Deniz Gezmiş ve arkadaşlarına anma

Güncelleme Tarihi:

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarına anma
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2016 10:00

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarına anma

Haberin Devamı

BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'nde Altınoluk Emek Partisi ve Emek Gençliği tarafından düzenlenen panelde 68 kuşağının simgeleşen isimleri, Deniz Gezmiş ve arkadaşları anlatıldı.

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 44'üncü yıldönümü nedeniyle Ayvalık'ta anıldı. Orhan Peker Sanat Galerisi'nde düzenlenen panelde ‘Denizlerden bugüne Türkiye nereye gidiyor?' konusu ele alındı. Panele üç kişinin mücadele arkadaşı ve Emek Partisi (EMEP) üyesi Mustafa Yalçıner ile Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Başkan Vekili ve CHP Parti Meclisi Üyesi Ferihan Karasu konuşmacı olarak katıldı. Panelin moderatörü Piraye Bayman, "Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının isimleri onurlu bir kuşağın gururu haline geldi. 6 Mayıs yas günü değil mücadele günüdür. 44 yıl boyunca gelip giden hükümetlerin ortak özelliği sermaye ve düzen temsilciliğidir" dedi.

EMEP'li Mustafa Yalçıner ise, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının hem halkçı hem de bağımsızlıkçı bir tutuma sahip olduklarını belirterek "Ülkelerinin bir NATO ülkesi olması ve ikili anlaşmalarla Amerika'ya bağımlı olmasını baştan reddettiler. Bizim dönemimizde Demirel vardı. Şimdiki dönem arasında karşılaştırma yapıldığında netice çok ağır. Demirel'in karikatürleri çizilebiliyordu. Şimdi böyle mi?" diye sordu.

SODEV Başkan Vekili ve CHP PM Üyesi Ferihan Karasu, "Deniz, Mustafa Kemal ilkelerini benimseyerek başladı ama idam sehpasında 'yaşasın Mustafa Kemal' demedi. Hilafetten, padişahlıktan Cumhuriyet'e dönüşü, TBMM oluşu, dolayısıyla bir önder olarak kabul ettiler ama süreç içinde sol görüşlerini evrenselleştirdiler. Mücadele yönteminde yanlışlıklar vardı ama yürekten, ülkesi için adanmış bir hayattı. Deniz bizim ülkenin Che Guevarasıydı" dedi.

Kadri KAYA / AYVALIK (Balıkesir), (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!