GeriSeyahat Bu rehberi hazırlamak için 300 dalış yaptılar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bu rehberi hazırlamak için 300 dalış yaptılar

Bu rehberi hazırlamak için 300 dalış yaptılar

‘Akdeniz’in incisi’ Kuzey Kıbrıs’ın da artık bir sualtı rehberi var. Türkiye’nin sualtı turizminin profesyonel ve enternasyonal tanıtımına yaşamını adayan, Türkiye Dalış Rehberi ve Sualtına İlk Adım kitaplarının yazarı, ödüllü sualtı fotoğrafçısı Y.Fehmi Şenok ile ve Kanadalı yayıncı David St.Charles’ın ortak çalışması Diving Guide of Northern Cyprus (Kuzey Kıbrıs Dalış Rehberi) ABD, Kanada, İngiltere ve Hollanda’dan başlayarak satışa çıkacak. KKTC bu rehberle uluslararası fuarlara da katılacak.

‘Sualtı spor olmakla beraber dünyada bir turizmdir. Amacımız Kıbrıs’ı dünyaya açmak ve sualtı şaheserleriyle de gündemde olmasını sağlamak. KKTC turizminde bu yıl yüzde 30’luk bir artış var. 11 binlik yatak kapasitesine 6 bin ek geliyor. Bizler de bu rehberle turizme taze kan pompalayacağız ve sualtı turizmi ile KKTC uluslararası pazarlara açılacak’ diyen Şenok ‘Türkiye Dalış Rehberi’ 2001’de piyasaya çıktığında Kıbrıs’a dalışa gidiyordu.

Tesadüfen aynı uçakta KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da vardı. Şenok, Denktaş’a Kıbrıs konusunda da benzer bir çalışma yapmak istediğini anlatır.

O dönemde Turizm ve Çevre Bakanı olan Serdar Denktaş ile görüşür. İyi bir dalgıç Serdar Denktaş projeye sıcak bakar. Daha sonra Kıbrıs’taki siyasi belirsizlikler nedeniyle proje askıya alınır. Kıbrıs’ta çözüm umutlarıyla beraber Kuzey’in doğal zenginliklerinin de tanıtılması amaçlanır. Bizzat Serdar Denktaş tarafından başlatılan proje KKTC Turizm Bakanlığı’ndan Vehit Yalçın, Mehmet Başel ve Zühal Asioğlu’nun katkılarıyla tamamlanır.

HARİTALAR DA VAR

Sualtı çekimlerinde Y.Fehmi Şenok, kitabın editörlüğünde David.St.Charles’ın, haritalarda İlker Gürbüz’ün imzası var. ‘Türkiye Dalış Rehberi’nden, özellikle fotoğraflardan etkilenen Kanadalı yayıncı St.Charles, Fehmi Şenok’a ulaşır. Sualtı tutkuları Kuzey Kıbrıs Dalış Rehberi projesini getirir.

Tam 128 sayfa, 23x17cm boyutlarındaki ‘Kuzey Kıbrıs Dalış Rehberi’ için en az 60 bölgede 300’ü aşkın dalış yapıldı. 45 bölgeden en iyi 25 bölge seçilip, krokilerle ayrıntılı anlatıldı.

25 dalış bölgesi iki ana bölgede Girne ve Karpaz’da toplanıyor. Cennet, Duvar, Karpaz Batığı, Derin Mağara, Büyük Kanyon, Kaplumbağa Plajı dalış bölgelerinden bazıları. Girne’dekiler en kolay ulaşılabilenler. KKTC’deki 7 dalış merkezine 15 dakika uzaklıkta 20 dalış bölgesi var. Bir bölgede birden fazla dalış yapmak aynı güzelliklere tanıklık anlamına gelmiyor ve farklı deneyimler vaat ediyor. Karpaz ise batıklarıyla, inanılmaz bakirliğiyle kristal güzellikte. Şenok’a favori bölgesini sorduğumda ‘evlatları arasında tercih yapamayan babalar’ gibi yanıt vermekten kaçınıyor, ama koruma altındaki ‘Karpaz’ yanıtı bakışlarından okunuyor.

SICAK SUYUN BEREKETİ

Cebelitarık Boğazı’ndan gelen akıntı Kuzey Afrika kıyılarını yalayarak Kıbrıs’ın etrafında dönüyor. Bunlardan biri de Kıbrıs’ın etrafında sürekli bir halka yapan sıcak su akıntısı. Kıbrıs’ın etrafındaki bu sıcak su akıntısı kalıcı olduğundan Süveyş’ten, Kızıldeniz’den kaçan yaklaşık 350 çeşit canlıyı da sürüklüyor adanın sahillerine. Son 10 yılda Akdeniz’in hemen her bölgesinde balık türleri azalırken, Kuzey Kıbrıs sahillerinde artıyor.

Yeni projeler sırada. Bunlardan biri dünya sualtı turizminde Türkiye’yi ön plana çıkartmak. 30’ar dakikalık iki belgesel ve 240 sayfalık bir kitabın maliyeti nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu’dan destek bekleniyor. İkinci proje ise Gelibolu kitabı. 25 Nisan Anzak Günü’nü dünya çapında ortaya çıkaracak bir kitap hazırlamak.

BİZİM TARAFI DA YAZIN

Güney Kıbrıslı dalgıçlar, Şenok’a şu mesajı göndermiş: ‘Sizi misafir edelim, bizim tarafı da yazın’ Ancak kitabın sponsoru KKTC Turizm Bakanlığı olduğundan böyle bir önerinin gerçekleştirilmesi mümkün olmamış.

Karpaz Batığı sırrını koruyor

Rehberi 1 Kasım’dan itibaren ‘www.scubaturk.org’dan sipariş edebilirsiniz.

bir dalgıç olan Serdar Denktaş rehberi hazırlayan ekibe birçok dalış noktasında önderlik yaparken zaman zaman kendi teknesini de ekibin emrine tahsis etti.

Kapak fotoğrafının çekildiği Bafra bölgesinde antik çapalara, amforalara rağmen hiç batık olmaması enteresandı. Araştırmalar Bafra’nın antikçağda gözde bir liman ve konaklama yeri olduğuna işaret etti.

Kaplumbağa Plajı saat 14:00’e kadar kristal bir havuz gibi. O saatten sonra ise rüzgar çıktığından bulanıverir sular.

Karpaz Batığı’ndaki gemi sırrını koruyor. Yöre halkı ‘Citti di Alessandria’ adında İtalyan bir gemi olduğunu söylüyor.

Yörenin müdavimleri orfozlar, lagoslar, ahtapotlar, çeşitli yengeç ıstakoz gibi değişik tür kabuklular, anemon, şakayık ve süngerler, iskorpit, müren gibi kaya balıkları, deniz tavşanları, vatoz ve torpido balıkları, yumuşak ve sert mercan türleri.
False