GeriSeyahat Başkentin denizi aratmayan gölleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Başkentin denizi aratmayan gölleri

Başkentin denizi aratmayan gölleri

Ankara çevresindeki göller, yazı başkentte geçirmek zorunda kalanlara sahil atmosferini yaşatıyor. Göllerin çevresinde güneşlenmek, piknik yapmak mümkün. Sonbaharla birlikte göçmen kuşların konaklamaya başladığı alanlarda kuş gözlemi de yapabilirsiniz.

BAYINDIR BARAJI MAVİ GÖL

At binin, yelken öğrenin

Bayındır Barajı Mavi Göl, uzun bir süre Ankara’nın içme suyu ihtiyacını karşıladı ancak zamanla bu ihtiyacı karşılayamaz hale geldi. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen Bayındır Barajı, büyük bir rekreasyon alanına dönüştürüldü. İçindeki 6.5 milyon metreküplük suyun masmavi renginden esinlenerek "Mavi Göl" adını aldı. Belediye tarafından yeşil alan, piknik alanı yeniden düzenlendi. Parkın toplam genişliği 2.1 hektar. Hafta sonunda 30 bin kişinin kullandığı park alanında at maneji, çocuk oyun alanları, spor alanları, marina ve iskeleler, araç ve yaya yolları, çay bahçeleri bulunuyor. Park alanında kentin simgesi Ankara keçilerinin de görülebileceği bir bölüm bulunuyor.

MOGAN GÖLÜ

Doğa parkında gözlem yapın, kortlarında tenis oynayın


Gölbaşı sınırlarındaki Mogan Gölü park alanı 601 dekarlık alana kuruldu. 203 dekarı "Doğa Parkı." İçinde nesli tükenmekte olan kuşlar, kuluçka ve yavrulama mevsiminde konaklıyor. Bu nedenle alanda Kuş Gözlem evleri yapıldı, yaya olarak ulaşım sağlamak amacıyla karadan ahşap yürüme yolu inşa edildi. Yürüme yolu kuluçka döneminde kapatılıyor. 398 dekarı alan üzerinde günübirlik tesislerin de bulunduğu rekreasyon düzenlemeleri yapıldı. 250 dekarlık alan düzenlemeler sırasında ağaç, çalı ve çiçeklerle yeşillendirildi. Bu alanların arasında açık spor sahaları, çocuk oyun alanları, iskeleler, piknik alanları yer alıyor. Park alanında ayrıca nikah salonu, amfi tiyatro binası, piknik alanları, büfeler, kafeterya binaları, göl kafeteryaları ve göl seyir terası, açık basketbol, voleybol, mini futbol sahası, tenis sahası, spor merkez binası, bisiklet merkez binası, kaykay-paten binası, binicilik merkez binası, kayıkhane binası, evcil hayvanlar için kümes binası, deniz feneri, açık-kapalı sergi alanları, yedi oyun grubu, su oyun havuzları, 2000 araç kapasiteli otopark bulunuyor.

EYMİR GÖLÜ

Özel izinle giriliyor


Gölün arazisi ODTÜ’ye ait. ODTÜ Akademik ve İdari personeli ile öğrencileri, ODTÜ Kimlik Kartlarını göstererek, mezun ve misafir statüsündeki kişiler ise Eymir Gölü üye kimlik kartlarını göstererek her gün giriş yapabiliyor. ODTÜ kürek takımı çalışma alanı olarak kullanılıyor. Takıma ait bir kayıkhane bulunuyor. Çevresi 13.5 kilometre ve asfalt yolla çevrili. Yürüyüş için ideal bir mekan olan göle, Oran semtinden giriş yaparak yürüyerek inmek mümkün. Tepelerle çevrili olduğundan, şehir gürültüsünden ve kirliliğinden uzak. Eymir Gölü’nde kürek ve su sporları, balık avlama (olta ile) ve piknik gibi etkinlikler yapılabiliyor. Eymir Gölü üyeliği için başvuru formunun doldurularak, ODTÜ İç Hizmetler Müdürlüğüne teslim edilmesi gerekiyor. Gölde uyulması gereken kurallar, ODTÜ tarafından yayımlanıyor.

SOĞUKSU MİLLİ PARKI

800 hektar ormanla çevrili


1959’da Milli Park olarak kuruldu. Ankara’ya yakın olması hem avantaj hem dezavantaj teşkil ediyor. Volkanik bir sahada olması nedeniyle içinde bol miktarda sıcak ve soğuk su kaynağı bulunuyor. Kaplıca turizmi açısından da kullanılıyor. Flora yönünden zengin bir bitki yapısına sahip. Milli parkın 800 hektarı ormanlık saha, 250 hektarı ise açık alan. Park alanında ayı, çakal, yaban domuzu gibi hayvanlar ve 35’in üzerinde kuş cinsini doğal yaşam ortamında gözlemlemek mümkün. Parka bağlı olarak kurulan çiftlikte ise kınalı keklik, çim keklik, şahin, sülün, bıldırcın ve güvercin üretiliyor. Park içinde 16 kilometrelik çevre yolu, idare binası, misafirhane, gazino, memba suyu işletmesi, turistik otel gibi mekanlar da yer alıyor.

DİĞER GÖLLER

KARAGÖL

2034 metre yüksekliğindeki Işık Dağı’nın eteklerinde. Çam ormanlarıyla çevrili gölün çevresinde birçok yürüyüş parkuru bulunuyor.

KURTBOĞAZI BARAJI

Kurtboğazı Çayı üzerinde, sulama, içme-kullanma ve sanayi suyu temini amacıyla 1963-1967 yılları arasında inşa edildi. Baraj, mesire yeri olarak tercih edilen bir alan.

ÇAMKORU

Ankara Kızılcahamam’da izcilerin kamp yeri. Günübirlik kullanıma açık. 1957’de kuruldu. 27 hektar genişlikte ve Ankara’ya 100 kilometre mesafede. Çamkoru’nun bitişiğinde geyik üretim istasyonu bulunuyor.

ÇUBUK II BARAJI

1964’te tamamlanan baraj, Çubuk ilçesinin 5 kilometre kuzeyinde. Barajı Mendek, Kışla, Hacıkadın, Bağırcan, Çayır ve Kırkpınar dereleri besliyor. Barajdan çekilen su, Pursaklar Arıtma Tesisinde arıtılmakta. Aynı zamanda, Çubuk ilçesinin su ihtiyacını da karşılayan barajda mesire alanı da yer alıyor.

DİKİLİTAŞ GÖLETİ

Dikilitaş Göleti, Ankara’ya 55 kilometre uzaklıkta, suyu Ankara’daki birçok gölden çok daha temiz olan yeni bir gölet. Haymana yolu üzerindeki Dikilitaş Köyü’ndeki gölette, oltayla sazan ve kadife balığı avlanabiliyor. Göl, günübirlik gezintilere çok uygun.

ÇAMLIDERE BARAJI

Bayındır Çayı üzerinde, içme-kullanma ve sanayi suyu temini amacıyla 1976-1984 yılları arasında inşa edildi. Kaya gövde dolgu tipi olan baraj günübirlik gezi ve piknik alanı olarak da kullanılıyor.

False