GeriSeyahat Damnersaduak Pazarı yüzüyor satıcıları ve tezgahlarıyla
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Damnersaduak Pazarı yüzüyor satıcıları ve tezgahlarıyla

Damnersaduak Pazarı yüzüyor satıcıları ve tezgahlarıyla

Sağlık sektöründe yönetici olarak çalışan Sabiha Erdinç, geçen yıl iş için Singapur’a gitmesi gerekince çok heyecanlandı. Programını uzatıp, rotasını Tayland’a çevirdi. Başkent Bangkok yakınındaki Ratchaburi’nin Damnersaduak Pazarı’nı unutamadığını söylüyor.

Sabiha Erdinç (34) Almanya-Kaiserslautern doğumlu, İzmir Selçuklu. 9 Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü mezunu ve Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 1’inci sınıf öğrencisi. Marmaris’te yaşıyor, sağlık sektöründe çalışıyor, özel bir klinikte genel koordinatör.
Erdinç doğada olmayı, yeni yerler keşfetmeyi seviyor. Seyahat virüsüne çocukluğunda yakalandığını söylüyor. “Yılda 2-3 defa virüsüm aktif hale geliyor. İlacı yeni yerler keşfetmek.”

Bugüne kadar İspanya’dan Mısır’a, Küba’dan Çin’e 40’a yakın şehir gördü. Geçen yıl Singapur’a yaptığı iş seyahatini değerlendirip Tayland’a geçti. Phuket’i gördü. Bangkok’ta bir hafta kaldı. Ratchaburi bölgesindeki Damnersaduak Yüzer Pazarı’na da uğradı.
“Ratchaburi, Tayland’ın önemli turistik bölgelerinden. Tropik iklim etkin. Kanallar üzerine kurulan Damnersaduak Pazarı’nı ayda 20 bin kişi geziyor. Tezgahlar, satıcılar, müşteriler kanolarda. Pazar saat 5.00’de açılıyor, saat 13.00’te dağılıyor. Ürünlerin yüzde 90’ı güler yüzlü Tay kadınlarının el emeği. Tropik meyvelerden taze hindistancevizi sütüne, çiçekten hasır şapkaya her şeyi bulmak mümkün. Bazı kanolar yüzer lokanta. Taze deniz ürünlerinden, bol baharatlı Tay mutfağına, tatlılarına kadar hepsinin tadına bakabiliyorsunuz. Pazar ucuz, 15 TL’nin üstünde ürün nadiren görülüyor. Her yerinde renk cümbüşü, taze çiçek kokuları ve hareket var. Turistler de renk katıyor.”

ÇİÇEK İKRAM EDEN FİLLER

Yüzer pazarın gezginlere yerel kültürü keşfetme fırsatı da verdiğini söylüyor Erdinç: “Yılan ve maymun gösterileri, Tay kadınların pazarlığı, tropik meyve ve sebzeler görülebilir. 100 metre ilerisinde zengin bir giyim pazarı kuruluyor. Rengarenk kök boyalarıyla boyanmış, fil, çiçek desenlerinin bol olduğu pareo ve elbiselerden, gömleklerden, kumaşlardan, bölgeye özgü pantolonlardan, hindistancevizi kabuğundan yapılmış renkli takı ve çantalardan satın almadan dönmemenizi tavsiye ederim.”

Etraftaki gezip gözülecek yerleri şöyle anlatıyor: “Samphran Fil Yetiştirme Merkezi ve Hayvanat Bahçesi’nin yüzer pazara uzaklığı yaklaşık 15 kilometre. Fillerin ve timsahların şovlarını mutlaka görün. Bir de Samphran Hayvanat Bahçesi’nde çok etkileyici bir fil safari alanı var. 30 dakikada fil safari yapılıyor. Filler hortumuyla ağaçlardan çiçek koparıp size veriyor. Tecrübe etmenizi öneririm. Carwed Ağaç Fabrikası da yüzer pazara 20 kilometre uzaklıkta. Tik ağacının işlenişini yakından görebilirsiniz. Tamamen tik ağacından yapılmış koltuktan masaya, biblolardan, tablolara kadar satın alınabilecek, her bütçeye uygun hediyelik eşyalar turistlerin beğenisine sunuluyor.”
Gece hayatıyla ilgili ise şunları söylüyor: “Bu bölgede gece hayatı pek aktif değil. Bangkok daha canlı, her beğeniye uygun seçenek var.”

DENİZ ÜRÜNÜ BOL

Yemeklere gelince. Tayland’da dünya mutfaklarını bulmanın mümkün olduğunu söylüyor. “İlk tercihim deniz ürünleriydi. Çok taze, bol, üstelik ucuz. Tay yemekleri de bol baharatlı ve karışık görüntüsüne rağmen genelde lezzetli. Her gün 2-3 defa soğuk hindistancevizi suyu içtim. Hava çok nemli olduğundan vücudun kaybettiği sıvı miktarını en iyi karşılayan içecekti benim için. Tropik meyvelerin ise tadına doyum olmuyor. Mango, jack, papaya, lychee, dragon tatlarını hâlâ damağımda hissettiğim meyvelerden sadece birkaçı.”
Erdinç, Ratchaburi bölgesinde konaklamak için çok fazla seçenek olmadığını söylüyor. “Bangkok’da konaklamak, bölgeye günübirlik gezi yapmak daha akılcı. Grand Mercure Fortune Hotel’de kaldım. Temiz ve konforluydu.”
Erdinç’in Ratchaburi’ye gideceklere önerileri şöyle: “Yüzer pazar turları için erken uyanmak gerekiyor, güneş kremi unutulmamalı. Kesme çiçeklerden alın, sebze ve meyvelerin tadına bakın. Kasım, mayıs arası bölgenin en uygun dönemi. Muson yağmurlarının başlamadığı ve hava sıcaklığının diğer aylara oranla biraz daha düşük olduğu zamanlar. Ortalama sıcaklık 31-32 derece oluyor.”

Muzip filin korkutan oyunu


* En sevdiği beş şehir
Havana, Rio de Janeiro, Phuket, Funchal (Portekiz), Prag

* Seyahatte ne okur?
Gezi kitapları, yerel romanlar

* Hangi ulaşım aracıyla gider?
Uçak, otomobil, gemi

* Ne yer ne içer?
Yerel lezzetler

* Nerede kalır?
Merkezdeki butik otellerde

* Kiminle seyahat eder?
Sevdikleriyle

* Çantasının vazgeçilmezleri neler?
Fotoğraf makinesi, kitap, şehir haritası

* Gittiği yerden ne alır?
Magnet, yerel hediyelikler, kitap, CD

False