GeriSeyahat Bu ülkede gençlere iş yok
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bu ülkede gençlere iş yok

Bu ülkede gençlere iş yok

İtalya’da genç nüfus bir zamanlar annelerinin makarna pişirdiği evleri şimdilerde terk edemiyor. Çünkü gençler kalıcı bir iş bulmakta zorlanıyor ve tek başına eve çıkmanın maliyetini kaldıramıyor.

Bu yıl Roma’da ev kiralamak için bir emlak şirketi yetkisiyle beğendikleri apartmana giden genç bir çift, bir anda ellerinde şampanyalarla bir grup gencin daireyi bastıklarına şahit oldu.

 

Bu grup, daire çiften önce bakan ancak son dakikada maliyetin üstesinden kalkamayacaklarını fark ettikleri için vazgeçen bir çift ve arkadaşlarından oluşuyordu ve çok istedikleri evlerini başkasına kaptırmanın öfkesini böyle protestoyla göstermek istemişlerdi.

 

Bu örnek son dönemdebirçok genç ev kiralamanın birçok genç İtalya’nın gerçekleştiremeyeceği bir hayale dönüştüğü gerçeğini gözler önüne seriyor.

 

KRİZ EN ÇOK ONLARI VURDU   

İtalya’da ekonomik kriz en çok genç nüfusu vuruyor.      

 

Uzun süreli bir iş bulmak şu sıralar pek çok genç İtalyan için oldukça zor bir şey ve ülkeyi sıkı kemer sıkma önlemlerine yönlendiren küresel finansal kriz, gençler için iş fırsatlarını her geçen gün biraz daha azaltıyor. Hali hazırda kapasitesinden fazla çalışanın yer aldığı kamu sektöründeki bir elin parmaklarını geçmeyen iş fırsatlarını yakalamak için önemli bağlantılarının olması gerekiyor.

 

Özel sektör ise zaman zaman geniş çapta işe alımlar gerçekleştirse de bunların hepsi kısa vadeli sözleşmelerden ibaret oluyor.

 

2008-2009 yılları arasındaki resesyon sürecinde, yaşları 18 ile 34 arasında değişen genç İtalyanların yüzde 60’ı kendi evlerini bırakıp, aileleri ile yaşamak zorunda kaldı.

 

Ülkenin resmi istatistik ajansı Istat, İtalya’da 30’lu yaşlarının başında olan kişilerin yüzde 30’u hâlâ aileleriyle yaşıyor. Bu rakam, 1983’teki oranın nerdeyse üç katına denk geliyor.

 

KAYIP NESİL

Gabriele Gentile, 26 yaşında be Roma’da ailesi ile yaşıyor. Çünkü tek başına eve çıkması durumunda kiranın altından kalkamamaktan korkuyor. Eski çalışanlar gibi herhangi bir kontrat imzalamadan ve bir sendika çatısına girmeden, her an yeni bir iş bulma olasılığı var.

 

Gentile, “Eğer işinizi kaybederseniz, uzun bir süre iş aramak zorunda kalabilirsiniz. İşiniz olsa bile, alternatiflere bakmaya devam etmelisiniz çünkü her an işten kovulma ihtimaliniz var” diyor.

 

Şu anda ailesiyle yaşayan Gentile “Eğer iş bulabilirsem, uzun süreli, istikrarlı bir iş olursa, ailemi terk etmeyi düşünebilirim” diye konuşuyor.

 

 

İTALYA İÇİN TEHLİKE

 

Sosyolog Chiara Saraceno ise bu eğilimin İtalya’nın geleceği için endişe verici olduğunu söylüyor ve “Genç nesil iş dünyasına geç atılıp, istikrarlı bir iş garantisi olmadan yaşamaya devam ederse, gençler erken yaşta kendilerini geliştirme şansını kaçırırlar” diyor.

 

Saraceno aynı zamanda, “Bu kendilerinden bir önceki neslin, gençlere yatırım yapmak bir yana ekonomik krizin bütün faturasını gençlere yükleyen bir neslin yükünü çeken bir nesil…İtalyan gençler git gide kayıp bir nesil halini alıyor” diye konuşuyor.

False