Çin’den sanat getiremezsiniz

Güncelleme Tarihi:

Çin’den sanat getiremezsiniz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2016 14:47

Büyükşehir Belediyesi’nin heykel ve süs havuzu ihalelerini eleştiren Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi Başkanı Emre Sevim, “Ürünler fabrikasyon, Çin’den getiriliyor. Gerçek sanat eserleri kaybolurken, kente değer katmadığını düşündüğümüz heykellerin getirilmesini kabul edemeyiz” dedi.

Haberin Devamı

Başkent’te son dönemde yaşanan heykel hırsızlıklarının şüpheli olduğunu savunan Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi Başkan Emre Sevim, Büyükşehir Belediyesi’nin heykel ihalelerini de eleştirdi. Toplu alımlarla heykel ve süs havuzu ihalesi gerçekleştirildiğini belirten Sevim, şunları söyledi:
“Ürünler fabrikasyon, Çin’den getiriliyor. Gerçek sanat eserleri kaybolurken, kente değer katmadığını düşündüğümüz heykellerin getirilmesini kabul edemeyiz. Sanattan beklentimiz kentte mekansal değer katmasının yanı sıra toplumu ileri taşımasıdır ama bu ortaya konan seymen heykelleri, saat kuleleri, dinazorlar sanat ögesi değiller. Kentte bir simgeleşme nitelikleri yok. Boş yere para sarfiyatı oluyor. Öte yandan kamusal mekânlarda halka mal olmuş kentsel kamusal sanat öğelerimiz, bu örnekler ve daha kimbilir nicesi akıbetlerini bilmediğimiz bir şekilde tek tek yok oluyor. Çalındığı iddia edilen heykellerimizin akıbeti ile ilgili yetkililer tarafından ivedilikle bir açıklama beklemekteyiz. Kaybolan bütün heykellerin bulunmasını, eski yerlerine yerleştirilmelerini ve tüm süreçlerde kamunun bilgilendirilmesini talep etmekteyiz. Çalınan ve kaybolan heykellerle ilgili de konuşan Sevim, şöyle devam etti: 

Haberin Devamı

TONLARCA HEYKEL NASIL KAYBOLDU

“Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen İtfaiye Meydanı’ndaki Telefoncular Çarşısı yıkımı sürecinde, 1992 yılından beri bulunan Rolf Westphal’ın heykeli yıkıldı. Bu olaya ek olarak, 1992’den beri Seğmenler Parkı’nda yer alan İlhan Koman’ın bronz heykelinin ve 1983’te tamamlanan Burhan Alkar’ın parkın adı ile özdeş Seğmenler Heykeli’nin her iki rölyefinin de yerinde olmadığı geçtiğimiz günlerde ortaya çıktı. İlhan Koman’ın eseri Pietrasanta ustaları tarafından bronza dökülerek yapılmış tonlarca ağırlıktaki bir heykeldir. Bu heykelin, nasıl bir anda ortadan kaybolduğu merak konusu. Çalındı iddiasıyla ortadan kaybolan ve akıbetleri hakkında hiçbir bilgi alamadığımız benzer hadiseler geçtiğimiz senelerde de Ankara’da bir çok kez yaşandı. Dünyaca ünlü piyanist ve besteci Chopin’in bronz büstü, AOÇ’deki Tarımcı Atatürk Anıtı’nın rölyefleri, 21 yıl önce Yüksel Caddesi’ne yerleştirilen Çiçekçi Kız ve Oturan Yorgun Amca heykelinden sonra geçen sene hepimizin günlük hayatının hafızalarında yer eden Oturan Kadın heykeli de çalındı iddiasıyla ortadan kayboldu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!