Çöp soruşturması yargıdan döndü

Güncelleme Tarihi:

Çöp soruşturması yargıdan döndü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2015 13:47

İZMİR Bölge İdare Mahkemesi 1. Kurulu, İzmir Valiliği tarafından çöp bertarafıyla ilgili Çeşme ilçesi ve kent genelinde yeterli çalışma yapılmadığı gerekçesiyle Büyükşehir Belediyesi’nin üç bürokratının yargılanmasının önünü açan soruşturma izni kararını iptal etti.

Haberin Devamı

Mahkeme, soruşturuma izninde hakkaniyet bulunmadığına karar verdi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na Ekinoks İzmir Çevre ve Kültür Derneği adına Yönetim Kurulu Başkanı Başak Yasemin Arel tarafından yapılan başvuruda Çeşme ilçesinde belediyenin mevcut bir katı atık geri dönüşüm, ayıklama, depolama ve imha tesisi bulunmadığı, belediyenin toplamış olduğu çöpleri hiçbir ayrıştırma ve işleme tabi tutmadan Ovacık Köyü mevkiindeki açık araziye döktüğü ve ilkel usullerle yakarak imha ettiğini bunun da çevre kirliliğine neden olduğunu bildirdi. Şikayet dilekçesinde İzmir’in genelinde de aynı uygulamanın mevcut olduğu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce bugüne kadar bu konuda etkin ve yeterli çalışma yapılmadığından görevlerini kötüye kullandıkları önesürüldü. Savcılığın yetkisizlik kararı üzerine konu Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Savcılık tarafından olayda sorumluluğu bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı görevlilerinin tespiti ile haklarında görevi kötüye kullanma suçundan gerekli ön incelemenin yapılması soruşturma izni verilmesi, ya da verilmemesine karar verilmesi istendi. Valilik ön inceleme için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden şube müdürü görevlendirdi. Yapılan ön inceleme sonucu Valilik Atık Yönetimi Daire Başkanı Sibel Çoban, Şube Müdürü Bilge Sakız ve mühendis Ercan Suzan hakkında soruşturma izni verildi.

Haberin Devamı

Soruşturma iznine yapılan itirazı değerlendiren İzmir Bölge İdare Mahkemesi 1. Kurulu, soruşturma izni kararını iptal etti. Mahkeme, ön inceleme raporunda Çeşme ilçesindeki katı atıkların bertarafı için tesis kurulması görevinin 6360 sayılı yasanın uygulamaya geçmesiyle Mart 2014 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne geçtiği bu tarihten sonra atıkların bertarafına ilişin alan arama çalışmalarının yapıldığının tespit edildiğine dikkat çekti. Büyükşehir Belediyesi birimleri arasında yapılmış olan yazışmalardan 2016 yılı içerisinde "Çeşme, Karuburun, Tire, Dikili,Seferihisar" ilçelerine transfer istasyonu kurulmasının planlandığı, yer tespit çalışmalarının devam ettiği, Kuzey bölgesi Katı Atık Bertaraf Tesisi fizibilite raporunda Çeşme İlçesi atıklarının Güney Bölgesi’nde kurulması planlanan katı atık bertaraf tesisinde bertarafının planladığınin tespit edilğinin de belirlendiğine vurgu yaptı.

Haberin Devamı

Haklarında soruşturma izni verilen İzmir Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi Daire Başkanı ile aynı birimdeki bir şube müdürü ve orman mühendisinin görev yaptığı Daire’nin 30 Nisan 2014’de kurulduğu da belirten İzmir Bölge İdare Mahkemesi 1. Kurulu, olayda, Atık Yönetim Daire Başkanlığı’nın kuruluşundan itibaren İzmir il bütünün katı katı atıklarıyla ilgili noksan ve sorunları ele aldığı, fizibilite ve planlama çalışmaları yaptığı, çevre kirliliği açısından alınması gerekli önlemlerin alındığının ön inceleme raporunda da tespit edilip belirtildiğinin dikkat çekti. Mahkeme "AtıkYönetimi Daire Başkanlığı’nın bu konuya ilişkin verilen görevleri yerine getirdiği görülmektedir. Öte yandan, bu tür tesislerin planlanması, kurulması ve faaliyete geçirilmesinin uzun bir süreç olduğunun açık olması karşısında adı geçenler hakkında soruşturma izni verilmesinde hakkaniyete uyarlık bulunmadığı" gerekçesiyle üç bürokrat hakkındaki kararın kaldırılmasına ve soruşturma izni verilmemesine karar verdi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!