre sabitler ve yaptığınız seyahatten mutlu bir şekilde dönebilirsiniz. Ama normalin yarı fiyatından da  ucuza aldığınız bir tur paketinden beklentileriniz çok yüksek olursa mutsuz olma ihtimaliniz de ortaya çıkacaktır.

Örneğin uçak saatleri... Her turist için ideal saatler sabah gidiş, akşam dönüşe imkân veren saatlerdir. Eğer bu dönemlerde ideal saat beklentisi içindeyseniz beklediğinizi bulmanıza ne yazık ki imkan yok. Sebebi gayet basit: uçaklar İspanyolların ideal saatlerine göre ayarlanır. Çünkü uçak parasının büyük kısmı onlardan çıkıyor. Sizin 199 euro ödediğiniz tura onlar 499 euro ödüyorlar.

Ya da otelin konumu... Beklentiniz Ramblas (Barcelona’nın en hareketli caddesi) üzerinde bir otelde kalmaksa, her şeyden önce bu konumdaki bir otelin gecelik fiyatının sizin tur için ödeyeceğiniz fiyattan daha fazla olduğu hususunu göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu turlarda en ucuzundan başlayarak farklı kategori ve konum seçenekleri sunulur sizlere, otelin konumunun iyi olmasını istiyorsanız fiyatı biraz daha fazla olan seçeneklere yönelmeniz daha uygun olur.

MADRİD TURU 179 EURO

-Fiyatıyla öne çıkan hangi turlar var?

Mesela 19-23 Mart arası normalde 449 euro olan Madrid turunun fiyatı 179 eurodan başlıyor. Bu fiyata THY özel seferi ile gidiş dönüş, seçilen kategorideki otellerde oda-kahvaltı konaklama ve Türk rehberler eşliğinde şehir tanıtım turu da dahil.

Yine aynı tarihler arasında normalde 600 euro olan Porto -Lizbon turu 399 Euro.

False