Boy kürle uzamaz

Güncelleme Tarihi:

Boy kürle uzamaz
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2017 22:31

Kimi doktor kimi kimyager buldukları her fırsatta çocukların boyunu uzatan kürler tavsiye ediyor. Ticari ürünler haline de gelen bu kürlere uzmanlar sıcak bakmıyor.

Haberin Devamı

Çocuk endokrinoloji polikliniklerine başvuru nedenlerinin başında “büyüme sorunu” ya da “çoğumuzun boyu yaşıtlarına göre kısa” yakınması geliyor. Çocuklarını kreşteki, okuldaki yaşıtlarıyla karşılaştırınca boylarını kısa bulan aileler hekimlere koşuyor.

Prof. Dr. Şükrü Hatun, “Şaşkınlıkla görüyorum ki aileler içlerinde yabancı ülkelerden getirtilen bitkilerin de olduğu bazı karışımların çocuklarının boyunu daha uzun yapabileceğine inanıyorlar” diyor. Boy uzatan kürlerin bilimsel hiçbir temeli bulunmayan karışımlardan oluştuğunu vurgulayan Prof. Dr. Hatun, olumlu bir etkinin olmadığı görüşünde:

BÜYÜME HORMONU BASKISI
“İçinde ne olursa olsun değişik vitaminlerin, çinko gibi minerallerin ya da kendinden menkul formüllere dayalı iksirlerin büyüme üzerinde hiçbir etkisi yok. Zaten literatürde bu kürler konusunda hiç bir araştırma bulunmuyor. Şimdiye kadar boyu kürlerle uzatılan bir çocuğa da rastlanmadı.” Boy kısalığıyla başvuranların yüzde 80’inde aslında ailesel ve yapısal boy kısalığı bulunuyor. Geri kalan vakaların ise bir kısmında büyüme hormonu eksikliği saptanıyor. Büyüme hormonu tanısı için ayrıntılı testlerin, titizlikle yapılması ve tedavi için heyet raporları gerekiyor.

Prof. Dr. Hatun, “Kemiklerin ucundaki büyüme plağının genlerle belirlenen bir büyütme potansiyeli ve ömrü var. Büyüme plağının sağladığı kapasiteyi en fazla yüzde 20 etkilemek mümkün olabilir. Bunun için de uzun yıllar hormon kullanmak gerekir” diyor.

VAATLERİN SINIRI YOK
İçinde farklı mineral ve vitaminler bulunan çeşitli kürler, balık yağları vs. boy uzatma iddiasıyla internet, aktar ve eczanelerde satılıyor. Örneğin bir vakıf üniversitesinin hastanesinde çocuk hastalıkları uzmanlığı yapan bir hekim TV ekranlarından badem, muskat, polen, arısütü, baldan yapılan bir macunla 1.5 ayda 9 cm boy uzatmayı vaat ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!