GeriSeyahat Büyük beyaz köpekbalığı koruma kafesimize saldırıp demirleri eğdi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Büyük beyaz köpekbalığı koruma kafesimize saldırıp demirleri eğdi

Büyük beyaz köpekbalığı koruma kafesimize saldırıp demirleri eğdi

İrem Ortaç (33) İstanbul Üniversitesi’ndeki Fransız filolojisi öğreniminden sonra çeşitli TV ve radyolarda reklam satış bölümlerinde çalışmış. Şu anda Power Group’ta reklam satış müdürü. Hobileri fotoğraf, snowbord, windsurf ve yelkencilik. En büyük tutkusu seyahat.

Altı yıldır dünyayı geziyor. “Sık sık haritayı açar seyahat edeceğim yeri seçip plan yaparım. 1-2 ay bile seyahatsiz geçse rahatsız olurum” diyor. Bize Cape Town’ı ve burada yaptığı köpekbalığı dalışını anlattı.

Hangi ülkeleri gördünüz?
- Dört kıtada 30’a yakın ülke gezdim. Rwanda’da Gümüş Sırtlı Goril turuna çıktım, Suudi Arabistan sınırındaki Basata’da ekolojik kampta 3 gün geçirdim. Genellikle her ülkede en az 3-4 büyük şehri geziyorum. 2008 Ekimi’nde Dünya Windsurf Şampiyonası’nı izlemeye Almanya, Danimarka arasındaki Sylt Adası’na gittim. Yeni Zelanda’daki Cook Tepesi’ne çıkmak, Franz Joseph ve Fox Glacier buzullarına tırmanmak en heyecanlı anılarım arasında.
Cape Town’a nasıl gittiniz?
- İstanbul’dan Dubai-Johannesburg aktarmalı uçmuştum. Oysa şimdi THY’yle direkt uçmak mümkün. Sonra araç kiralayıp, tur yapılabilir. Cape Town, Afrika kıtasının en güneyindeki şehir. Coğrafyası, halkı, renkli kültürüyle çekici. Tam bir sahil şehri, Masa Dağı’nı arkanıza aldığınızda önünüzde kocaman okyanus, arkanızda muhteşem puslu dağ manzarası... Şehre yakın olan pekçok yere gidebilirsiniz: Masa’ya teleferikle çıkıp çevreyi seyredebilir, Cape of Good Hope’da babunlarla fotoğraf çektirebilirsiniz. Stellenbosch’da şarap çiftliklerini dolaşıp sarhoş olabilir, Boulders Beach’te minik Afrika penguenlerinin yaşantısına tanık olabilir, L’Agulhas’ta Atlantik ve Hint okyanuslarının birleştiği çizgiyi görebilirsiniz. Cape Town ülkenin en güvenli şehri. Restoranlarındaki deniz ürünleri müthiş. Yolu düşenlere Waterfront ve Camps Bay taraflarını öneririm.

KARŞIMIZA ALBİNO BEBEK BALİNA ÇIKTI

Kentteki en ilginç tecrübeniz ne oldu?
- Köpekbalığı dalışı. O anda tesadüfen annesiyle yanımıza gelen albino bebek balina da bizi hayrete düşürdü. Ayrıca tüm Güney Afrika seyahatimden bana kalan en enteresan anı akşam karanlığında açık ciple bungalowumuza dönerken, yolda bir leoparın bir antilopu gözlerimizin önünde avlamasıydı. Antilopu öldürdü, bir kısmını yedi ve tepemizdeki ağacın üzerine çıkardı.
Köpekbalığı dalışı nasıl geçti?
- Capetown’dan araç kiralayıp 2.5 saate Hermanus’a gittik. Burada balina göçü ve köpekbalıkları izlenebiliyor. İnternetten rezervasyon yaptırdıgımız Shark Cage Diving’i bulup tekneyle açıldık. İşlemler sırasında önümüze koydukları sözleşme şaşırtıcıydı. Başımıza bir şey gelirse tüm sorumluluk bize aitti! Küçük bir tekneye 12 kişi sığışınca stresimiz iyice artı. Beşer kişilik kafeslerde daldık. İnişte Southern Right balinalarına rastladık, en güzeli anne ve bebek balinanın teknemizin etrafında yaptığı danstı, yavru milyonda bir rastlanan albinoydu. Sonra köpekbalığı bölgesine gittik. Denize balık ve kan dolu kovalar döktüler, beklemeye başladık. 10 dakika sonra ilk büyük beyaz geldi. 3-4 metre civarındaydı. Arkasından 8 metrelik gelince, kafesler hazırlandı. Titreyerek içine girdik. Kafeslerle suya daldıktan sonra muthiş heyecanlı bir 30 dakika başladı. Tam kafesimiz sudan çekilirken Büyük Beyaz köpekbalığı köşeden saldırdı. Aynen filmlerdeki gibi, birebir o korkuyu yaşadım. Köpekbalığı defalarca ısırdı ve çelik kafesimizi yamulttu. Dünyanın en yırtıcı hayvanlarından birine bu kadar yaklaşmak bile tarif edilemez bir duyguydu.

Anket soruları

En sevdiği beş yer:
Milford Sound (Yeni Zelanda) , Vernazza (İtalya), Zanzibar Adası (Tanzanya), Cape Town, Luss (İskoçya)

Seyahatte ne okur
Rehber kitap

Nerede kalır
Pansiyon

Ne yer ne içer
Yerel tatlar

Çantasının vazgeçilmezleri
Fotoğraf makinesi, I-pod, güneş gözlüğu, seyahat defteri, kalem

Neyle seyahat eder
Ayrım yapmıyor

Kiminle seyahat eder
Arkadaşlarıyla

Ne alır
Magnet, yerel tablo, giysi, takı

False