GeriSeyahat Beylikdüzü Kanat Cumhuriyeti’nde günde bir ton kanat tüketiliyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Beylikdüzü Kanat Cumhuriyeti’nde günde bir ton kanat tüketiliyor

Beylikdüzü Kanat Cumhuriyeti’nde günde bir ton kanat tüketiliyor

Evet bildiÄŸiniz kanat. Hani bir tane yediÄŸinizde diÅŸinizin kovuÄŸuna bile yetmeyen, her tavuktan yalnızca iki tane elde edilen tavuk kanadı! Size sermayeyi kediye yüklemek gibi gelebilir ama Beylikdüzü'ndeki bazı müteÅŸebbis arkadaÅŸlar tavuk kanadına yatırım yapmışlar. YirmiÅŸer metre arayla dört kanat restoranı açmışlar. Kiminde kır bahçesi ambiansında tahta masalarda, alçak taburelere oturarak kanat yiyorsunuz, kiminde önce kanat yiyip arkasından ‘‘bıdı bıdı çekirge’’ ÅŸarkısı ile göbek atıyorsunuz, kiminde halk müziÄŸinin ünlü sanatçılarını dinleyip, halay çekiyorsunuz, kiminde beÅŸ yıldızlı otel ortamında, kanat diÅŸleyip, kaliteli ÅŸarap yudumluyorsunuz. Dört restoranda, günde toplam 1 ton kanat satılıyor.Beylikdüzü'nde kanat sayesinde fena ÅŸenlik yapılıyor haberiniz olsun! Kanat restoranlarının düğün salonlarından farkı kalmamış. Ailecek kanat restoranına gidiliyor, porsiyonu 4.5 milyon olan kanatlardan yeniliyor, sonra hep beraber halaya duruluyor. ‘‘Mardin kapı ÅŸen olur’’ ve ‘‘Lorke Lorke’’ eÅŸliÄŸinde toprak zemin üzerinde ter akıtılıyor. Halay sonrasında büyüyünce Asena olmak isteyen genç kızlar hünerlerini sergiliyor.Kanatçı efsanesi 1993'te baÅŸladı. Kanatçı Haydar Åžirinevler'de açtığı restoranla nam salınca, Ä°stanbul'un dört bir yanında Haydar muadili restoranlar açıldı. Ä°ÅŸte 4 yıl önce Beylikdüzü'nde açılan Kanatçı Muhtar bunlardan biri. Beylikdüzü'ndeki potansiyeli ilk fark eden Muhtar'ın ardından Kanatçı AÄŸa, Revan ve Ä°stanbul Kanat açıldı. 20'ÅŸer metre arayla konumlanan bu dört restoranın ikisinde (Kanatçı Muhtar ve Revan) müzik var ikisinde yok. Bir cuma akÅŸamı Beylikdüzü'ne gidip Kanat Şöleni'ni sizin için izledik. Her gece mutfak ekibi sahneye çıkıp halay çekiyor Kanatçı Muhtar'ın kapısındayız. Ahmet Kaya'nın dünyalar güzeli ÅŸarkısı ‘‘İçimde Ölen Biri’’ni duymaktayız. Söyleye söyleye içeriye giriyoruz: ‘‘Depremler oluyor beynimde / Dışarda siren sesi var / Her yanımda susmuÅŸ insanlar / İçimde ölen biri var. / Vay, vay, vay, vay, vay...’’ Orkestra çalıyor, kanat yemeye gelen aileler tempo tutuyor, yaşı 18, boyu 1 metre olan küçük adam Harun sahnede dans ediyor. Åžarkı bitiyor, ‘‘bıdı bıdı çekirge’’ çalmaya baÅŸlıyor. Nasıl yani! Çekirge'nin ilk melodilerini duyunca oynamaya baÅŸlayan insanlara aÄŸzımız bir karış açık bakakalıyoruz. O durumda kaç dakika kaldık inanın hatırlamıyoruz. Küçük adam Harun'un yanımıza gelip selam vermesiyle kendimize geliyoruz. Harun, Kanatçı Muhtar'ın iÅŸletmecisi Çetin Kemer'in yeÄŸeni. Yakın zamanda onu Reha Muhtar haberlerinde görürseniz hiç ÅŸaşırmayın. Kanatçı Muhtar 4 yıllık bir restoran. Haftada 1.5 ton kanat satıyorlar. Mönülerinde kuzu ÅŸiÅŸi, köfte, kaburga gibi alternatifler de var ama onlar pek raÄŸbet görmüyor. ÇoÄŸunluk Muhtar'a kanat yiyip, halay çekmeye geliyor. Haftada 7 gün Türk halk müziÄŸi tarzında canlı müzik yapılıyor. Haftada bir ‘‘AÅŸuk ile MaÅŸuk’’ gösterisi, her gün ise Kanatçı Muhtar Mutfak Ekibi'nin ÅŸovu var. O da ne? Saat 22.30'da, mutfağın iÅŸi hafifleyip herkesin karnı