Bilirkişi raporuna göre Beate Zschaepe suçlu

Güncelleme Tarihi:

Bilirkişi raporuna göre Beate Zschaepe suçlu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2017 11:24

10 cinayet, 15 banka soygunu ve iki bombalı saldırı suçlarından sorumlu tutulan neonazi terör örgütü NSU davasının sonuna gelindi. Davanın baş sanığı Beate Zschaepe hakkında bilirkişi raporu tamamlandı. Ancak Zschaepe’nin avukatları, bugünkü duruşmada okunması beklenen bu raporu haftalardır engellemeye ve zaman kazanmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

BİLİRKİŞİ raporu Beate Zschaepe’nin nasıl bir ceza alacağını belirleyecek. Raporu, bu alanda Almanya’nın en iyilerinden biri olan Prof. Henning Sass hazırladı. Prof. Sass, sanık Beate Zschaepe’nin ilk duruşmadan bu yana mahkemede sergilediği tüm hareket ve mimiklerini izleyip not aldı. Sass’ın bilirkişi raporunu okumasını, sanık Zschaepe’nin savunma avukatları dilekçe üstüne dilekçelerle, haftalardır engellemeye çalışıyor. 

Sass, 177 sayfalık geçici bilirkişi raporunda Beate Zschaepe hakkında şu sonuca varıyor:
Zschaepe asosyal eğilimli biri ama tamamen suçlu. On yıllarca gizli kaldıkları dönemde, aldatma tekniğini çok profesyonelce geliştirmiş. Mahkemede sergilediği görüntü geniş anlamda inandırıcı değil. Zschaepe duruşmalarda yer yer ciddi bir tavır takınıyor. Tanık ifadelerini kısa bir süre ilgiyle izliyor. Kurbanların aileleri ifade verirken, olayın sanki onunla ilgisi yokmuş gibi davranıyor ve anlatılanlardan hiç etkilenmiyor. Kısa bir süre etkilenmiş gibi görünse bile, duruşmaya ara verilir verilmez, hemen ayağa kalkıp hiçbir şey olmamış gibi avukatlarıyla sohbet ediyor, şakalaşıyor.
Sağlam bir psikolojik yapıya sahip, gayet soğukkanlı, egemen ve mücadeleci bir kişiliğe sahip. Üç avukatını dışlama mücadelesini kazanınca, yeniden canlandı. Uwe Mundlos’un annesinin, ‘Oğlumun ölüm haberini Zschaepe verdi’ ifadesini dikkatle dinledi. Ama hemen ardından duruşmaya ara verildiğinde, Zschaepe ayağa kalkıp hiç etkilenmemiş bir şekilde avukatlarıyla sohbet edip şakalaştı...

Haberin Devamı

RAPORUN MAHKEMEYE ÖNERİSİ

Prof. Sass bilirkişi raporunda mahkemeye öneride bulunuyor. Öneri şöyle: Eğer mahkeme “Cinayetlerden önceden haberim yoktu” diyen Zschaepe’nin ifadesini inandırıcı bulmazsa, Zschaepe güvenlik gözaltında tutulmalı. Güvenlik gözaltı, Zschaepe’nin ölünceye kadar tutuklu kalması, bir daha serbest bırakılmaması anlamına geliyor. Sass’ın kendisi de raporda Zschaepe’nin cinayetlerden önceden haberi olmadığı ifadesini inandırıcı bulmuyor.
Zschaepe’nin avukatları bu raporun bu haliyle geçmesi durumunda, müvekkillerinin bir daha dışarı çıkamayacağını biliyor. Savunma avukatları bu nedenle raporun zayıf noktalarını tespit etmek amacıyla raporu bir başka bilirkişiye inceletiyor. Zschaepe’nin avukatlarının raporu engelleme ya da erteleme çabasının altında bu hedef yatıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!