Bilkent’te ‘Gen Kiti’ çalışması

Güncelleme Tarihi:

Bilkent’te ‘Gen Kiti’ çalışması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2016 14:57

Bilkent Üniversitesi genetikçileri, kemoterapiye direnç geliştirdiğinden ölümlere yol açan "üçlü negatif meme kanseri" hastalarının 15 genindeki değişimleri ortaya çıkararak tedavinin şekline karar verilmesini sağlayacak "gen kiti" çalışması başlattı.

Haberin Devamı

Dünyada ilk olacak çalışma tamamlandığında, genlerinin şifreleri çözülen hastalar için umut vadeden yeni tür tedavilerin de geliştirilmesi hedefleniyor. Bilkentli araştırmacıların 10 yıla dayanan bilgi birikimleriyle ilerleyecek genetik tanı yöntemi, öncelikle kanser hastası yapılan farelerde, 5 yıl sonra ise insanlar üzerinde denenmeye başlanacak. 

2 YILDA TAMAMLANACAK

Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Özgür Şahin ve Yrd. Doç. Dr. Ali Güre'nin genetik çalışmalarına, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji ve Patoloji Bölümü doktorları Prof. Dr. Kadri Altundağ ve Prof. Dr. Gülnur Güler de destek verecek.
Yrd. Doç. Dr. Özgür Şahin, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının firmalarla ortak yürüttüğü Ar-Ge çalışmalarını içeren San-Tez Projesi kapsamında desteklenen çalışmalarını 2 yıl içinde tamamlamayı hedeflediklerini belirtti. Şahin, şöyle devam etti:
"Üçlü negatif meme kanserli hastalardaki 15 geni araştıracağız. Bu genlerdeki değişimleri tespit ederek bu hastaların kemoterapiye cevap verip vermeyeceğini, vermeyecekse de hangi kemoterapi kombinasyonlarına cevap verebileceklerini tahmin edeceğiz. Çalışmanın sonunda da prototip bir gen kiti oluşturacağız. Bu kit sayesinde kanserli hastaların 15 genindeki değişim incelenecek ve doktorlara bir veri sunulacak."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!