Boomerang Kids

Güncelleme Tarihi:

Boomerang Kids
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2014 13:54

Emlak ve kira fiyatlarındaki artış, işsizlik ve düşük ücret sebebiyle Fransa’da 40’lı ve 50’li yaşlardaki insanlar, anne babalarının evlerine sığınmaya başladı.

Haberin Devamı

Tanguy’leri biliyorduk,hani ‘kazık kadar’ olduğu halde hâlâ ana kucağını, baba ocağını terk etmeyen gençleri. 'Boomerang kids’ yani ‘bumerang çocuklar’ batı toplumlarında yeni bir olgu. Yaşı 40’ı hatta 50’yi geçmiş ama, çeşitli sorunlardan dolayı, ihtiyar ana babasının yanına dönmek zorunda kalan insanlar. Sayıları tam bilinmiyor,
çünkü genellikle bir utanç sebebi olarak görülen bu durum çevreden gizleniyor. Fransız Le Monde gazetesinin haberine göre 40’lı yaşlardaki Fransız erkeklerin yüzde 4,4’ü; 50’li yaşlardakilerin de yüzde 3,2’si ana babalarıyla yaşıyor. Bu oran kadınlarda daha düşük, sırasıyla yüzde 2,4 ve 1,9. Emlak ve kira fiyatlarındaki artış,
işini kaybetme, geçici ve düşük ücretli işlerin yaygınlaşması orta yaşlı insanları 70’li, 80’li yaşlardaki emekli ana babalarının yanına sığınmaya zorluyor. Genellikle ana babalar zor durumdaki çocuklarının eve dönmesini doğal karşılasa da, olay iki taraf için de kolay olmuyor. Catherine Rollot imzalı haberde, sosyolog Serge Guerin “Kriz sebebiyle ama kuşaklar arasındaki kültürel farkların bugün daha az olması sayesinde, ciddi bir sorun yaşadığında insanlar, eskiye göre, ana-baba evine daha kolay dönüyorlar” diyor. “Bu arada, insanların maddi veya manevi ana baba desteğine ihtiyaç duyabildiği yaş da değişti, eskiden ‘kendini kurtardı’ diye kabul edilen yaşlardaki insanlar da artık ana babaya muhtaç duruma düşebiliyor.”

Haberin Devamı

60 yaşında baba evine dönmek
Bugün 60 yaşında olan Philippe, sağlık, iflas, boşanma derken kendini 40 yıl sonra tekrar baba evinde bulmuş. “Bana paraca yardım ettiler ama asıl sevgileriyle beni kurtardılar” diyor. Şimdi maddi ve psikolojik durumu daha iyi, ama kendini borçlu hissettiği için tekrar izin isteyip bir eve çıkamıyor. 64 yaşındaki emekli Nathalie, borca batmış, karısından da ayrılınca 3 çocuğuyla yalnız kalmış olan 40 yaşındaki oğlunun “tabii ki ana evine döneceğini” söylüyor, “ama yeni eşimle hayatımız altüst oldu doğrusu” diyor.

53 yaşında ama küçük bir kız gibi davranılıyor
35 yaşındaki işsiz oğlunu ağırlayan Jean-Bernard ise “düşündüğümüzden daha zor oldu” diyor. 64 yaşındaki emekli baba, eşiyle birlikte çocuklarının üzerinde, istemeseler de, biraz baskı yaptıklarını söylüyor. Part-time şan dersleri veren 53 yaşındaki Agnes “Eve döndüğümden beri neredesin, ne yapıyorsun diye sürekli sormasına, üstüme fazla düşmesine tahammül edemez hale geldim. Annem 82 yaşında, benim artık küçük bir kız olduğumu anlatamıyorum.
Ama bana kucağını açtığı için de ona müteşekkirim” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!