Bu haritalarda suretler saklı!

Güncelleme Tarihi:

Bu haritalarda suretler saklı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2016 11:32

Okyanusların, ırmakların, çöllerin yer aldığı uçsuz bucaksız toprak parçaları insan tarafından anlamlandırılmış, sınırlandırılmış, parçalara ayrılmış, işlenmiş ve işaretlenmiş. İnşa edilen yollar, köprüler, şehirlerin isimleri tek tek okunuyor. Bunların da üzerinde yalın çizgilerle beliren insan portreleri. İnsanlık tarihinin kısa bir özeti sanki.

Kağıt haritalar, Ed Fairburn’ün tuvali. Topografi ve insan portrelerini ahenkle birleştiriyor. Sanki hep bir aradalarmışçasına. Tek bir işi tamamlaması bazen birkaç gün sürüyor, bazen ise bir ay. Genellikle mürekkep kullanmayı tercih ediyor.

1989, Southampton doğumlu İngiliz sanatçı Ed Fairburn, 2012 Cardiff School of Art and Design mezunu.Mike Wright Gallery tarafından temsil ediliyor. Penguin, Nike, BMW, New Republic Magazine, İngiltere Ordusu ve Gizli Haberalma Servisi Askeri İstihbarat Bölüm 6 (Secret Intelligence Service MI6) birlikte çalıştığı marka ve kuruluşlardan bazıları. Mail Online ve The Telegraph gibi medya devleri de yer vermiş sanatına.

Jeolojik haritalar, planlar, tren yolu şemaları hatta yıldız haritalarını arka plan olarak kullanıyor. Dağlarla, tepelerle, nehirlerle, yani topografiyle bütünleşmiş portreler oluşturuyor ekleyip çıkararak. Bu işlemi yaparken çeşitli metotlar izliyor. Örneğin, haritanın kontürlerini dikkatle takip ederek onlara paralel oluşturduğu farklı formlar ve gölgeler yaratıyor. Harita ve portre öyle iç içe geçiyor ki, birini diğerinden farklı hayal etmek imkansız.

Fairburn’ün sanatı pek çok kişiye hitap ediyor, sanatını deneyimlerken yaş, cinsiyet ve kültürel farklılıkların hiçbir önemi kalmıyor.

 
Kaynak: Marjinol
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!