GeriSeyahat Cancun’un mahcup kardeşi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Cancun’un mahcup kardeşi

Cancun’un mahcup kardeşi

Tulum, Maya sahilleri olarak bilinen Yucatan Yarımadası’nda, az bilinen bir tarihi kasaba. Meşhur Cancun’un 130 kilometre güneyinde. 300 yıl boyunca Maya’lara ev sahipliği yapan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki antik şehir kadar, turkuvaz denizi, yerel kültürü yaşatan pansiyonlarıyla da görülmeye değer. Mart, nisan en güzel dönemi. Okurumuz Zahide Bilsay yazdı.

Meksika’da tatil deyince çoğu kişinin aklına ilk Cancun gelir. 2 saat kadar güneyindeki Tulum ise kardeşi kadar ünlü değil, görkemli hiç değil. Buna karşın turkuvaz suların kıyısında hamağa uzanmak, tertemiz hava ve su sesiyle stresten arınmak, lezzet dünyasında gezinmek isteyenler için bir cennet. Burası köy hayatını biraz tarih çokça da doğa ve ünlü Meksika mutfağıyla harmanlamak isteyenlere göre. İlginç bir bileşim Tulum; bize dayatılan popüler kültürden uzak, gösterişsiz doğal bir yüzü var. Öte yandan bir miktar lüksü barındıran köşeleri de yok değil. Üstelik burada “ruhum dinlendi” sözü bir klişeyi ifade etmiyor çünkü kent şaman rahipleriyle tanışma imkânı da sunuyor. Aralıktan nisana kadar fiyatların kalabalıklara orantılı olarak arttığı dönem. Yağmur ihtimalini en aza indirmek isterseniz mart-nisan için yapın programınızı.

SON YILLARDA GECE HAYATI HAREKETLENDİ

Tulum’u keşfetmek çok vaktinizi almayacak çünkü çok küçük. Yürüyerek tüm kenti gezebiliyorsunuz. Filmlerdeki eski Meksika kasabası görüntüsünü büyük ölçüde korumakla birlikte son yıllarda elindeki potansiyeli fark etmiş. Doğal olarak renklenen caddeler ve hareketlenen gece hayatından fiyatlar da nasibini almaya başlamış. Ana caddenin iki tarafında sıralanan restoranlar gezginler için soluklanma mekânı olurken dükkânlarda en çok el işleri, takılar ve volkanik taşlardan yapılmış objeler ilgi çekiyor. Daha az şatafatlı, küçük restoranlar bizdeki esnaf lokantası özelliklerini taşıyor. Gerçek Meksika mutfağından örnekler tatmak istiyorsanız denemenizi öneririm. Dalış okulları ve turizm şirketleri de aynı bölgede kümelenmiş. Etrafta günü birlik gidilebilecek yerlerle ilgili bilgi alabilirsiniz. Yakın çevreyi de görecek vaktiniz varsa Laguna Bacalar ve Playa del Carmen aklınızda bulunsun. Tulum’da attığınız tüm adımlarda, hatta muhtemeldir ki kaldığınız otelde sıkça karşılaşacağınız bir yüz olacak: kertenkele. İnsan önce istemsiz irkiliyor, ancak onların da sizden korktuğunu aklınızda bulundurun ve derin bir nefes alın. Zamanla alışıyorsunuz. Üstelik onların daha büyükleriyle harabeleri gezerken karşılaşacaksınız, kendinizi hazırlayın.

