Çocuklarda epilepsi tedavisinde ilaç kullanımı nasıl olmalı?

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda epilepsi tedavisinde ilaç kullanımı nasıl olmalı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2016 16:16

Epilepsinin farklı çağlarda ve farklı şekillerde görülebilen bir hastalık olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ebru Kolsal, tedavide düzenli ilaç kullanımına dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

EPİLEPSİ İLACI BAĞIMLILIK YAPAR MI?

Epilepsi hastalarının bir çoğu uygun epilepsi tedavisi ile kontrol altına alınabilir. Bu dönemde en önemli durum epilepsi hastasının ailesi ile çocuk nöroloji doktorunun işbirliği içinde olmasıdır. Epilepsi hastalarının ailelerinde ilaç  kullanımı ile ilgili en sık gördüğümüz tedirginlikler; epilepsi ilacının bağımlılık yapıp yapmayacağı ya da karaciğer, böbrek gibi organların üzerine yan etki yapıp yapmayacağı ile ilgilidir.

 

Çocuklarda epilepsi tedavisinde ilaç kullanımı nasıl olmalı

 

Epilepsi ilaçlarının  bağımlılık yapma özelliği yoktur. Epilepsi ilaçları nöbet eşiğini yükseltmek yani nöbet geçirmeyi zorlaştırmak amacıyla kullanılır. Epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçlardan özellikle yeşil reçete ile  satılan sadece bir kaç epilepsi ilacının bağımlılık yapma özelliği vardır.

 

Haberin Devamı

Çocuklarda epilepsi tedavisinde ilaç kullanımı nasıl olmalı

 

EPİLEPSİ TEDAVİSİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Vücudumuza aldığımız bütün besinler ve ilaçlar alınan maddenin özelleğine göre bazen karaciğer bazen de böbrekten atılır. Diğer bütün kullandığımız ilaçların da benzer şekilde yan etkileri olabilmektedir. Düzenli tedavi ve doktor kontrolüyle ilaçların yan etkileri her doktor ziyaretinde mutlaka değerlendirilecektir.

 

Çocuklarda epilepsi tedavisinde ilaç kullanımı nasıl olmalı

 

Epilepsi tedavisinde en önemli adım, ilaç tedavisinin düzenli bir şekilde kullanılması ve doz atlanmamasıdır. Tedavi esnasında doz atlanacak olursa hastanın çok ciddi ve dirençli nöbetleri olabilir. Bu nedenle ilaç alımının unutulduğu durumlarda unutulan doz ilk akla gelen zamanda verilmelidir. Hiçbir şekilde doktorun onayı olmadan epilepsi ilaçları aniden kesilmez. Epilepsi ilaçlarının bırakılmasının planlandığı durumlarda, epilepsi ilacının azaltılması kademeli olarak yapılmaktadır. Ani şekilde epilepsi ilaçlarının kesilmesi, status epileptikus dediğimiz çok uzun süren ve dirençli olan epilepsi ataklarının gelmesine neden olabilir. 

 

Haberin Devamı

arpanetmedya.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!