Burhan Kuzu’ya 3’üncü hüsran: Çifte randevuyla gönlü alındı

Güncelleme Tarihi:

Burhan Kuzu’ya 3’üncü hüsran: Çifte randevuyla gönlü alındı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2017 22:25

AK Parti’nin TBMM Başkanlığı için yeniden İsmail Kahraman’ın adaylığına karar vermesi, üç dönemden beri Meclis başkan adayı olmaya hazırlanan Burhan Kuzu’yu yine hayal kırıklığına uğrattı. Kuzu’nun tepki göstererek, adaylığını koyma olasılığına karşılık önce Başbakan Binali Yıldırım, ardından da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kendisiyle görüşerek gönlünü aldı. Muhalefetin bu sıkıntıdan yararlanmasının yaratacağı sonuçlar da dikkate alınarak Kuzu’ya, “Aman hocam bir kaza olmasın” denildi.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre Kahraman’ın ikinci kez aday yapılıp yapılmayacağına ilişkin karar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yediği yemekte kesinleşti.

Burhan Kuzu’ya 3’üncü hüsran: Çifte randevuyla gönlü alındı

Bu aşamaya kadar Kahraman’ın değişebileceğine dair kulisler, üç dönemden beri TBMM Başkanı olmak isteyen Burhan Kuzu’nun umutlarını arttırdı. Adaylık başvurusu yapmak için partisinin tavrını bekleyen Kuzu, bir kez daha hayal kırıklığına uğradı. Kahraman’ın 2019’a kadar olan süreçte son kez Meclis başkanlığı yapmayı istediğini, bu dönemin ardından siyasete de veda edeceğine ilişkin değerlendirmesine, Erdoğan’ın “kıramadığı” için onay verdiği ifade edildi. Kahraman’ın değişmemesi üzerine, partinin grup yönetiminde de değişikliğe gidilmedi ve birkaç küçük rötuşla, isimler yerini korudu.

AMAN HOCAM BİR KAZA OLMASIN

Bu gelişme üzerine Kuzu’nun bireysel olarak adaylığını koyup koymayacağı tartışılmaya başlandı. Kuzu, Kahraman’ın belirlenmesi üzerine kendisine yöneltilen sorulara, “Suskunluğumu koruyorum, önce sessiz kalma hakkımı kullanacağım” dedi. Bu açıklamanın ardından, önce Başbakan Binali Yıldırım, ardında da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kuzu’ya randevu vererek, kendisiyle görüştü. Bu görüşmelerde, liderlerin Kuzu’ya Kahraman’ı aday yapma gerekçelerini aktardığı ve “Aman hocam bir kaza olmasın” dedikleri ifade edildi. Kuzu’nun da bireysel adaylık başvurusu yapmayacağını dile getirdiği belirtildi.

MUHALEFETİN BEKLENTİSİ

Kuzu’nun ikinci aday olarak çıkma olasılığı, muhalefeti heyecanlandırdı. Sayısal çoğunluk nedeniyle AK Parti adayının üçüncü turda seçilmesi söz konusu olduğundan, Kuzu’nun aday çıkmasının beklenmeyen sonuçları olabileceği yorumları yapıldı. İlk turda kendi adaylarını destekleyecek muhalefet partilerinin, ikinci veya üçüncü turda Kuzu’ya oy vermesinin Kahraman’ın seçilmesini riske sokacağı yorumu yapıldı. Bu harekete AK Partiden oy kayması durumunda, Kahraman’ın seçilememesi söz konusu olabilecekti. AK Parti, “parti içinde sorun varmış” görüntüsü vermemek için bir kez daha, siyasette “hoca” olarak bilinen ve attığı ilginç tweetlerle gündem oluşturan Kuzu’yu ikna etti.

SEÇİM PAZARTESİ

TBMM Başkanlığı için adaylık başvuru süresi dün doldu. Başkanlık için 5 aday yarışacak. Pazartesi günü yapılacak seçimde, AK Parti’inin adayı Meclis Başkanı İsmail Kahraman, CHP’nin adayı İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, MHP’nin adayı Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, HDP’nin adayı halen cezaevinde bulunan Hakkari Milletvekili Selma Irmak ve İYİ Parti’nin adayı Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu yarışacak. AK Parti’nin milletvekili sayısı dikkate alındığında Kahraman aynı gün tamamlanması planlanan seçimin 3. turunda yeniden seçilmiş olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!