DÜNYA BİYOSFER REZERVİ

Yakın zamana kadar ormanlarla kaplıymış Tulum. Bugün yeşil biraz gerilese de hâlâ dokunulmamış güzelliğini koruyor. Bu güzelliğin en muhteşem temsilcisi Sian Ka’an Biyosfer Rezervi. Maya dilinde güzelliğini hakkıyla ifade eden bir adı var, anlamı “gökyüzünün kökeni” ya da “cennetin hediyesi”. 1986’da UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde hak ettiği yeri almış. UNESCO bu kararı almasında tropikal ormanlarını, bataklıklarını, mercan kayalıklarını ve binlerce hayvan türünün bir arada yaşadığı sistemini işaret ediyor. Meksika Karayipleri’nde koruma altına alınmış en büyük alanlardan biri. Ev sahipliği yaptığı canlı türlerinin yanı sıra binlerce yıl öncesine ait kalıntıları da gözler önüne seriyor. Sian Ka’an’ı daha yakından tanımak için tekne turuyla işe başlamanızı öneririm. Doğasıyla, parkı ev edinmiş canlılarla ve Maya tarihinden bir kesitle tanışmanın en güzel ve keyifli yolu bu. Tekne turları kuş gözlemleri için de olanak tanıyor. Muyil Lagünü de güzergâhınız dâhilinde. Lagünün kendisi mi yoksa ona ulaşırken geçtiğiniz yol mu daha büyüleyici siz karar verin.
Sian Ka’an’dan bir balıkçı köyü olan Punta Allen’a da gidin. 2008’deki kasırga sırasında boşaltılan köy yeniden hayata dönüyor. Modern dünyayı geride bırakıyor ve her yerin yürüme mesafesinde olmasının tadını çıkarabiliyorsunuz. Akıllara ziyan kumsallarıysa bu bölgeye aşina kimseyi şaşırtmıyor. Şaşırtansa zaman zaman karşınıza çıkabilecek çöp yığınları ve insanoğlunun doğayı yok etme konusunda hâlâ ders almaması. Balık tutmayı sevenlerin tercih ettiği köyde konaklama imkânınız var ama çok fazla şey beklemeyin. Punta Allen gün batımını izlemek için mükemmel bir seçim. Yunusları besleyebilir, hayatınızda bir değişiklik yapıp timsahlarla bile dost olabilirsiniz. Burası kuş gözlemi için de biçilmiş kaftan. Pelikan, balıkçıl, alaycı kuş, akbaba, ak aynak, kadrajınıza girecek türlerden sadece birkaçı.

Mayaların tek kıyı yerleşimi

Tulum’un adını Maya dilinde “duvar” kelimesinden aldığı söyleniyor. Muhteşem bir uygarlığın deniz kenarına kurduğu tek yerleşim birimi Tulum’da. Kendiniz de gezebilirsiniz elbette ama rehberli turlara katılmak ilginç detaylar ve hikâyeleri de öğrenmenizi sağlıyor. 1200’lü yıllardan itibaren yaklaşık 300 sene burada yaşamış Mayalar. Bugün ülkede en çok ziyaretçi çeken Maya kentlerinin ilk sıralarında yer alıyor. Yüksek kayaların üzerinden harika bir manzaraya ve dünyanın en güzel plajlarının olduğu kıyı şeridine gururla bakmaya devam ediyor kent. Görkemli bir piramit edasında olan Castillo (Kale) ile iki tapınak da ziyaretçilerin Maya harabelerinde en çok ilgi gösterdiği yerler. Antik kentin günümüze ulaşan kadarı bile çok etkileyici. Ancak antik kentin gerçek sahiplerinden daha çok etkileneceğinizden eminim: 2 metreye varabilen boylarıyla iguanalar. Görüntüsünden ötürü ön yargılı yaklaşmayı bırakın. Bitkiyle beslenen tamamen barışçıl hayvanlar. Yine de birden samimi olmanın bir anlamı yok çünkü etraftaki dişiyi etkilemek isteyen erkekler zaman zaman saldırgan olabiliyor.

Dalış sevenlere mercan kayaları, su dolu mağaralar

Yucatan Yarımadası’na ve Maya Rivierası diye adlandırılan kıyı şeridine kadar gelmişken denizin tadını her yönüyle çıkarmak gerek. Bembeyaz incecik kumsalda yürümek ve tembelliğe ilk adımları atmak gerek önce. Sonra bırakın kendinizi kristal denize ve yeşilden maviye dönen, dibi görünen suların keyfini çıkarın. İnsan müdahale etmediği zaman doğanın ne kadar cömert olabileceğinin kanıtı plajları var Tulum’un. Sadece yüzmekle kalmayın çünkü Tulum denizaltı aktivitelerde de iddialı ve gözde bir merkez haline gelmeye başladı. Mercan kayalıklarındaki renk oyunlarının hayatınıza girmesine izin verin. Eğer dalıştan keyif alanlardansanız cenote dalışını denemelisiniz. Maya dilinde “su dolu mağara” anlamına geliyor. Toprağın altına sızan suyun zamanla açtığı devasa delikler bunlar. Nasıl ve nerede dalacağınıza dair bir dalış okulundan yardım alın. Hayallerinize ve kelimelerinize sığamayacak bir dünyayla tanışacaksınız. Doğanın bu kadar iltimas geçtiği bir yer olur da balıklar olmaz mı? Bu iklime ait hemen tüm balık çeşitleri yaşıyor denizlerinde. Yıl boyunca düzenlenen çeşitli balık tutma yarışmalarına katılabilir ya da oltanız, huzur ve siz baş başa kalabilirsiniz.

False