doyduktan sonra sahneye çıkıyorlar. Davut GüloÄŸlu ÅŸarkıları eÅŸliÄŸinde, beyaz önlükleriyle horon tepiyorlar. Program 21.00'de baÅŸlıyor gece 01.00'de sona eriyor. Hasan ÅžaÅŸ, Ä°brahim Tatlıses, Bülent Ersoy, Zara gibi ünlü isimlerin sık sık kanat yemeÄŸe geldiÄŸi restoranda bir porsiyon kanadın fiyatı 4 milyon lira. Belediye para yerine arsa verince kanatçı oldular Revan iki katlı bir mekan, altı kanatçı üstü et lokantası. Üç yıl önce açılmış. Restoranın sahibi Maruf AtaoÄŸlu'na Beylikdüzü'ndeki potansiyeli soruyoruz: ‘‘Biz aslında inÅŸaatçıyız. Esenyurt Belediyesi'ne köprülü kavÅŸak, yol falan yaptık. Parayı ödeyemediler. Bize bu araziyi verdiler. Biz de iki tane restoran açtık. Kanatçı AÄŸa da bizim, Revan da... Burada potansiyel var. Bir ara bölgenin katı atıklarının depolanması projesiyle ilgilenmiÅŸtik. Bu amaçla yurtdışında bir uzmana katı atık örnekleri gönderdik. Profesör atıkları inceledikten hemen sonra bizi arayıp ‘Hemen oraya gelmek istiyorum. Çok ilginç bir yere benziyor. Orada Avrupa'nın en zengin insanları gibi yaÅŸayanlar da var, üçüncü dünya ülkelerindeki sefalet de var' dedi. Gerçekten öyle. Beylikdüzü'nü yalnızca varoÅŸ zannetmeyin. Alkent ve BahçeÅŸehir gibi zengin gettoları var. Bize oradan müşteri geliyor.’’Revan’ın et lokantası bölümünde müzik yok. Ama alt kattaki kanat restoranında bir iki hafta içinde halk müziÄŸinin önemli isimleri sahne almaya baÅŸlayacak. Orada da kanat yenilecek ve üstüne halay çekilecek. Revan'da bir porsiyon kanat 4,5 milyon lira. Mönü filan yok, günde 500 kiÅŸi kanat yemeye geliyorAslen inÅŸaatçı Maruf AÄŸaoÄŸlu'nun ikinci restoranı Kanatçı AÄŸa için, civarın en popüler restoranı diyebiliriz. Ä°ÄŸne atsan yere düşmüyor. Çim üstündeki, tahta masalarda kanat yemeye günde 500 kiÅŸi geliyor. Kanatçı AÄŸa'da ne müzik var, ne de ambians. Bütün iÅŸ kanatta bitiyor. Çünkü restoranın ustası Mehmet YiÄŸit, kanat terbiyeleme (soslama) iÅŸini çok iyi biliyor. 16 yıldır her gün bu iÅŸi yapan Mehmet Usta'dan Coca-Cola'nın tarifi misali gizlediÄŸi sosunun tarifini istiyoruz. Ãœstünkörü sıralıyor: ‘‘Zeytinyağı, biber salçası, pul biber ve yoÄŸurt. Ama hangisinden ne kadar konulacağını söylemem!’’Kanatçı AÄŸa'nın mönüsü yok. Hafta sonları yarım ton kanat satılıyormuÅŸ. Kanat dışında ızgara köfte ve 11 çeÅŸit mezenin bulunduÄŸu restoranda bir porsiyon kanat 4 milyon lira. Burası çok şık, kanat yenilip ÅŸarap içiliyorAltı ay önce açılan ‘‘İstanbul Kanat’’ tartışmasız kentin en şık kanat restoranı. Zaten ona yalnızca 'kanatçı' demek haksızlık olur. Çünkü bir kebapçının mönüsünde olabilecek her ÅŸey Ä°stanbul Kanat'ta var. Mekanın ortaklarından biri 25 yıl Kaşıbeyaz'da çalışmış. Bu sebeple Ä°stanbul Kanat, Kaşıbeyaz, Tike, Köşebaşı gibi lüks kebapçılara çok benziyor. Mekanın diÄŸer ortağı tekstilci Nuri Akbayık, ‘‘Burada doÄŸal olarak en çok tavuk kanadı ilgi görüyor. Çünkü insanlar Beylikdüzü'ne kanat yemeye geliyor’’ diyor. 500 kiÅŸilik kapalı alanı, 800 kiÅŸilik bahçesi olan restoran günde 70 kilo kanat satıyor. Dilerseniz kanat yiyip, kaliteli ÅŸarap içebilirsiniz. Ebru YaÅŸar, AyÅŸe Hatun Önal, Yasemin Bozkurt gibi müşterileri olan Ä°stanbul Kanat künefesiyle çok övünüyor. Anadolu yakasından künefe yemeye gelenler varmış. Ä°stanbul Kanat'ta bir porsiyon kanat 4 milyon 500 bin lira. Â
False