ALES 2015 Sonbahar sınavı ne zaman? | ALES sınavı neleri kapsıyor?

Güncelleme Tarihi:

ALES 2015 Sonbahar sınavı ne zaman | ALES sınavı neleri kapsıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2015 14:28

Başvuru süresi Ekim ayında son bulan ALES'in Sonbahar sınavı ne zaman yapılacak? Sınavın kapsamında hangi dersler var? ALES nedir? Neden ALES sınavına girmeliyim? Sınav saat kaçta başlayacak?

Haberin Devamı

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına atanabilmek için, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (ALES) girilmelidir. Başvuru süresi geçtiğimiz Ekim ayından son bulan ALES sınavı ne zaman olacak?

ALES SINAVINA GİRMEK ZORUNLU MUDUR?
Türkiye'de bir lisansüstü eğitimi programında öğrenim görmek isteyenler  ALES'e girmek zorundadırlar. Sınav sizin isteğinize bağlıdır.

SINAV TARİHİ NE ZAMAN?
01.10.2015 - 14.10.2015 tarihleri arasında sınav için başvuru yapan kişiler 22 Kasım 2015 günü sınava gireceklerdir. Başvuru tarihini kaçıran kişiler ise 2016 İlkbahar dönemindeki sınava başvuru yapabilirler.

SINAVDA HANGİ BÖLÜMLER  VAR?
Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir test uygulanacaktır. Sınav Türkçe yapılacaktır. Her iki bölüm tek kitapçık hâlinde adaylara verilecek ve adaylar cevaplarını optik forma işaretlemek zorundadırlar.

ALES 2015 Sonbahar sınavı ne zaman | ALES sınavı neleri kapsıyor

SINAV HANGİ DERSLERİ KAPSIYOR?
Sınavda uygulanacak testin;
- Sayısal bölümünde 40’ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri) vardır.
- Sözel bölümünde ise 40’ar sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri) yer alacaktır.
Bütün adaylar, dört testten, yüksek olarak hesaplanmasını istedikleri ağırlıklı puana uygun en az üçünü seçerek toplamda en az 120 soru cevaplandırmış olacaklardır. Ağırlıklı puanlara göre testlerin ağırlıkları tabloda yer almaktadır. Adaylar istedikleri takdirde bütün testleri cevaplandırabileceklerdir.
- Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorular vardır. 
- Sayısal-2 Testindeki soruların, Sayısal-1 Testindeki sorulara göre daha ileri düzey sorular olması planlanmaktadır.
- Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri ise, sözel akıl yürütme(muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Her bir testteki sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. 

Haberin Devamı

ALES'E KİMLER BAŞVURABİLİR?
ALES, Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda, ülkemizde lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde ilgili kurumların kullanacakları puanları veren bir sınavdır.Sınava; bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.

Haberin Devamı

ALES 2015 Sonbahar sınavı ne zaman | ALES sınavı neleri kapsıyor

SINAV SÜRESİ
Sınavda sayısal ve sözel bölümden oluşan testler uygulanacaktır. Sınav saat 09.30'da başlayacak ve cevaplama süresi 150 dakika (2,5 saat) olacaktır.

SINAV KAÇTA BAŞLAYACAK?
Sınav, 81 il merkezi ile Lefkoşa’da (sadece İlkbahar Dönemi Sınavı) ve Bişkek'te (Kırgızistan) yapılacaktır. Bişkek'te sınav Türkiye saatiyle 09.30'da başlayacaktır.

BAŞARILI OLMAK İÇİN KAÇ PUAN ALMAK ZORUNLUDUR?
Adaylar puan türünde 100 üzerinden 70 puan alırlarsa başarılı sayılacaklar.Başarılı olan adaylar, “Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezî Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te belirtilen genel ve özel şartları taşımaları hâlinde giriş sınavlarına başvurabilirler.

SINAVIN GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADARDIR?
Sınavın sonuçları, açıklandığı tarihten itibaren üç yıl içinde geçerlidir.

Haberle ilgili daha fazlası: